ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CECCAR propune implementarea unei strategii de resetare a modului în care RO e-Factura şi RO e-TVA sunt implementate în prezent

08 Iulie 2024   |   Agerpres

Organizaţia insistă asupra faptului că decontul de TVA precompletat să rămână un instrument de sprijin pentru antreprenori, aşa cum a fost propus de Comisia Europeană prin propunerea de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce priveşte normele în materie de TVA pentru era digitală, în scopul compensării costurilor implementării noului sistem de raportare bazat pe e-factura.

 
 
Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) propune modificarea de urgenţă a actelor normative în vigoare şi implementarea unei strategii de resetare a modului în care RO e-Factura şi RO e-TVA sunt implementate în prezent, conform unui document de poziţie al organizaţiei.

"În urma dialogului dintre reprezentanţii CECCAR şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor pe tema celor două ordonanţe (OUG nr. 69 şi OUG nr. 70, publicate în Monitorul Oficial din 21 iunie 2024), s-a abrogat parţial OUG nr. 70/2024 prin OUG nr. 87/2024, respectiv s-a abrogat obligaţia contribuabilului ca, sub sancţiunea unei amenzi disproporţionate, să întocmească şi să transmită, în termen de 5 zile, nota justificativă pentru diferenţele semnificative dintre decontul de TVA, care reflectă starea de fapt fiscală, şi decontul precompletat, care în prezent se bazează pe date a căror acurateţe nu poate fi garantată. De asemenea, au fost revizuite amenzile şi au fost prorogate unele termene. Aceste modificări importante riscă însă să nu îşi atingă obiectivele de simplificare pentru firme şi combaterea evaziunii fiscale pentru stat, aşa cum au fost prezentate în deschiderea şedinţei de guvern în care s-a aprobat OUG nr. 87/2024, dacă nu sunt implementate şi celelalte măsuri propuse de CECCAR", se spune în document.


Organizaţia insistă asupra faptului că decontul de TVA precompletat să rămână un instrument de sprijin pentru antreprenori, aşa cum a fost propus de Comisia Europeană prin propunerea de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce priveşte normele în materie de TVA pentru era digitală, în scopul compensării costurilor implementării noului sistem de raportare bazat pe e-factura.

"În cazul în care autoritatea fiscală insistă ca acesta să fie utilizat ca instrument pentru conformarea fiscală, atunci se impune să se adopte şi să se implementeze măsurile necesare asigurării eficienţei mecanismului de Notificare de conformare RO e-TVA. Acest mecanism să nu se bazeze pe simple operaţii aritmetice de adunare şi de scădere, ci să se bazeze pe modele complexe de analiză care să utilizeze şi să coreleze toate datele raportate de contribuabil în sistemele ANAF. Subliniem încă o dată faptul că interoperabilitatea între sistemele RO e-Factura, RO e-TVA şi SAF-T este esenţială. Mecanismul de notificare de conformare RO e-TVA trebuie să fie capabil să vizeze numai contribuabilii care au un risc ridicat de comportament fiscal inadecvat şi nu să devină o povară administrativă inutilă, generatoare de costuri, pentru contribuabilii care au un comportament fiscal corect", se menţionează în propunerea CECCAR.

De asemenea, se precizează că propunerile transmise de CECCAR, care însă nu au fost preluate în textul OUG nr. 87/2024, ar asigura premisele evitării situaţiei actuale în care sistemul RO e-Factura se blochează frecvent, afectând atât activitatea comercială a firmelor, cât şi activitatea profesioniştilor contabili, care se îngrijesc de asigurarea conformării fiscale voluntare a contribuabililor.

