
UE a ajuns la un acord pentru a înceta să mai transfere deşeuri către ţările care nu le pot procesa
17 Noiembrie 2023
AgerpresDe asemenea, Comisia va monitoriza exporturile de deşeuri către ţările OCDE şi va lua măsuri în cazul în care astfel de exporturi creează probleme de mediu în ţara de destinaţie. În plus, toate întreprinderile din UE care exportă deşeuri în afara UE vor trebui să se asigure că instalaţiile care le primesc fac obiectul unui audit independent care să arate că gestionează aceste deşeuri într-un mod raţional din punct de vedere ecologic.
Comisia Europeană a salutat vineri acordul politic la care au ajuns noaptea trecută Parlamentul European şi Consiliul cu privire la transferurile de deşeuri, care va asigura faptul că UE îşi asumă o mai mare responsabilitate pentru deşeurile sale şi nu exportă provocările legate de mediu către ţări terţe, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Exportul de deşeuri de plastic din UE către ţări care nu sunt membre ale OCDE va fi interzis. Numai în cazul în care sunt îndeplinite condiţii stricte de mediu, fiecare ţară poate primi astfel de deşeuri la cinci ani de la intrarea în vigoare a noilor norme. Având în vedere problemele globale legate de creşterea cantităţilor de deşeuri de plastic şi provocările legate de gestionarea durabilă a acestora, prin această măsură legiuitorii UE vizează prevenirea degradării mediului şi a poluării în ţările terţe cauzate de deşeurile de plastic generate în UE.
Alte deşeuri adecvate pentru reciclare vor fi exportate din UE către ţări care nu sunt membre ale OCDE numai atunci când acestea se asigură că le pot gestiona în mod durabil. În acelaşi timp, va fi mai uşor să transporte deşeurile în vederea reciclării în UE datorită procedurilor digitalizate moderne. De asemenea, se va consolida aplicarea legii şi cooperarea în combaterea traficului de deşeuri. Noua lege va completa noua Directivă privind infracţiunile împotriva mediului, pentru care s-a ajuns, de asemenea, la un acord politic ieri.
"Odată intrate în vigoare, noile norme vor garanta că deşeurile sunt transferate pentru a fi utilizate ca resursă, sporind securitatea aprovizionării cu materii prime pentru industrie. Întreprinderile şi autorităţile naţionale vor beneficia de proceduri mai eficiente şi digitalizate. De asemenea, vom intensifica răspunsul UE împotriva traficului de deşeuri, combătând una dintre cele mai dăunătoare infracţiuni împotriva mediului", a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.
Măsurile adoptate privind exportul de deşeuri vor stabili standardul în ceea ce priveşte prevenirea problemelor de mediu şi de sănătate publică din ţările terţe cauzate de gestionarea nesustenabilă a deşeurilor, care au fost generate în altă parte. Acest nou regulament va permite exportul de deşeuri către ţări care nu sunt membre ale OCDE numai dacă aceste ţări informează Comisia că sunt dispuse să importe deşeurile şi că au capacitatea de a le gestiona într-un mod durabil. În ceea ce priveşte deşeurile de plastic, nu va fi permis niciun export către ţări care nu sunt membre ale OCDE la 2,5 ani de la intrarea în vigoare a noii legi, cu excepţia cazului în care ţara poate îndeplini condiţii stricte - în acest caz, importurile ar fi permise, dar numai la cinci ani de la intrarea în vigoare a noilor norme.
De asemenea, Comisia va monitoriza exporturile de deşeuri către ţările OCDE şi va lua măsuri în cazul în care astfel de exporturi creează probleme de mediu în ţara de destinaţie. În plus, toate întreprinderile din UE care exportă deşeuri în afara UE vor trebui să se asigure că instalaţiile care le primesc fac obiectul unui audit independent care să arate că gestionează aceste deşeuri într-un mod raţional din punct de vedere ecologic.
UE va moderniza procedurile actuale de expediere a deşeurilor, făcându-le mai digitale. Procedurile accelerate pentru anumite instalaţii eligibile desemnate de statele membre vor fi, de asemenea, simplificate şi mai eficiente. Acest lucru va facilita reintrarea deşeurilor în economia circulară în întreaga UE, fără a reduce nivelul necesar de control pentru astfel de transporturi.
Pentru a intensifica răspunsul UE împotriva traficului de deşeuri, va exista o cooperare mai strânsă între statele membre ale UE şi sancţiuni mai disuasive împotriva infractorilor implicaţi în comerţul ilicit cu deşeuri. Comisia va fi în măsură să acţioneze pe teren pentru a sprijini investigaţiile statelor membre cu privire la infracţiunile transnaţionale legate de traficul de deşeuri, cu implicarea directă a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) cu privire la aceste aspecte.
Traficul de deşeuri este una dintre cele mai grave infracţiuni împotriva mediului din prezent, afectând mediul, dar şi întreprinderile legitime. În plus, există o legătură clară între traficul de deşeuri şi criminalitatea organizată. Se consideră că până la o treime din totalul expedierilor de deşeuri sunt ilegale, generând anual un profit ilicit substanţial.
Parlamentul European şi Consiliul vor trebui acum să adopte în mod oficial regulamentul, în conformitate cu acordul politic la care s-a ajuns. Odată adoptat în mod oficial, regulamentul va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4035 / 19466 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...