România are 150 de startupuri care dezvoltă soluţii de ecoinovare (raport)
15 Septembrie 2022
AgerpresImpact Hub Bucharest, alături de Innovation Starter, au lansat joi ediţia a doua a raportului Green Startup Ecosystem.
România are 150 de startupuri verzi şi 115 actori cheie, care le susţin şi sunt piloni de bază în ecosistem, potrivit celei de-a doua ediţii a raportului Green Startup Ecosystem, o mapare a startupurilor verzi din România şi Bulgaria, conform unui comunicat de presă.
Impact Hub Bucharest, alături de Innovation Starter, au lansat joi ediţia a doua a raportului Green Startup Ecosystem.
Potrivit documentului, deşi România se situează pe locul 25 din cele 27 state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte ecoinovaţia, ecosistemul românesc de startupuri verzi înregistrează o creştere semnificativă faţă de perioada pre-pandemică în condiţiile în care, începând cu 2020, numărul anual de iniţiative verzi s-a dublat.
Cartografierea ecosistemului din acest an a arătat, la fel ca şi ediţia anterioară, un număr constant de startupuri nou înfiinţate care îşi propun să rezolve probleme acute de mediu sau climatice, prin intermediul tehnologiei: 39 de iniţiative au luat naştere în 2021, număr identic cu cele înfiinţate în 2020. În total, în raport au fost identificate 150 de startupuri verzi în România şi 115 actori cheie, care le susţin şi sunt piloni de bază în ecosistem.
"Cartografierea din acest an ne arată un interes din ce în ce mai mare pentru iniţiativele economiei circulare şi zero-waste, care vizează atât practicile de producţie în masă, cât şi educarea consumatorilor şi obiceiurile de achiziţie. A doua verticală cu cea mai rapidă creştere este reprezentată de soluţiile în agricultură, alimentaţie şi băuturi, care vizează atât alternative la produsele tradiţionale, cât şi soluţii care sprijină fermierii să-şi cultive culturile în mod sustenabil şi cu o predictibilitate mai mare", a declarat Raluca Grigore, Sustainability Program Manager Impact Hub Bucharest.
Maparea, realizată de Impact Hub Bucharest (România) şi Innovation Starter (Bulgaria), în cadrul programului de accelerare Black Sea ClimAccelerator derulat alături de EIT Climate-KIC, cu sprijinul Raiffeisen Bank şi OMV Petrom, în calitate de parteneri principali, arată că aproape jumătate din startupurile verzi din România sunt concentrate în Bucureşti, în timp ce altele îşi desfăşoară activitatea în oraşe principale precum Cluj sau Timişoara. Majoritatea iniţiativelor verzi cartografiate oferă servicii şi produse direct consumatorului final (B2C) şi se află în stadiu operaţional.
Potrivit raportului, finanţarea prin fonduri de investiţii pentru startupurile verzi din România e încă timidă, în contrast cu traiectoria accelerată a ecosistemului la nivel european: conform Sifted, startupurile europene de sustenabilitate au strâns aproape 11 miliarde de euro în 2021.
"Uniunea Europeană stabileşte obiective climatice din ce în ce mai ambiţioase, cu reduceri de 55% a emisiilor până în 2030 şi neutralitate climatică până în 2050. Inovaţia adusă de startupurile verzi este esenţială pentru atingerea acestor obiective şi pentru asigurarea competitivităţii continue", se precizează în comunicat.
The Rise of European Climate Tech, un raport al DealRoom şi Talis, indică faptul că ecosistemul european de startupuri în domeniul tehnologiei climatice şi-a dublat valoarea din 2020, valorând acum peste 100 de miliarde de dolari. Tehnologia climatică este sectorul cu cea mai rapidă creştere din Europa, al doilea după fintech.
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoaşterii şi inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziţia către o societate zero-carbon şi rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluţii de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluţii acceptate şi aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spaţiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în Bucureşti, iar la nivel global organizaţia este prezentă în peste 100 de locaţii din peste 50 de ţări.
Innovation Starter este prima agenţie specializată în inovare din Bulgaria, înfiinţată de Leona Aslanova în 2014, şi colaborează cu mediul de afaceri, sectorul public, sectorul academic şi sectorul neguvernamental pentru a proiecta o cultură a inovaţiei pe termen lung.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 7324 / 18245 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...