
Consiliul Concurenţei analizează un caz de exploatare a poziţiei superioare de negociere pe piaţa oxigenului medicinal
27 Iunie 2024
AgerpresAutoritatea de concurenţă precizează că efectuarea inspecţiilor nu reprezintă o antepronunţare a instituţiei în ceea ce priveşte vinovăţia companiei.
Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul companiei Messer România Gaz SRL, unul dintre principalii producători de oxigen medicinal din ţară, unde există suspiciuni de poziţie superioară de negociere.
"Este prima dată când ne sesizăm într-un caz de exploatare a poziţiei superioare de negociere, practică recent incriminată de legea concurenţei neloiale. Scopul este de a sancţiona comportamentul acelor companii care, deşi nu au poziţie dominantă, nu au cote de piaţă de peste 40%, sunt suficient de mari pentru a putea crea probleme partenerilor comerciali", a declarat, într-un comunicat de presă, transmis miercuri AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
"Este prima dată când ne sesizăm într-un caz de exploatare a poziţiei superioare de negociere, practică recent incriminată de legea concurenţei neloiale. Scopul este de a sancţiona comportamentul acelor companii care, deşi nu au poziţie dominantă, nu au cote de piaţă de peste 40%, sunt suficient de mari pentru a putea crea probleme partenerilor comerciali", a declarat, într-un comunicat de presă, transmis miercuri AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Potrivit instituţiei, inspecţia a avut loc în cadrul cercetării aprofundate privind exploatarea poziţiei superioare de negociere de către Messer România Gaz SRL în relaţia cu Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, în vederea furnizării de oxigen medicinal lichid.
Analiza a fost declanşată din oficiu, iar indiciile care au stat la baza procedurii au fost preluate din informaţii publice.
Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurenţă neloială.
Autoritatea de concurenţă precizează că efectuarea inspecţiilor nu reprezintă o antepronunţare a instituţiei în ceea ce priveşte vinovăţia companiei.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă loială, compania implicată riscă o amendă cuprinsă între 50.000 lei şi 500.000 lei, iar autoritatea poate dispune măsuri pentru interzicerea săvârşirii faptei.
În cazul în care persoanele fizice sau juridice recunosc săvârşirea practicii de concurenţă neloială, pot obţine reduceri substanţiale ale amenzilor, menţionează sursa citată.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 713 / 8791 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...