ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consiliul Concurenţei a identificat posibile practici anticoncurenţiale pe piaţa cimentului

06 Mai 2019   |   T. S.

În cadrul analizei, Consiliul Concurenţei a observat că preţurile anumitor sortimente de ciment oferite de producători au avut aceeaşi evoluţie în timp.

 
 
Consiliul Concurenţei are suspiciunea că principalii producători de pe piaţa cimentului recurg la practici ilegale şi îşi împart piaţa pentru a-şi ţine captivi principalii clienţi şi pentru a-şi păstra o cotă de piaţă aproape egală, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Consiliul Concurenţei a declanşat, în luna octombrie a anului trecut, o investigaţie privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială între Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România, realizată prin împărţirea pieţei producţiei şi comercializării cimentului din România, din perspectiva cotelor de piaţă şi/ sau produselor oferite pe piaţă, limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preţurilor practicate de companiile implicate.


În urma observaţiilor primite în cadrul dezbaterii publice a raportului anchetei sectoriale pe piaţa producerii şi comercializării cimentului, se menţine aceeaşi concluzie, potrivit căreia este posibil ca aceste companii să încalce legea.

Analiza a fost derulată cu scopul de a avea o imagine cât mai clară asupra mecanismelor de funcţionare, de a identifica eventualele disfuncţionalităţi la nivelul sectorului şi de a formula recomandări care să conducă la eliminarea acestora în scopul intensificării concurenţei.

Se remarcă, astfel, faptul că principalii producători din sectorul producerii şi comercializării cimentului din România (Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România) au capacităţi de producţie diferite, dar gradul de utilizare al acestora este asimetric, astfel încât compania care are cea mai mare capacitate de producţie, o utilizează cel mai puţin. Acest aspect a condus la o situaţie neobişnuită, în care cele trei companii deţin cote de piaţă aproximativ egale, fluctuaţiile în timp fiind nesemnificative.

Cele trei mari companii sunt integrate vertical pentru a eficientiza procesul de producţie, a reduce costurile şi a facilita accesul la resurse. În acelaşi timp, companiile deţin capacităţi de producţie atât pe pieţele de extracţie/ prelucrare şi comercializarea agregatelor minerale, cât şi pe pieţele producerii şi comercializării betoanelor, mortarelor şi şapelor, prefabricatelor din beton.

Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România sunt prezente şi pe pieţele producerii şi comercializării filerului de calcar, respectiv a lianţilor hidraulici speciali/ rutieri (HeidelbergCement România nu produce astfel de lianţi).

În cadrul analizei, Consiliul Concurenţei a observat că preţurile anumitor sortimente de ciment oferite de producători au avut aceeaşi evoluţie în timp. De asemenea, principalii clienţi pentru fiecare dintre cei trei producători se află o distanţă de aproximativ de 350 de km în jurul punctului de desfacere, ceea ce ridică suspiciuni privind o posibilă împărţire a pieţei geografice.

Aceste aspecte indică faptul că ar putea exista o coordonare între cei trei producători la nivelul sortimentelor produse şi livrate în scopul împărţirii pieţei, aceşti producători de ciment având posibilitatea de a ţine captivi anumiţi clienţi astfel încât să menţină cote de piaţă simetrice.

Consiliul Concurenţei a recomandat ca în proiectul de modificare a Legii minelor să fie unele prevederi pentru reducerea perioadei de acordare a licenţei de exploatare a agregatelor de carieră şi prelungirea acesteia, având în vedere că perioada îndelungată (maximum 20 de ani), pentru care se acordă licenţa de exploatare, precum şi dreptul de prelungire, nelimitat, reprezintă elemente ce pot conduce la limitarea sau blocarea accesului pe piaţă şi, implicit, la îngrădirea concurenţei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8292 / 8791
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...