ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Antreprenorii români pot accesa şi în 2025 o varietate de finanţări nerambursabile (analiză)

24 Martie 2025   |   Agerpres

Printre programele naţionale de interes pentru antreprenori se numără "Start-Up Nation 2025", care are un buget estimat la 450 de milioane de euro, cea mai mare alocare de până acum pentru acest program, ce provine integral din fonduri europene, potrivit Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului (MEDAT).

 
 
Antreprenorii români pot accesa şi în 2025 o varietate de finanţări nerambursabile, menite să accelereze dezvoltarea afacerilor, să sprijine implementarea tehnologiilor digitale şi să încurajeze tranziţia către modele de business sustenabile, conform unui comunicat al European Business Leaders.

Potrivit sursei citate, Costin Dendea, antreprenor în domeniul energiei şi tehnologiei, specialist în accesarea de fonduri nerambursabile, consideră că este esenţial ca IMM-urile şi start-upurile să fie bine pregătite pentru a valorifica oportunităţile de finanţare disponibile, din programele naţionale sau din cele europene.

Printre programele naţionale de interes pentru antreprenori se numără "Start-Up Nation 2025", care are un buget estimat la 450 de milioane de euro, cea mai mare alocare de până acum pentru acest program, ce provine integral din fonduri europene, potrivit Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului (MEDAT). Aceste fonduri vor sprijini proiecte din domenii-cheie precum tehnologia, energia verde, producţia şi serviciile inovative.


Cei care doresc să obţină finanţarea de până la 50.000 de euro per IMM trebuie să ştie că înscrierile la cursurile de antreprenoriat din program încep pe 15 aprilie, iar dosarele pentru deschiderea unei afaceri pot fi depuse începând cu 1 iunie. După selecţia ce va avea loc în perioada 1 octombrie - 1 noiembrie, peste 7.500 de antreprenori vor beneficia de finanţare. Practic, până la finalul lunii octombrie, ar trebui semnate toate contractele şi acordat avansul în valoare de 50%.

Persoanele care fac parte din grupurile ţintă eligibile sunt: tineri cu vârsta sub 30 de ani, persoane cu vârsta între 30 şi 35 de ani, şomeri, persoane inactive ori care provin din grupuri dezavantajate, precum şi cei care s-au reîntors în ţară din Diaspora. Cheltuielile eligibile includ costurile pentru înfiinţarea firmei, achiziţia de echipamente IT şi software, dotarea spaţiilor de lucru, investiţiile în promovare şi marketing, serviciile de consultanţă şi formare profesională, precum şi costurile cu salarizarea. Prin implementarea acestui program, se estimează crearea a peste 15.000 de locuri de muncă la nivel naţional.

Un alt program guvernamental este "Electric Up", cu un buget estimat la 500 de milioane de lei. Acesta susţine IMM-urile şi operatorii HoReCa care doresc să investească în panouri fotovoltaice, în staţii de încărcare pentru vehicule electrice şi în modernizări ale infrastructurii electrice, acordând granturi de până la 150.000 de euro pentru fiecare proiect.

"Printre cheltuielile eligibile se regăsesc costurile asociate achiziţiei şi instalării panourilor fotovoltaice (cu o capacitate de cel puţin 27 kWp) şi ale staţiilor de încărcare (cu o putere minimă de 22 kW), modernizarea infrastructurii electrice, precum şi serviciile de consultanţă şi proiectare. Programul se desfăşoară în două etape: mai întâi, preînscrierea pentru depunerea intenţiilor de finanţare şi evaluarea preliminară, apoi implementarea care constă în selectarea proiectelor şi acordarea finanţărilor", a precizat Costin Dendea, citat în comunicat. Programul "Electric Up" este coordonat de Ministerul Energiei.

România are acces la linii importante de finanţare care sprijină tranziţia către surse de energie mai eficiente. În 2025, prin "Fondul pentru Modernizare", aproximativ 300 de milioane de euro sunt alocate investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum în activităţi non-agricole. Totodată, alte 150 milioane de euro sunt destinate investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii).

