ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BCR Seed Starter vrea să investească 5 mil. € în 10 companii în următorii 5 ani

21 Noiembrie 2023   |   AGERPRES

Orice companie poate accesa finanţarea, începând cu 1 ianuarie 2024.

 
 
BCR Seed Starter vrea să investească 5 milioane de euro în 10 companii în următorii cinci ani, a declarat, pentru AGERPRES, Ana Creţu, iniţiator InnovX-BCR. 

"BCR Seed Starter este primul vehicul de investiţii deţinut 100% de o bancă din România. Mai sunt alte vehicule de investiţii, care sunt deţinute de alte corporaţii, dar acesta este primul vehicul de investiţii, un SRL, mai concret, care este deţinut 100% de Banca Comercială Română. Scopul lui este să investească ca equity 5 milioane de euro în următorii ani în start-up-uri de tehnologie care au sinergie cu BCR sau cu grupul BCR. Aceasta înseamnă ori start-up-uri care ne ajută să ne digitalizăm procesele uşor în bancă, precum GDPR, juridic, contabilitate sau start-up-uri care au un model de business foarte bun şi care să ne ajute clienţii să devină mai competitivi, mai sustenabili. Avantajul cel mai mare este că BCR face parte dintr-un grup care este prezent în şapte ţări. Adică un start-up care îşi face treaba foarte bine şi BCR Seed Starter investeşte în el, poate de fapt să acceseze cei 16 milioane de clienţi ai lui Erste şi să îl promovăm la 46.000 de angajaţi ai lui Erste", a spus Ana Creţu, prezentă la conferinţa de lansare a companiei.


Ea a explicat că planul companiei este să investească 5 milioane de euro, în cinci ani, în 10 companii. Ana Creţu a afirmat că nu există o perioadă de timp prestabilită pentru investiţie.

"Nu investim ca să câştigăm multiplicare la exit. Noi investim şi stăm în companie, inclusiv acceptăm să fim diluaţi, în cazul în care respectivul start-up mai ridică o rundă de finanţare, dacă respectiva companie are un business foarte bun pentru clienţii noştri sau pentru noi", a declarat Ana Creţu.

Orice companie poate accesa finanţarea, începând cu 1 ianuarie 2024. Ana Creţu se aşteapă ca solicitările să vină în prima fază de la InnovX-BCR.

Potrivit unui comunicat al băncii, BCR Seed Starter este o subsidiară deţinută integral de BCR. Aceasta este prima companie de capital de risc corporativ (CVC) înfiinţată de o bancă din România. Compania vizează investiţiile în start-up-uri de tehnologie şi va fi operaţională începând din ianuarie 2024. Cu un angajament financiar pentru investiţii de 5 milioane de euro în următorii cinci ani, BCR Seed Starter are ca obiectiv furnizarea de capital pentru un portofoliu de start-up-uri inovatoare, care au potenţialul de a optimiza procesele bancare interne, de a îmbunătăţi portofoliul de servicii oferite clienţilor BCR sau de a susţine integrarea standardelor ESG.

"BCR Seed Starter ne oferă instrumentele necesare pentru a continua să amplificăm angajamentul BCR faţă de tehnologie şi inovaţie. Prin investiţii strategice în capital de risc corporativ, cu prioritate în companii care valorifică tehnologia financiară, scopul nostru este să generăm inovaţie în cadrul băncii, aducând mai multă valoare clienţilor noştri. Mai mult, ne dorim să aducem valoare strategică ecosistemului local de start-up-uri, ca să le susţinem în procesul de creştere şi de obţinere a succesului pe termen lung. Pentru că dincolo de bani şi resurse, BCR Seed Starter înseamnă şi furnizarea de know-how, de profunzime, din industria financiară şi acces la o bază extinsă de potenţiali clienţi şi investitori. BCR Seed Starter aduce o abordare nouă în peisajul CVC-urilor din România, cu mai multă flexibilitate şi suport de durată, care accelerează dezvoltarea antreprenorială şi consolidează rolul României în inovaţia europeană," a declarat Thomas Kolarik, Vicepreşedinte IT & Operations la BCR şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie la BCR Seed Starter.

