ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

S&P a revizuit în scădere ratingul Rusiei la categoria “junk” şi a retrogradat ratingul Ucrainei

28 Februarie 2022   |   Agerpres

Pieţele financiare din ambele ţări s-au confruntat cu turbulenţe semnificative din cauza evenimentelor din această săptămână, după ce forţele militare ruse au lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei - terestră, aeriană şi navală, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Atacul a determinat Occidentul să impună sancţiuni Moscovei.

 
 
Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus vineri la o serie de acţiuni de credit, S&P a revizuit în scădere ratingul Rusiei la categoria "junk" (nerecomandat pentru investiţii - n.r.), Moody's a pus ratingul Rusiei sub revizuire, pentru o retrogradare la categoria "junk", în timp ce calificativul atribuit Ucrainei a fost retrogradat de S&P şi Fitch din cauza temerilor privind intrarea în incapacitate de plată, transmite Reuters.
 
Pieţele financiare din ambele ţări s-au confruntat cu turbulenţe semnificative din cauza evenimentelor din această săptămână, după ce forţele militare ruse au lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei - terestră, aeriană şi navală, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Atacul a determinat Occidentul să impună sancţiuni Moscovei.
 
Agenţia de evaluare financiară S&P a revizuit în scădere ratingul pentru creditele pe termen lung în valută ale Rusiei, de la "BBB minus" la "BB plus" (categoria "junk") şi a avertizat că ar putea retrograda şi mai mult calificativul, după ce va avea informaţii mai detaliate privind efectele macroeconomice ale sancţiunilor.
 
De asemenea, S&P a revizuit în scădere ratingul Ucrainei, de la "B" la "B minus".
 
În prezent, Rusia beneficiază de un rating de tip "investment grade" (recomandat pentru investiţii - n.r.) de la Moody's ("Baa3") şi Fitch ("BBB minus") deoarece are unul din cele mai scăzute niveluri ale datoriei din lume, de doar 20% din PIB, şi rezerve valutare de aproape 650 miliarde de dolari. O retrogradare ar duce ratingul Rusiei la categoria "junk".
 
"Decizia de a pune ratingul Rusiei sub revizuire, pentru o retrogradare, reflectă implicaţiile negative asupra profilului de credit al Rusiei în urma sancţiunilor mai severe care au fost impuse", se arată în comunicatul Moody's.
 
Revizuirile ratingurilor suverane de către agenţiile de evaluare financiară pot dura luni de zile, dar de data asta vor fi probabil mai rapide, apreciază analiştii.
 
"Moody's va lua o decizie când implicaţiile asupra ratingului de credit vor fi mai clare, în special când impactul sancţiunilor suplimentare se vor materializa, în următoarele zile sau săptămâni", a informat agenţia.
 
De asemenea, Moody's a pus sub supraveghere ratingul Ucrainei "B3", care este deja în categoria "junk".
 
Fitch nu a mai aşteptat şi a revizuit în scădere ratingul Ucrainei cu trei trepte, de la "B" la "CCC".
 
"Există o probabilitate ridicată a unei perioade extinse se instabilitate politică, schimbarea de regim fiind un obiectiv posibil al preşedintelui Putin, ceea ce creează incertitudini politici ridicate şi în mod potenţial subminează disponibilitatea Ucrainei de a-şi achita datoriile", se arată în comunicatul Fitch.
 
Şi Moody's a avertizat că un conflict dur ar putea provoca dificultăţi Kievului în achitarea datoriilor.
 
Scope, o agenţie de evaluare financiară mai mică din Europa, a estimat că datoria guvernamentală a Ucrainei ar putea depăşi 90% din PIB până în 2024, de la aproximativ 50% în prezent, în timp ce S&P Global a avertizat vineri că ratingul ar putea fi retrogradat şi mai mult din cauza conflictului.
 
Ucraina a solicitat Fondului Monetar Internaţional un ajutor financiar de urgenţă, iar directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat vineri: "Explorăm toate opţiunile pentru un sprijin financiar suplimentar", inclusiv în cadrul programului de ajutorare de 2,2 miliarde de dolari care urma să fie lansat cel mai târziu în iunie.
 
Ministerul us de Finanţe a anunţat sâmbătă că retrogradarea ratingului suveran al Rusiei de către Standard and Poor's şi revizuirea ratingului de către Moody's sunt legate de factori geopolitici. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9188 / 17635
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...