
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
22 Iulie 2025
R. T.Echipa GNP a construit o strategie juridică solidă, susținând argumente privind nelegalitatea procedurii administrative, lipsa probelor directe ale unei înțelegeri restrictive, interpretarea regulilor privind prescripția, standardul de probă aplicabil în materie de concurență și natura prețurilor recomandate.
![]() |
Casa de avocatură GNP a obținut o soluție definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în favoarea unui important furnizor din sectorul de retail alimentar. Hotărârea a fost dată într-un litigiu de anvergură împotriva Consiliului Concurenței. Decizia marchează închiderea unui dosar cu durată de peste un deceniu și reconfirmă expertiza tehnică și strategia juridică riguroasă a echipei GNP în litigii de concurență de înaltă complexitate.
Mandatul a fost gestionat de o echipă interdisciplinară formată din Manuela Guia – Managing Partner, Octavian Adam – Partener Litigii, Otilia Vîlcu – Partener Concurență, Violeta Geru – Managing Associate și Cristina Badea – Senior Associate.
Mandatul a fost gestionat de o echipă interdisciplinară formată din Manuela Guia – Managing Partner, Octavian Adam – Partener Litigii, Otilia Vîlcu – Partener Concurență, Violeta Geru – Managing Associate și Cristina Badea – Senior Associate.
Litigiul își are originea în 2009 când Consiliul Concurenței a declanșat din oficiu mai multe investigații privind posibile încălcări ale legislației în domeniul concurenței în sfera retailului alimentar. În urma acestora, în 2014, Consiliul a emis o decizie de sancționare împotriva a 25 de societăți (4 retaileri și 21 de furnizori), aplicând amenzi totale de aproximativ 35 de milioane de euro.
Investigația a vizat presupuse înțelegeri verticale privind fixarea prețurilor de revânzare (prețuri de raft) și condițiile aplicabile promoțiilor dintre retaileri și furnizori, pentru perioada 2005–2009. Consiliul a reținut existența unor acorduri privind stabilirea unor prețuri minime sau fixe în campaniile promoționale, precum și angajamente ale furnizorilor de a nu desfășura promoții similare în rețele concurente, în paralel.
Echipa GNP a construit o strategie juridică solidă, susținând argumente privind nelegalitatea procedurii administrative, lipsa probelor directe ale unei înțelegeri restrictive, interpretarea regulilor privind prescripția, standardul de probă aplicabil în materie de concurență și natura prețurilor recomandate. Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene – și a ridicat o serie de probleme complexe, atât de fond, cât și de procedură.
Respingerea de către instanță a cererii Consiliului Concurenței de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care invoca un potențial risc sistemic de impunitate, a fost un moment-cheie al litigiului. Instanța a respins această solicitare, ca urmare a argumentelor susținute de GNP. În paralel, pentru a proteja interesele clientului, echipa a pregătit propriile întrebări preliminare, în eventualitatea în care sesizarea CJUE ar fi fost considerată necesară, vizând interpretarea Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și standardele europene de legalitate a procedurilor administrative.
Potrivit raportului anual al Consiliului Concurenței din 2024, 94% din hotărârile Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt favorabile autorității. Câștigarea definitivă a unui litigiu împotriva autorității de concurență rămâne o provocare majoră, în condițiile în care investigațiile sunt riguros documentate și analizate, iar soluția obținută confirmă întreprinderilor că o strategie juridică solidă și o abordare tehnică atent calibrată pot convinge instanța să valideze o perspectivă diferită asupra aplicării regulilor de concurență, în urma unei analize individuale a fiecărui caz.
GNP este o societate de avocatură creativă și versatilă, care oferă consultanță și asistență juridică de specialitate la cele mai înalte standarde. Având peste 17 ani experiență în domeniul avocaturii de afaceri, avocații GNP au fost implicați în proiecte complexe, oferind pentru clienți cele mai potrivite soluții, perspective inovative și practice. În centrul angajamentului pe care avocații GNP și-l asumă față de clienți se află conștientizarea provocărilor mediului de afaceri cu un accent deosebit pe: asigurarea calității serviciilor în relația cu clienții, asigurarea calității sfaturilor furnizate, asigurarea calității în abordarea fiecărei situații, acordarea unei atenții ridicate detaliilor și concentrarea pe strategii de afaceri solide care sunt în măsură să ofere rezultate eficiente.
GNP are expertiză în practici precum pharma, concurență, litigii, GDPR, IP etc., reprezentând clienți care activează în domenii care variază de la IT și telecom până la transport, retail, agricultură, industria producătoare, servicii etc.
GNP are expertiză în practici precum pharma, concurență, litigii, GDPR, IP etc., reprezentând clienți care activează în domenii care variază de la IT și telecom până la transport, retail, agricultură, industria producătoare, servicii etc.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1 / 2038 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...