În schimbul unei participaţii minoritare în start-up-urile în care investeşte, BCR Seed Starter îşi propune să stimuleze creşterea durabilă prin diversificarea surselor de capital disponibile pentru start-up-uri, oferind o alternativă flexibilă la modelul tradiţional de finanţare bancară. Un avantaj notabil al investiţiei BCR Seed Starter este creşterea credibilităţii start-up-ului în ochii investitorilor şi partenerilor internaţionali şi locali, precum şi ai potenţialilor clienţi.

"Suntem mândri că BCR Seed Starter deschide un nou capitol în sectorul bancar românesc, devenind prima companie de capital de risc corporativ lansată de o bancă. Această iniţiativă valorifică activele corporative ale BCR, nu doar prin accesul la pieţe noi şi prin dezvoltarea unui nou model de afaceri, ci mai ales prin faptul că stimulează inovaţia made in România. BCR Seed Starter va oferi start-up-urilor oportunitatea de a dezvolta, testa, adapta şi oferi produse cu valoare adăugată, atât pentru ecosistemului BCR şi Erste, dar şi direct către clienţii băncii. Colaborarea se va desfăşura pe o bază non-exclusivă, deoarece scopul nostru este să ajutăm start-up-urile să crească pe pieţele lor ţintă. Obiectivul nostru este să investim un tichet mediu de 500.000 de euro, în schimbul unei participaţii minoritare de maximum 24,99%", a declarat Carmen Dibuş, CEO al BCR Seed Starter.

Deşi activităţile de capital de risc în România au crescut semnificativ în ultimul deceniu, de la un nivel aproape inexistent, suntem încă în urma mediei UE şi a altor ţări din Europa Centrală şi de Est. România s-a clasat pe locul cinci în CEE pentru finanţarea prin capital de risc obţinută în 2022, în urma Estoniei, Cehiei, Croaţiei şi Poloniei, care în total reprezintă 70% din volumul total de finanţare în regiune, conform Romania Venture Report 2022. Mai mult, România are un deficit de finanţare de aproape 7 miliarde de euro pentru start-up-uri, comparativ cu vecinii săi din Europa Centrală şi de Est, strângând doar 128,2 milioane de euro în perioada 2018 - 2021. Această cifră este umbrită de o performanţă regională robustă, aşa cum subliniază un studiu realizat de ROPEA şi Deloitte, bazat pe date furnizate de Invest Europe, una dintre cele mai mari asociaţii globale de capital privat şi capital de risc. Astfel, BCR Seed Starter se poziţionează ca un partener strategic în schimbarea acestei dinamici, amplificând potenţialul inovator al start-up-urilor româneşti, într-un moment în care capitalul pentru start-up-urile tehnologice este mai dificil de obţinut.

Banca menţionează că finanţarea provine integral de la BCR. Investiţiile în start-up-uri vor fi realizate din fondurile proprii ale BCR Seed Starter, ce are ca ţintă două investiţii strategice în 2024. BCR Seed Starter deschide accesul către întregul ecosistem al Grupului Erste şi către toţi clienţii săi, oferind nu doar finanţare prin contribuţii de capital, ci şi un parteneriat strategic cu omologii din grup, Seed Starter Ceske sporitelny şi Seed Starter Slovenskej sporitelne. Această colaborare amplifică impactul asupra startup-urilor aflate în stadiile iniţiale, "pre-seed" şi "seed".

Odată cu intrarea BCR Seed Starter în structura acţionariatului, start-up-urile vor avea oportunitatea de a colabora direct cu Grupul BCR şi vor beneficia de încredere, expertiză, reţea şi oportunităţi de creştere.

Procesul de aplicare pentru finanţare este deschis oricărui start-up tech interesat, cu precizarea că BCR Seed Starter caută sinergii cu industria bancară, explorând oportunităţi de afaceri şi tehnologii emergente care stimulează creşterea în sectorul serviciilor financiare sau susţin standardele ESG.

Start-up-urile pot depune aplicaţii începând cu primul trimestru al anului 2024 pe site-ul dedicat, www.seedstarter.ro. Decizia de investiţie se va baza pe un proces structurat şi coerent, care include o analiză riguroasă, de tip due diligence, cu o atenţie deosebită acordată potenţialului de creştere al start-up-ului şi alinierii acestuia cu valorile şi direcţiile strategice ale Grupului BCR.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2784 / 18239
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...