
FIC: România are nevoie de o abordare strategică a domeniilor cheie, pe termen mediu şi lung
31 Iulie 2023
AgerpresÎn ciuda provocărilor economice actuale, un aspect pozitiv înregistrat anul trecut îl reprezintă investiţiile străine.
România are nevoie de o abordare strategică pe termen mediu şi lung a domeniilor cheie, cum ar fi regimul fiscal, care trebuie analizat din perspectiva rezultatelor înregistrate la nivelul colectării şi contribuţiei la bugetul de stat, susţin reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC).
De asemenea, este nevoie de o abordare strategică şi în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi identificarea acelor elemente care trebuie ajustate şi a soluţiilor durabile pentru statul român, companii şi cetăţeni.
"În special, în contextul macroeconomic dificil marcat de efectele celor mai recente crize (pandemie, piaţa energiei, inflaţie, încetinirea economiei etc.), este importantă identificarea măsurilor pentru redresare, ce vor asigura un echilibru economic şi social fără să producă dezechilibre mai mari pe termen mediu", se arată într-un comunicat al FIC, transmis luni AGERPRES.
De asemenea, este nevoie de o abordare strategică şi în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi identificarea acelor elemente care trebuie ajustate şi a soluţiilor durabile pentru statul român, companii şi cetăţeni.
"În special, în contextul macroeconomic dificil marcat de efectele celor mai recente crize (pandemie, piaţa energiei, inflaţie, încetinirea economiei etc.), este importantă identificarea măsurilor pentru redresare, ce vor asigura un echilibru economic şi social fără să producă dezechilibre mai mari pe termen mediu", se arată într-un comunicat al FIC, transmis luni AGERPRES.
Conform sursei citate, declaraţiile cu privire la nivelul deficitului bugetar aduc neclaritate şi incertitudine pentru investitori, iar amploarea deviaţiilor veniturilor şi cheltuielilor de la nivelurile anticipate conduc la îngrijorări din punct de vedere al sustenabilităţii bugetare.
"În timp ce considerăm că trebuie avute în vedere şi supuse discuţiei mai multe soluţii pentru asigurarea bugetului de stat, în aceeaşi măsură considerăm necesară analizarea impactului asupra economiei pentru a limita împovărarea excesivă a contribuabililor şi, totodată, asigurarea că sumele bugetare destinate investiţiilor şi achiziţiei de bunuri, servicii şi lucrări vor fi cât mai puţin afectate, pentru a asigura continuitatea creşterii economice", precizează reprezentanţii FIC.
În ciuda provocărilor economice actuale, un aspect pozitiv înregistrat anul trecut îl reprezintă investiţiile străine. Conform datelor Băncii Mondiale, intrările de investiţii străine directe (ISD) au reprezentat 3,9% din PIB în anul 2022. Orice ajustare legislativă trebuie să aibă în vedere păstrarea acestui trend pozitiv care reprezintă o resursă importantă pentru economie şi consolidarea bugetului de stat.
Totodată, FIC consideră necesară o abordare holistică a cadrului fiscal, a politicilor fiscal-bugetare, a administrării fiscale, a politicilor de salarizare, care să conducă la identificarea unor măsuri durabile pentru buget şi economie, la asigurarea echităţii fiscale, la îmbunătăţirea colectării, la ajustarea dezechilibrelor şi reducerea zonelor gri.
Reprezentanţii FIC susţin că este vital ca autorităţile, împreună cu mediul de afaceri, să analizeze întreg cadrul fiscal respectând o perspectivă pe termen lung care să sprijine consolidarea finanţelor publice, atât în beneficiul statului, cât şi al mediului privat.
Astfel, orice măsuri fiscale trebuie să fie fundamentate pe analize de impact şi bazate pe diferite scenarii, astfel încât să fie evitată repetarea greşelilor din trecut.
"FIC rămâne în continuare la dispoziţia Guvernului pentru consultări asupra direcţiilor strategice pentru consolidarea sistemului fiscal şi pentru asigurarea predictibilităţii ca element central pentru stimularea investiţiilor în România. Considerăm că doar prin dialog şi transparenţă putem identifica cele mai bune soluţii pentru bugetul de stat şi pentru economia reală. Este necesară o abordare holistică a cadrului fiscal", se mai precizează în comunicat.
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5083 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...