ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Schimburile comerciale dintre România şi Emiratele Arabe Unite s-au ridicat la 375 milioane dolari, la 9 luni

07 Decembrie 2022   |   Agerpres

Din această sumă, exportul a fost de 300 milioane de dolari (+29% faţă de 9 luni 2021), iar importul 75 milioane de dolari (+37%).

 
 
Valoarea totală a schimburilor bilaterale dintre România şi Emiratele Arabe Unite în nouă luni din acest an a fost de 375 milioane de dolari, mai mult decât volumul total consemnat în 2021, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).
 
Din această sumă, exportul a fost de 300 milioane de dolari (+29% faţă de 9 luni 2021), iar importul 75 milioane de dolari (+37%).
 
La 30 septembrie, în România erau înregistrate 541 firme cu capital emiratez, în valoare de 53,5 milioane dolari, reprezentând 0,09% din totalul investiţiilor străine în Romania, plasând EAU pe locul 37 între statele investitoare în ţara noastră.
 
Conform sursei citate, la sediul CCIB a avut loc o întrevedere a preşedintelui Camerei bucureştene, Iuliu Stocklosa, cu Sultan Mohamed Majed Alali, noul ambasador al Emiratelor Arabe Unite (EAU) în România, care a fost însoţit de Mahrah Alshaya Al-Ali, adjunctul şefului de misiune.
 
Principalul obiectiv al întâlnirii a vizat identificarea unor modalităţi concrete de colaborare, cu scopul de a promova potenţialul celor două economii şi a impulsiona cooperarea bilaterală.
 
În deschiderea întâlnirii, Iuliu Stocklosa a făcut o prezentare succintă a potenţialului economic al Capitalei în context naţional şi a oportunităţilor de afaceri şi investiţionale oferite de România, atât în calitate de ţară membră a Uniunii Europene, cât şi prin prisma poziţiei sale geostrategice.
 
Preşedintele CCIB a folosit acest prilej pentru a vorbi despre strategia Camerei bucureştene în domeniul relaţiilor externe, subliniind importanţa acordată dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din Orientul Mijlociu.
 
În context, Iuliu Stocklosa a punctat relaţiile solide construite de CCIB cu parteneri din EAU, în special din Emiratul Sharjah, în care a funcţionat primul birou de reprezentare al Camerei bucureştene, dublat de o expoziţie permanentă, proiect care s-a bucurat de succes la nivelul ambelor comunităţi de afaceri. Totodată, a evidenţiat evoluţia pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale în anii 2021 şi 2022 precum şi a investiţiilor firmelor din EAU în ţara noastră.
 
Preşedintele CCIB a subliniat că cele două ţări oferă oportunităţi semnificative de cooperare îndeosebi în industrie, dar şi în educaţie şi cercetare.
 
În acest context, Iuliu Stocklosa a apreciat că organizarea, în viitorul apropiat, a "Zilei Oportunităţilor de Afaceri" dedicată E.A.U., dublată de o miniexpoziţie oferă cadrul necesar pentru o mai bună cunoaştere a celor două comunităţi de business şi un excelent punct de plecare pentru identificarea şi operaţionalizarea unor proiecte de cooperare în beneficiul ambelor părţi.
 
În opinia ambasadorului Emiratelor Arabe Unite în România, relaţiile economice româno-emirateze, deşi vechi şi puternice, însă au încă potenţial semnificativ de amplificare.
 
În acest context, Sultan Mohamed Majed Alali a exprimat întreaga deschidere de a susţine toate demersurile ce vizează dezvoltarea cooperării economice şi comerciale bilaterale şi a punctat importanţa pe care o acordă deschiderii unor linii directe de dialog cu reprezentanţii comunităţii de afaceri din ţara noastră. În ceea ce priveşte domeniile-cheie, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România a apreciat că energia, transportul, agricultura, tehnologia informaţiei, dar şi domeniul logistic oferă oportunităţi semnificative. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7560 / 19590
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...