ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investitorii români rămân sceptici în privinţa economiei ţării (sondaj)

18 Aprilie 2023   |   Agerpres

Conform cercetării, investitorii sunt mai preocupaţi de inflaţie şi situaţia geopolitică, în timp ce politicienii discută pe larg despre deficitul bugetar şi datoria suverană în creştere a României.

 
 
Investitorii individuali din România se aşteaptă la un 2023 profitabil, dar încrederea lor în economia locală rămâne scăzută, arată cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat.
 
Conform cercetării, investitorii sunt mai preocupaţi de inflaţie şi situaţia geopolitică, în timp ce politicienii discută pe larg despre deficitul bugetar şi datoria suverană în creştere a României.
 
"Încrederea investitorilor români în economia locală s-a îmbunătăţit uşor în 2023, dar este în continuare scăzută. Dacă în prezent 62% dintre investitorii chestionaţi nu sunt încrezători în modul în care evoluează economia românească în acest an, în martie 2022 acest procent era de 69%", arată sondajul.
 
Întrebaţi despre piaţa imobiliară, majoritatea investitorilor (52%) au menţionat că nu au încredere în evoluţia pozitivă a acesteia. Acest sentiment înregistrează, de asemenea, o uşoară îmbunătăţire faţă de acum un an când era de 57%.
 
În ciuda sentimentului negativ cu privire la economia României, marea majoritate a investitorilor sunt încrezători în ceea ce priveşte locurile lor de muncă (78%) şi în ceea ce priveşte veniturile şi standardul de viaţă (76%).
 
"Acest lucru este firesc dacă luăm în considerare faptul că piaţa forţei de muncă din România este rezilientă, cele mai recente date arătând că şomajul ajustat sezonier a scăzut uşor la 5,5% în februarie 2023, de la 5,6% în luna precedentă, ajungând la cel mai scăzut nivel din septembrie anul trecut", mai arată sondajul.
 
Întrebaţi despre riscurile care îi preocupă în acest an, investitorii români au indicat că sunt cel mai îngrijoraţi de creşterea inflaţiei, de conflictele internaţionale şi de o potenţială recesiune a economiei globale.
 
"O recesiune a economiei româneşti se află abia pe locul patru în topul îngrijorărilor investitorilor dar la mica distanţă de primele trei. În ciuda discuţiilor aprinse despre creşterea abruptă a datoriei suverane a României, acest subiect îi îngrijorează doar pe 5% dintre investitori, în timp ce 10% sunt îngrijoraţi de o potenţială creştere a taxelor şi impozitelor", conform sursei citate.
 
În general, sondajul relevă o atitudine foarte pozitivă în ceea ce priveşte aşteptările investitorilor privind randamentul portofoliilor de investiţii în 2023, 90% dintre aceştia declarând că va fi un an profitabil, în timp ce doar 6% spun că se aşteaptă la pierderi.
 
"Femeile şi bărbaţii, în egală măsură, consideră că acesta va fi un an profitabil. Deşi rezultatele sondajului sunt apropiate în toate regiunile geografice ale României, există totuşi unele diferenţe uşoare. Cei mai mulţi pesimişti în privinţa rezultatelor anticipate pentru 2023 provin din Nord-Vest, în timp ce optimiştii se află în sud-estul României", menţionează studiul.
 
Fondată în 2007, eToro este o platformă de trading şi investiţii. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3892 / 17356
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...