ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

IFC în parteneriat cu UniCredit Leasing impulsionează accesul la finanțare pentru combaterea crizei climatice

28 Noiembrie 2023   |   BizLawyer

• Investiția va spori accesul la finanțare pentru întreprinderile mici • Jumătate din sumele acordate vor fi alocate proiectelor în domeniul schimbărilor climatice

 
 
O nouă investiție va contribui la creșterea accesului la finanțare pentru proiecte inteligente climatic și pentru întreprinderile mici. În acest scop, IFC acordă un împrumut de până la 50 de milioane de euro  UniCredit Leasing Corporation S.A. (UCLC), o filială a UniCredit Bank S.A. România și membră a UniCredit S.p.A., pentru a extinde gama de produse dedicate energiei verzi și pentru a creste competitivitatea pe piața finanțării proiectelor climatice.

Finanțarea acordată de IFC va permite UCLC, companie de top pe piața de leasing din România, să își lărgească oferta pentru portofoliul de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), jumătate din sumele acordate fiind destinate finanțării proiectelor în domeniul schimbărilor climatice. Totodată, împrumutul va permite UCLC să își dezvolte linia de produse de finanțare în domeniul schimbărilor climatice, sporind astfel competitivitatea pe piața finanțării proiectelor climatice din țară.


IMM-urile au acces limitat la finanțare, deși asigura aproximativ 70 la sută din locurile de muncă în România, deficitul de finanțare a acestora fiind estimat la 33 de miliarde de dolari. 40% dintre IMM-uri nu au acces sau au acces limitat la creditare. În plus, pentru a-și îndeplini contribuția națională la atenuarea schimbărilor climatice, România are nevoie de investiții estimate în valoare de 165 de miliarde de dolari între 2021 și 2030.

România este una dintre economiile cu cea mai mare intensitate energetică din Europa, din cauza consumului mare de energie al industriei și al IMM-urilor. Atenuarea schimbărilor climatice este o prioritate pentru țară. De asemenea, în conformitate cu Pactul verde european, statele membre ale Uniunii Europene s-au angajat să reducă emisiile de CO₂ cu 55% față de nivelurile din 1990 până în 2030 și să atingă neutralitatea acestor emisii până în 2050.

Pentru a atinge aceste obiective, cel puțin 50 la sută din investiția IFC va fi utilizată pentru a finanța proiecte de eficiență energetică și de producție a energiei din surse regenerabile, precum și în tehnologii de transport ecologice, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie, extinzând în același timp leasingul ca produs financiar alternativ pentru diverse proiecte legate de atenuarea schimbărilor climatice. Se preconizează că proiectul va duce la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de până la 6.067 de tone de echivalent CO₂ pe an până la sfârșitul anului 2027.

„Această finanțare se încadrează în strategia mai amplă de sustenabilitate a Grupului UniCredit: așezarea pe fundamente solide pentru a crea valoare. Ca lider în industria de leasing, avem nu doar rolul, ci și datoria de a sprijini IMM-urile prin structurarea finanțării pentru active care vor reduce emisiile și vor promova producția de energie verde”, a declarat Daniela Bodîrcă, CEO al UniCredit Leasing. „Poziția de lider de piață pe care o deținem de 15 ani nu rezultă doar din cifre, ci și din faptul că depunem eforturi comune de a fi în pas cu tendințele pieței și, cel mai important, de a ne asculta clienții și partenerii de afaceri. Împărtășim această responsabilitate față de echipa noastră, de partenerii noștri, clienții noștri și, prin angajamentele noastre ESG, față de societate în general. ESG a devenit parte din ADN-ul afacerii noastre.”
 
IFC va sprijini UCLC să își dezvolte și să își extindă activitatea de finanțare în domeniul combaterii schimbărilor climatice, ajutând în același timp compania să își îmbunătățească procesele interne pentru a putea acorda mai multe împrumuturi IMM-urilor și corporațiilor pentru proiecte climatice.

„Parteneriatul nostru cu UniCredit Group va extinde accesul atât de necesar la finanțare pentru IMM-uri și pentru investiții ecologice în România”, a declarat Etleva Koka, Manager regional de sector pentru Europa, Sector – Institutii Financiare. „Pentru ca tranziția ecologică a României să aibă succes, sectorul financiar local trebuie să se implice profund și amplu. Leasingul este un produs excelent pentru a finanța, de exemplu, investiții în capacități locale de producție energetică sau în activități industriale mai curate și mai eficiente energetic.”

IFC sprijină dezvoltarea sectorului privat din România de peste 30 de ani, cu sume angajate în valoare de 1,7 miliarde de dolari la 30 iunie 2023, stimulând tranziția ecologică a țării, conectivitatea digitală și fizică și integrarea în lanțurile valorice globale.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 205 / 7865
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...