
Schoenherr asistă Renovatio în parteneriatul cu OMV Petrom privind proiecte verzi. Monica Cojocaru, partener, coordonatoarea echipei: Această tranzacție de referință va contribui la dezvoltarea infrastructurii de mobilitate electrică și a capacităților de energie regenerabilă ale țării
08 Ianuarie 2024
BizLawyerFinalizarea tranzacției este așteptată în prima jumătate a anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiții.
![]() |
Schoenherr și Asociații SCA a asistat Renovatio într-o tranzacție majoră cu OMV Petrom cu privire la proiecte verzi. O latură a tranzacției se referă la vânzarea unui pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW (950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic). Aceste proiecte vor fi dezvoltate, construite și operate de RNV Infrastructure în parteneriat cu OMV Petrom. Cea de-a doua componentă a tranzacției se referă la vânzarea Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de stații de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare și perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026.
Schoenherr a colaborat cu Mihaela Aliman – Cabinet de Avocat în asistarea Renovatio în legătură cu cele două componente ale acestei tranzacții complexe, inclusiv la semnarea acesteia. Finalizarea tranzacției este așteptată în prima jumătate a anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiții.
„Această tranzacție de referință, care aduce împreună două companii majore active în sectorul energiei din România, va contribui la dezvoltarea infrastructurii de mobilitate electrică și a capacităților de energie regenerabilă ale țării. Suntem încântați că am contribuit la conturarea acestui proiect juridic complex” – a declarat Monica Cojocaru, partener Schoenherr și Asociații SCA, coordonatoarea echipei care a asistat Renovatio în tranzacție.
Prin acest parteneriat nou format, OMV Petrom împreună cu Renovatio planifică să investească, până în 2027, circa 1,3 miliarde de euro în surse regenerabile în România, inclusiv finanțare bancară.
„Tranzacția recentă dintre Renovatio și OMV Petrom este una de referință atât prin valoarea și dimensiunea proiectelor de energie verde și mobilitate electrică vizate, cât și prin alăturarea expertizei semnificative a doi lideri în sectorul energiei. Dar, mai ales, acest parteneriat este important prin impactul său efectiv asupra unui mediu mai curat, având toate premisele să asigure dezvoltarea sustenabilă de proiecte verzi majore. Sunt extrem de încântată că am fost alături de Renovatio și în acest moment cheie din activitatea sa în România. Implementarea parteneriatului a presupus structurarea și negocierea unui acord complex din punct de vedere juridic, pe măsura amplorii proiectului. Experiența echipelor celor două companii, ca și colaborarea excelentă cu Monica Cojocaru și profesionalismul întregii echipe Schoenherr au avut o contribuție importantă în acest proces”, a declarat Mihaela Aliman, care a acordat asistență juridică Renovatio în acest proiect, alături de Schoenherr și Asociații SCA.
Renovatio este un proprietar de active de infrastructură, manager și dezvoltator in sectorul energiei regenerabile. Operând de peste 20 de ani de-a lungul întregului lanț valoric și ciclu de viață al proiectelor regenerabile, Renovatio a acumulat expertiză extinsă în dezvoltarea, ingineria, achizițiile și gestionarea operațională a activelor eoliene și fotovoltaice și are un istoric solid de dezvoltare de proiecte de succes (+3.000 MW de proiecte eoliene și +800 MW de proiecte fotovoltaice) în România și pe alte piețe emergente. Renovatio a fost prima companie care a dezvoltat și este proprietarul celei mai mari rețele de stații de încărcare a vehiculelor electrice din România.
OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.
Echipa Schoenherr care a asistat Renovatio în această tranzacție a fost coordonată de Monica Cojocaru (local partner), în timp ce aspectele legate de dreptul concurenței și examinarea investițiilor străine directe au fost coordonate de Georgiana Bădescu (partner).
Schoenherr este o firmă de avocatură regională de top, cu 15 birouri și patru birouri naționale în Europa Centrală și de Est și în Europa de Sud-Est. Firma activează în România din 1996, oferind servicii complete de consultanță juridică pentru companii locale și multinaționale. Schoenherr și Asociații SCA este clasată în de către toate directoarele juridice importante care analizează piața juridică (Chambers and Partners, Legal500, IFLR1000).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1073 / 8818 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...