Tot din "Fondul pentru Modernizare", care se află sub gestionarea Ministerului Energiei, 150 milioane de euro sunt alocate pentru investiţii în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul în agricultură şi procesare produse agricole. Potrivit Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), sesiunea de depunere a solicitărilor de finanţare prin "schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare" a fost prelungită până la 31 martie 2025, ca urmare a cererilor primite din partea potenţialilor beneficiari, pentru a asigura implementarea optimă a proiectelor. Responsabilitatea administrării schemei de ajutor de stat revine Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul AFIR. Finanţarea totală este împărţită astfel: 90 de milioane de euro pentru sursa solară şi două milioane de euro pentru sursa eoliană, în cazul capacităţilor de până la 1 MW, şi 40 de milioane de euro pentru sursa solară şi 18 milioane de euro pentru sursa eoliană, în cazul capacităţilor de peste 1 MW. Ajutorul de stat acoperă până la 100% din costurile eligibile.

Un proiect de energie eoliană poate primi 700.000 euro/ MW, indiferent de capacitatea instalată, iar unul de energie solară poate beneficia de 550.000 euro/ MW pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW sau 650.000 euro/ MW pentru capacităţi de până la 1 MW, inclusiv. Beneficiarii sunt întreprinderile din sectorul agricol şi industria alimentară. Pentru întocmirea documentaţiei necesare accesării acestei finanţări, cei interesaţi pot consulta Ghidul solicitantului şi anexele aferente Schemei pentru energie regenerabilă disponibile pe site-ul oficial al Agenţiei, www.afir.ro, la secţiunea Finanţare. De asemenea, mai multe informaţii despre "Fondul pentru Modernizare", se pot găsi pe site-ul Ministerului Energiei - energie.gov.ro.

Costin Dendea îi încurajează pe antreprenori să urmărească apelurile de finanţare disponibile, subliniind importanţa colaborării cu consultanţi de specialitate. Acest sprijin poate fi esenţial în elaborarea unor proiecte bine structurate, aliniate cerinţelor ghidurilor oficiale.

"Într-un an în care fondurile disponibile sunt semnificative, dar şi competiţia este acerbă, reuşita este condiţionată de calitatea aplicaţiei şi de o înţelegere detaliată a mecanismelor de finanţare. IMM-urile trebuie să fie pregătite să creeze proiecte bine structurate şi competitive pentru a se diferenţia", a precizat Dendea, subliniind importanţa sprijinului oferit antreprenorilor în procesul de creştere a afacerilor.

Prin mentorat, formare profesională şi consultanţă specializată pentru accesarea fondurilor nerambursabile, Costin Dendea, secretarul general al Fundaţiei European Business Leaders, contribuie la instruirea antreprenorilor români, un exemplu concret fiind evenimentul "Acces la Capital - Finanţare şi Fiscalitate pentru Antreprenori", ce va avea loc pe 3 aprilie, la Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).

Evenimentul promite să aducă în prim-plan informaţii actualizate despre oportunităţile de finanţare disponibile în 2025, oferind participanţilor o perspectivă strategică asupra mecanismelor de atragere a capitalului şi a dezvoltării afacerilor. La eveniment, vor fi dezbătute soluţii practice pentru atragerea de capital şi pentru optimizare fiscală. Printre speakerii invitaţi se numără reprezentanţi ai MEDAT, ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), dar şi antreprenori şi consultanţi financiari şi fiscali cunoscuţi, precum Cosmin Răileanu, Marius Todos, Corneliu Băjenaru, Dan Preda, Vera Dinescu şi Horaţiu Hagiu. Evenimentul va include paneluri interactive, un studiu de caz, un masterclass şi oportunităţi valoroase de networking între antreprenori, consultanţi şi investitori.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 721 / 19461
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...