ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

EY | Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a urcat la 4,1 miliarde de dolari în S1. Performanța solidă la nivel local contrastează cu tendința generală în Europa

08 Iulie 2025   |   EY

În 2025 s-a remarcat o schimbare a originii tranzacțiilor – Regatul Unit a depășit pentru prima dată Statele Unite, în mod istoric cel mai activ investitor, cu 11 tranzacții. SUA a urmat cu 8 tranzacții, apoi Polonia (6), Germania (5), Cehia (4), iar Austria și Franța – câte 3 tranzacții fiecare.

Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România

 
 

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a atins o valoare totală estimată la 4,1 miliarde USD1 în prima jumătate a anului 2025, marcând o creștere de 45% față de cele 2,8 miliarde USD din S1 2024. Reziliența pieței este evidentă, valoarea totală a tranzacțiilor publicate fiind de 2,8 miliarde USD în S1 2025 — o creștere de 185% față de 962 milioane USD din S1 2024. Totuși, piața românească de M&A continuă să fie puțin transparentă, valoarea nefiind divulgată pentru 73% dintre tranzacțiile anunțate în S1 2025, depășind media istorică de 66% înregistrată începând cu 2018. Această evoluție a pieței este însoțită de o creștere de aproximativ 30% a valorii tranzacțiilor la nivel global comparativ cu 2024. Totuși, performanța solidă la nivel local contrastează cu tendința generală în Europa, unde valoarea tranzacțiilor a înregistrat o ușoară scădere în S1 2025. La nivel global, activitatea de M&A a fost sub așteptări, fiind afectată de perturbări în comerțul internațional și de revenirea tensiuni geopolitice, care au diminuat apetitul investitorilor. 

În ceea ce privește volumul, piața românească de M&A a înregistrat 139 de tranzacții2 în S1 2025 — o creștere de 9% față de cele 127 înregistrate în S1 2024 și un nivel similar cu cel din S2 2024. Acesta este al doilea cel mai mare număr semestrial de tranzacții înregistrat până acum. Nivelul constant al activității evidențiază reziliența pieței, chiar și în contextul unei incertitudini macroeconomice mai ample. 

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă în piața românească de M&A în prima jumătate a anului 2025, reprezentând 87% din volumul tranzacțiilor (121), în scădere față de 93% în S1 2024 (118 tranzacții). Între timp, activitatea fondurilor de private equity a crescut, cu achiziții ce au ajuns la 9% din totalul tranzacțiilor, în valoare de 621 milioane USD, față de o pondere de 6% în aceeași perioadă a anului trecut, când nu au fost publicate valori.

În prima jumătate a anului 2025 au fost înregistrate 4 tranzacții cu valoare declarată de peste 100 milioane USD, față de 3 astfel de tranzacții în 2024.

CVC Capital Partners a fost o forță majoră în capitalul de private equity investit în România în prima jumătate a anului 2025. În luna iunie, CVC și Therme Group au anunțat un joint venture de 1,2 miliarde USD, cu scopul de a extinde oferta Therme de wellness experiențial la nivel european. Anunțul a venit după achiziția, în decembrie 2024, a facilității Therme Erding din Germania (cea mai mare unitate de wellness din lume) de către Therme Group. În aprilie 2025, CVC a anunțat și achiziția rețelei private de servicii medicale Regina Maria, prin intermediul companiei sale din portofoliu, Mehiläinen. Aceste două tranzacții ridică angajamentele CVC în România la peste 2 miliarde euro în ultimele două luni.

Din perspectivă cross-border, ponderea tranzacțiilor domestice s-a menținut la 42% în S1 2025, în timp ce numărul acestor tranzacții a crescut ușor de la 53 în S1 2024 la 58. Între timp, apetitul investitorilor străini a crescut cu 3% comparativ cu S1 2024 (66 vs. 64 tranzacții), reprezentând aproape jumătate din volumul total de tranzacții și menținându-se în linie cu tendințele istorice.

În plus, achizițiile inbound au depășit semnificativ vânzările realizate de investitori străini (42 tranzacții), consolidând poziția României ca beneficiar net de investiții externe.

Piața de M&A din România a demonstrat reziliență atât în volum, cât și în valoare, susținută în mare parte de tranzacții strategice cu valoare semnificativă. Prima jumătate a anului 2025 a adus și o schimbare a tendințelor sectoriale, Sănătatea și Tehnologia revenind printre cele mai active domenii. Performanța pozitivă din acest semestru este cu atât mai remarcabilă în contextul provocărilor economice globale și al schimbarilor politice locale, reflectând încrederea susținută a investitorilor în piața românească și potențialul său pe termen lung”– a declarat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România.

Cele mai active sectoare după volumul tranzacțiilor au fost: Imobiliare, Ospitalitate & Construcții (30 tranzacții), Producție Avansată & Mobilitate (23), Sănătate & Farmacie (18), urmate de Energie & Utilități și Tehnologie, Media & Telecomunicații, fiecare cu câte 17 tranzacții.

 

Top 3 cele mai mari tranzacții din S1 2025:

       ·         Vânzarea rețelei Regina Maria din România și a MediGroup din Serbia către Mehiläinen, cel mai mare furnizor privat de servicii medicale din Finlanda, susținut de CVC, într-o tranzacție estimată la aproximativ 1,4 miliarde USD pentru operațiunile din România. EY a asistat Mehiläinen cu servicii complete de due diligence financiar, fiscal, tehnologic, ESG, HR și operațional, precum și structurare fiscală.

       ·         Achiziția unei participații de 50% în Therme Horizon de către CVC Capital Partners, evaluată la aproximativ 575 milioane USD3. Holdingul nou creat reunește facilitățile Therme București și Therme Erding – două dintre cele mai vizitate destinații de wellness din Europa, cu aproximativ 3,5 milioane de vizitatori anual. Echipele multidisciplinare EY au oferit servicii de due diligence financiar și fiscal pe partea de cumpărător. 

        ·         Achiziția operațiunilor din România ale P3 Group de către CTP, cel mai mare dezvoltator listat public din Europa în domeniul proprietăților industriale și logistice, pentru 280 milioane USD.

Alte tranzacții notabile anunțate în prima jumătate a anului au inclus:

       ·         Vânzarea unei participații de 70% în lanțul de retail La Cocoș către Schwarz Gruppe, pentru o valoare estimată la 117 milioane USD. Tranzacția urmează achiziției unei participații de 56% de către CEECAT Capital, Morphosis Capital și BERD în aceeași perioadă a anului trecut.

       ·         Achiziția companiei Urgent Cargus de către concurentul Sameday, pentru o valoare nedivulgată, marcând a treia tranzacție de exit în România a fondului Mid Europa.

În 2025 s-a remarcat o schimbare a originii tranzacțiilor – Regatul Unit a depășit pentru prima dată Statele Unite, în mod istoric cel mai activ investitor, cu 11 tranzacții. SUA a urmat cu 8 tranzacții, apoi Polonia (6), Germania (5), Cehia (4), iar Austria și Franța – câte 3 tranzacții fiecare.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 8 / 19482
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
    Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
    Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
    LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
    BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
    BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
    CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...