ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Moody’s a înrăutăţit perspectiva asociată ratingului României la “negativă”

16 Martie 2025   |   Agerpres

Conform scenariului de bază al Moody's, deficitul fiscal al României va rămâne la un nivel ridicat în 2025, la 7,7% din PB, şi se va îmbunătăţi doar treptat ulterior, ceea ce va duce povara datoriei guvernamentale la 68,5% din PIB în 2028.

 
 
Agenţia de evaluare financiară Moody's Ratings a confirmat, vineri, ratingul României la "Baa3", dar a modificat perspectiva asociată ratingului la "negativă", de la "stabilă", se arată într-un comunicat de presă al Moody's.

"Decizia de a modifica perspectiva la negativă reflectă riscul ca, în absenţa adoptării unor măsuri suplimentare de consolidare fiscală, soliditatea fiscală a României să slăbească semnificativ în următorii ani", precizează agenţia de evaluare.

Conform scenariului de bază al Moody's, deficitul fiscal al României va rămâne la un nivel ridicat în 2025, la 7,7% din PB, şi se va îmbunătăţi doar treptat ulterior, ceea ce va duce povara datoriei guvernamentale la 68,5% din PIB în 2028. În absenţa unei îmbunătăţiri semnificative a perspectivei fiscale, există riscul ca profilul de credit al României să se deterioreze semnificativ comparativ cu cel al altor ţări care beneficiază de un rating de tip "Baa3".


Potrivit agenţiei de evaluare, confirmarea ratingului "Baa3" atribuit României reflectă mărimea şi potenţialul de creştere moderat ale economiei. Pe de altă parte, profilul de credit al României este constrâns de vulnerabilitatea sa ridicată la un eveniment de risc, în contextul expunerii sale crescute faţă de riscurile geopolitice ca urmare a proximităţii de războiul din Ucraina.

Pe baza politicilor anunţate până acum de Guvern, Moody's prognozează că deficitul fiscal va scădea de la nivelul de 8,7% din PIB atins în 2024, dar va rămâne ridicat, la 7,7% din PIB, în 2025 şi se va îmbunătăţi doar treptat ulterior. Cumulat cu o revizuire în jos a prognozelor de creştere pentru România, asta va duce rapid în sus povara datoriei guvernamentale, până la 59,3% din PIB la finele lui 2025, şi la 62,7% din PIB la finele lui 2026, de la 48,9% din PIB la finele lui 2023.

"Reducerea cu succes a deficitului şi limitarea creşterii poverii datoriei guvernamentale vor necesita, cel mai probabil, adoptarea de noi măsuri de consolidare fiscală. România s-a angajat să implementeze o reformă fiscală majoră în cadrul PNRR, a cărei adoptare va contribui, cel mai probabil, la îmbunătăţirea previziunilor noastre referitoare la deficit şi datorie, chiar dacă efectele ar urma să se resimtă abia începând din 2026...Totuşi, această reformă suferă deja întârzieri semnificative şi nu ne aşteptăm ca detaliile cu privire la amploarea şi componenţa măsurilor de creştere a veniturilor, pe care o astfel de reformă ar putea să le includă, să fie publicate decât după alegerile prezidenţiale din luna mai", subliniază Moody's.

Agenţia de evaluare precizează că perspectiva de rating ar putea să fie readusă la "stabilă" dacă indicatorii referitori la povara datoriei guvernamentale şi accesibilitatea datoriei se vor deteriora semnificativ mai puţin decât estimările actuale. Însă, cel mai probabil, asta ar necesita adoptarea de măsuri suplimentare de consolidare fiscală şi îmbunătăţirea disciplinei cheltuielilor.

În sens invers, ratingul de ţară atribuit României ar putea fi coborât dacă Executivul nu va reuşi să pună în practică o consolidare fiscală semnificativă în următorii ani. Cel mai probabil, un astfel de scenariu ar fi rezultatul unui eşec în adoptarea de noi măsuri de consolidare fiscală, precum şi al unor progrese limitate cu îmbunătăţirea managementului politicii fiscale. O creştere semnificativă a riscurilor geopolitice care decurg din războiul din Ucraina ar pune, de asemenea, presiuni negative asupra ratingului.

Moody's era singura dintre cele trei mari agenţii de rating care avea o perspectivă "stabilă" asociată ratingului suveran al României, în timp ce Fitch Ratings şi S&P Global Ratings au deja o perspectivă "negativă", ceea ce plasează România la un pas de un rating din categoria "junk" (nerecomandat pentru investiţii n.r.).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 841 / 19531
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...