"Factura este un document justificativ esenţial în desfăşurarea activităţii comerciale a oricărei entităţi juridice. Condiţionarea utilizării exclusiv a e-facturii din sistemul RO e-Factura ca document justificativ, în condiţiile în care sistemul, în mod evident, nu se află la nivelul tehnic necesar asigurării unei funcţionări fără sincope, este încă o dovadă a precipitării în implementarea noului model de raportare tranzacţie cu tranzacţie, în timp real, bazat pe standardul european pentru e-Factura. Se ignoră, practic, toate studiile de impact şi rezultatele consultărilor efectuate de Comisia Europeană pentru a identifica soluţia optimă pentru Cerinţele de raportare digitală necesare unui sistem de raportare tranzacţie cu tranzacţie pentru operaţiunile intracomunitare B2B şi parţial B2C. Acestea sunt mai relaxate decât cele impuse de sistemul naţional, raportarea pentru sistemul european fiind în timp cvasireal", se spune în document.

CECCAR susţine că a solicitat Ministerului Finanţelor: prorogarea termenului privind obligaţia utilizării e-facturii şi raportării acesteia pentru tranzacţiile B2C, de la 1 ianuarie 2025 la 1 iulie 2025; abrogarea de urgenţă a obligaţiei de utilizare exclusiv a e-Factura ca document justificativ; abrogarea prevederilor care atrag răspunderea unor contribuabili pentru faptele altor contribuabili.

CECCAR consideră inoportună decizia de a extinde obligaţia utilizării e-Factura şi a raportării acesteia în timp real şi pentru tranzacţiile B2C, cu termen de implementare 1 ianuarie 2025. Acestea în condiţiile în care Cerinţele de raportare digitală (CRD) la nivel european, conform propunerii de directivă, vizează extinderea acestei obligaţii de e-facturare DOAR la tranzacţiile intracomunitare B2B şi doar pentru anumite tranzacţii B2C iar raportarea acestora se va realiza în timp cvasireal. Totodată, termenul de implementare propus pentru noul sistem de raportare european în scop de TVA este 1 ianuarie 2028, respectiv 5 ani de la data lansării propunerii de directivă. În plus, la nivel naţional, această nouă Cerinţă de raportare digitală se suprapune celei de raportare SAF-T, care intră în vigoare tot de la data de 1 ianuarie 2025. Practic, de la 1 ianuarie 2025 se vor introduce în paralel două instrumente care vor obliga contribuabilii să transmită organelor fiscale aceleaşi tranzacţii în raportări diferite.

"Această măsură nu are nimic de-a face cu simplificarea pentru firme, ci, dimpotrivă, impune o sarcină administrativă inutilă, consumatoare de resurse şi, implicit, generatoare de costuri. În plus, raportările instituite anterior rămân în vigoare. Se va ajunge la situaţia halucinantă ca o tranzacţie să fie raportată de trei ori: în sistemul RO e-Factura; în raportarea SAF-T; în declaraţia 394. CECCAR consideră că până la momentul la care sistemul Ro e-Factura va atinge performanţa tehnică necesară utilizării în condiţii normale, fără sincope, raportarea în timp real a e-facturilor trebuie abrogată. Această măsură impusă la nivel naţional excedează Cerinţelor de raportare digitală, stabilite ca fiind optime pe baza unor studii de impact ştiinţifice desfăşurate la nivelul Comisiei Europene, care stabilesc ca raportarea tranzacţie cu tranzacţie să se realizeze în timp cvasireal", se menţionează în comunicat.

În perioada imediat următoare, CECCAR precizează că va propune instituţiilor publice şi autorităţilor fiscale competente o serie de principii care să stea la baza unei strategii de resetare a modului în care "e-urile" fiscale sunt implementate în prezent, astfel încât transformarea digitală să se transpună în simplificare pentru firme şi combaterea mai eficientă a evaziunii fiscale de către stat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 17194
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Kinstellar a stat alături de acționarii majoritari ai Agrotex în vânzarea unui pachet semnificativ de acțiuni către Promat Comimpex, companie controlată de grupul Ameropa. Cumpărătorul a fost asistat de avocații PNSA
NICULEASA LAW FIRM, alături de CREDIDAM în fața CJUE, într-o speță legată de regimul TVA aplicabil relației juridice între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor | Ce a decis Curtea
Stratulat Albulescu a asistat ASIROM, membra a Vienna Insurance Group, cu privire la achizitia activelor Aegon in Romania. Echipa a fost coordonată de Silviu Stratulat (Managing Partner) si Cristian Vlaicu (Partner)
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...