Asociaţia CFA România lansează studiul despre îmbătrânirea populaţiei şi consecinţele economice ale acestui fenomen
28 Iunie 2022
Agerpres"Anul 2040 reprezintă anul în care populaţia României cu o vârstă de 65+ ani o va depăşi pe cea cu vârstă sub 24 ani, fiecare dintre aceste categorii reprezentând aproximativ un sfert din populaţia României în acel moment", se menţionează în comunicatul Asociaţiei.
Asociaţia CFA România lansează marţi studiul despre îmbătrânirea populaţiei şi consecinţele economice ale acestui fenomen, considerând că problematica îmbătrânirii populaţiei este una importantă pentru agenda politicii publice a României şi care nu poate suferi amânări.
"Anul 2040 reprezintă anul în care populaţia României cu o vârstă de 65+ ani o va depăşi pe cea cu vârstă sub 24 ani, fiecare dintre aceste categorii reprezentând aproximativ un sfert din populaţia României în acel moment", se menţionează în comunicatul Asociaţiei.
În acest context, CFA România a realizat studiul "Cum ne Asigurăm Viitorul! Despre Bunăstare şi Statul Social", colectivul de lucru făcând o analiză a componentelor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a reformei sistemului fiscal, a sistemului de pensii, pieţei muncii. Totodată, acesta face propuneri de dezvoltare a soluţiilor din perspectiva politicilor publice.
Potrivit sursei citate, România este un exportator de forţă de muncă şi echilibru social în UE. Studiile arată că, în contextul unei pieţe deschise, anumite dezechilibre din pieţele dezvoltate sunt acoperite de forţa de muncă importată. Românii care au emigrat contribuie atât la acoperirea necesarului de muncă în domenii deficitare, dar şi la echilibrarea sistemului social şi al contractului social din ţări ale Uniunii Europene.
Conform studiului, nu avem bani, iar lucrurile vor deveni din ce în ce mai complicate dacă noi toţi nu contribuim la schimbare. Studiul arată că avem mai multe dezechilibre care concură la crearea acestui deficit, precum fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, sistemul de taxare şi nivelul de colectare, dar şi productivitatea muncii.
"Contractul social actual este greu de acceptat pentru o bună parte din populaţia ţării. Acesta este motivul principal al emigraţiei din România", susţin specialiştii CFA România.
Cercetarea arată că există un cumul de factori care fac ca în România contractul social să fie greu de acceptat. Este vorba de componente nominale cum sunt calitatea învăţământului şi accesul la servicii sociale, dar şi de componente relative, cum sunt cele care relevă cât de bine o ducem comparativ cu alte clase sociale sau categorii profesionale. În plus, contractul social propus de alte state din Uniunea Europenă este mult mai mai bine primit de societate.
Potrivit comunicatului, educaţia şi sănătatea reprezintă bazele unui sistem sănătos, care oferă individului oportunitatea de a-şi asigura un trăi decent, într-o ţară în care avem mari oportunităţi. Organizaţia precizează că nu putem avea soluţii peste noapte şi trebuie să avem în vedere şi determinarea individului de a-şi asigura şi construi un viitor care să îi aducă bunăstare. Bazele sunt sistemul de învăţământ şi sănătate.
Studiul ne relevă faptul că este de aşteptat ca acei care au acces la educaţie şi sănătate să îşi poată asigura şi celelalte nevoi, în condiţiile în care în România sunt multe oportunităţi.
Asociaţia CFA România consideră că problematica îmbătrânirii populaţiei este una importantă pentru agenda politicii publice a României şi nu poate suferi amânări.
"Acest studiu reprezintă modul în care dorim să contribuim la discuţia publică privind oportunităţile şi limitările care derivă din structura demografică a populaţiei României ţinând cont de faptul că România nu este singura ţară care se confruntă cu o creştere a ponderii populaţiei în vârstă în totalul populaţiei", spune asociaţia.
Asociaţia CFA Romania este organizaţia profesioniştilor in investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). Asociaţia CFA Romania este una dintre cele peste 160 de societăţi membre ale CFA Institute şi are misiunea de a promova interesele specialiştilor în investiţii şi de a menţine standarde ridicate de integritate şi excelenţă profesională.
În prezent, Asociaţia CFA Romania are peste 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde şi aproximativ 150 de candidaţi la unul din nivelurile de examinare. Profesioniştii care sunt membri ai Asociaţiei CFA Romania lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă, sectorul public, instituţii de învăţământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 8432 / 18408 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...