Statele UE vor respinge propunerile privind listele transnaţionale şi Spitzenkandidaten pentru alegerile europene din 2024
08 Decembrie 2022
AGERPRESPropunerea privind listele transnaţionale a mai fost avansată în ultimii 15 ani şi a obţinut sprijinul unei majorităţi în Parlamentul European înaintea alegerilor europene din 2014 şi 2019, dar a fost respinsă de guvernele statelor membre.
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene sunt decişi să respingă oficial, la Consiliul European din 15-16 decembrie, propunerile privind liste transnaţionale şi Spitzenkandidaten în perspectiva alegerilor europene din 2024, transmite joi euractiv.com.
Potrivit proiectului de concluzii, consultat de euractiv.com, ''discuţiile din interiorul Consiliului indică faptul că nu există unanimitate în favoarea propunerii Parlamentului European după cum stau lucrurile''.
Potrivit proiectului de concluzii, consultat de euractiv.com, ''discuţiile din interiorul Consiliului indică faptul că nu există unanimitate în favoarea propunerii Parlamentului European după cum stau lucrurile''.
''Într-adevăr, o majoritate a delegaţiilor se opun clar inovaţiilor politice esenţiale propuse de Parlamentul European şi există îngrijorări grave legate de respectarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii cu privire la prevederile care merg în direcţia stabilirii unei proceduri uniforme în toate statele membre'', arată documentul citat.
Decizia ar fi o lovitură la adresa europarlamentarilor, care sperau că aceasta este cea mai bună şansă de până acum de a adopta ceea ce ei consideră a fi măsuri esenţiale pentru a ''europeniza'' alegerile din 2024 pentru Parlamentul European şi a creşte prezenţa la vot la scrutinul european.
Reforma propusă de PE anterior în acest an viza crearea unei circumscripţii la nivelul UE pentru a desemna titularii unui număr de 28 de locuri transnaţionale dintre cele 705 ale Parlamentului European.
Ideea din spatele acestei propuneri a fost aceea de a le permite alegătorilor să voteze pentru un partid naţional şi apoi să-şi exercite un al doilea vot pentru partide europene cu aceleaşi program şi candidaţi.
Propunerea privind listele transnaţionale a mai fost avansată în ultimii 15 ani şi a obţinut sprijinul unei majorităţi în Parlamentul European înaintea alegerilor europene din 2014 şi 2019, dar a fost respinsă de guvernele statelor membre.
Decizia de renunţare la ideea unui Spitzenkandidat oficial, un candidat ''cap de listă'' din fiecare grup politic, care să concureze pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, este o lovitură şi mai grea pentru eurodeputaţi.
Această propunere a fost folosită pentru alegerea lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei în 2014, dar a fost abandonată cinci ani mai târziu, când candidatul ''cap de listă'' al Partidului Popular European, germanul Manfred Weber, a fost ''sărit'' în favoarea conaţionalei sale Ursula von der Leyen.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 6370 / 18414 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
CMS a asistat DRI cu privire la cele mai mari acorduri de achiziție directă de energie încheiate în România cu OMV Petrom | Varinia Radu (partener), coordonatoarea echipei de proiect: ”Această tranzacție este una dintre cele mai complexe PPA-uri din Europa Centrală și de Est de până acum, ceea ce subliniază gradul tot mai ridicat de sofisticare al pieței de energie din România”
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...