Studiu: Administratorii pensiilor private au pierdut 34 milioane lei, în primele şase luni din 2019
13 Decembrie 2019
MEDIAFAXAutorii analizei susţin că reducerea semnificativă a veniturilor din comisioane şi creşterea taxelor percepute de autorităţile publice (ASF, CNPP, FDGSPP) generează situaţia "absurdă" în care peste 70% din comisioanele plătite de români pentru administrarea pensiilor lor private se duc la Stat, deşi administratorii privaţi sunt cei care administrează efectiv fondurile de pensii Pilon 2.
În primele şase luni din acest an şi pentru prima dată în ultimii şapte ani, administratorii fondurilor private de pensii au înregistrat pierderi semnificative de 34 milioane lei, potrivit studiului CFA România „Viitorul sistemului de pensii din România", prezentat vineri, la o conferinţă de profil.
Raportul arată că, după doi ani de creşteri cu 10% şi 15% a punctului de pensie, în 2020 acesta ar urma să crească cu încă 40%, fapt care ar putea aduce riscuri în ceea ce priveşte stabilitatea financiară a ţării, punând presiune pe deficitul bugetar şi îngreunând finanţarea acestuia. În plus, alocarea unei părţi tot mai mari din resursele bugetare către pensii şi salarii, lasă foarte puţin spaţiu pentru finanţarea investiţiilor publice, a sistemului de sănătate, educaţie etc.
Raportul arată că, după doi ani de creşteri cu 10% şi 15% a punctului de pensie, în 2020 acesta ar urma să crească cu încă 40%, fapt care ar putea aduce riscuri în ceea ce priveşte stabilitatea financiară a ţării, punând presiune pe deficitul bugetar şi îngreunând finanţarea acestuia. În plus, alocarea unei părţi tot mai mari din resursele bugetare către pensii şi salarii, lasă foarte puţin spaţiu pentru finanţarea investiţiilor publice, a sistemului de sănătate, educaţie etc.
Conform specialiştilor CFA România, pe lângă încă o creştere anunţată pentru anul 2021, legislaţia în vigoare prevede şi o recalculare e pensiilor care vine cu o presiune şi mai adâncă asupra bugetului statului, în urma recalculării existând doar posibilitatea creşterii pensiilor.
"Presiunea la care este supus deja bugetul României face ca deficitul estimat să atingă 4,4% în 2019, mult peste nivelul de 3% impus de Pactul de Stabilitate şi Creştere, cu perspective de înrăutăţire pentru anii următori. Mai mult, ponderea cheltuielilor publice cu pensiile, va creşte cu peste 5% din PIB până în 2022, ceea ce va face dificilă sustenabilitatea bugetului de stat şi nu va lăsa loc pentru fonduri alocate investiţiilor publice pentru cel puţin un ciclu economic. Aceste constrângeri bugetare vor avea un impact negativ asupra creşterii economice viitoare", se notează în studiu.
Totodată, autorii analizei susţin că reducerea semnificativă a veniturilor din comisioane şi creşterea taxelor percepute de autorităţile publice (ASF, CNPP, FDGSPP) generează situaţia "absurdă" în care peste 70% din comisioanele plătite de români pentru administrarea pensiilor lor private se duc la Stat, deşi administratorii privaţi sunt cei care administrează efectiv fondurile de pensii Pilon 2.
Valoarea actualizată a drepturilor de pensie acumulate este estimată a fi 2.821 miliarde de lei, la finalul anului 2021 (aproximativ 590 miliarde de euro la cursul de schimb din prezent), reprezentând 250% din Produsul Intern Brut (PIB) nominal estimat pentru acest an, precizează sursa citată.
Rezultatele analizei CFA România arată că deficitul CNPP va exploda începând cu anul 2021. Totodată, ar putea dura aproape un deceniu ca deficitul să revină la valori "normale" de aproximativ 1% din PIB, iar trendurile demografice indică mai mulţi pensionari şi mai puţini salariaţi.
Potrivit prognozelor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), populaţia României va continua să se reducă şi va ajunge, în 2050, la aproximativ 15,7 milioane, INS susţinând că populaţia ţării noastre va ajunge, în 2030, la 18 milioane, iar în 2060 între 12 şi 14 milioane. În acest sens, estimarea Oficiului European pentru Statistică (Eurostat) este mai optimistă, ajungând, în anul 2030, la 18 milioane, în 2050 - 16,3 milioane -, în 2060 - 15,7 milioane -, iar în 2070 - 15 milioane.
"Nu numai că populaţia se va reduce, dar va şi îmbătrâni, cee ce va avea consecinţe negative asupra dezvoltării economice şi, de asemenea, va pune o presiune puternică asupra sistemului public de pensii. Probabil că aceasta va deveni nesustenabilă în lipsa majorării substanţiale a vârstei de pensionare", se mai scrie în studiul menţionat.
CFA România consideră că, pentru a asigura independenţa financiară a persoanelor vârstnice, este necesară stabilirea unui cadru unitar, care să prevadă rolul statului în asigurarea unui venit minim pentru fiecare cetăţean, dar şi flexibilitatea şi oferirea de facilităţi fiscale şi investiţionale, astfel încât participarea contribuabililor să fie stimulată în mod adecvat.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 16572 / 18076 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...