
Schoenherr: soluții pentru creditorii financiari multipli ai unei companii aflate în stare de dificultate
19 Martie 2023
BizLawyerSchoenherr este o firmă regională de avocatură, activă în Europa Centrală și de Est și Europa de Sud-Est, unde operează 15 birouri.
![]() |
Intrarea unei companii în stare de dificultate este un semnal de alarmă inclusiv pentru creditorii săi. Lucrurile se complică, la nivel practic, atât pentru creditori, cât și pentru debitor atunci când compania respectivă are credite de la mai multe instituții financiare. Din punct de vedere juridic, astfel de situații necesită o atentă gestionare a aspectelor financiar-bancare ce țin de restructurarea creditelor, a riscurilor de încălcare a regulilor de concurență, precum și a (dez)avantajelor ce ar putea rezulta din procedurile de prevenire a insolvenței debitorului sau din declanșarea procedurii de insolvență.
„Creditorii financiari multipli ai unei companii aflate în stare de dificultate au de decis împreună asupra strategiei optime de urmat – iar «împreună» este cuvântul cheie aici. Soluția aleasă trebuie să țină cont de particularitățile cazului și situația împrumutatului. Abordările obișnuite în trecut (de exemplu, standtsill convențional) trebuie regândite și ajustate la noul regim de prevenire a insolvenței, introdus de modificările legislative din vara anului 2022‟ – a declarat Matei Florea (partner), coordonatorul practicii specializate în financiar-bancar a Schoenherr și Asociații SCA, în cadrul unui eveniment organizat recent de firma de avocatură.
„Creditorii financiari multipli ai unei companii aflate în stare de dificultate au de decis împreună asupra strategiei optime de urmat – iar «împreună» este cuvântul cheie aici. Soluția aleasă trebuie să țină cont de particularitățile cazului și situația împrumutatului. Abordările obișnuite în trecut (de exemplu, standtsill convențional) trebuie regândite și ajustate la noul regim de prevenire a insolvenței, introdus de modificările legislative din vara anului 2022‟ – a declarat Matei Florea (partner), coordonatorul practicii specializate în financiar-bancar a Schoenherr și Asociații SCA, în cadrul unui eveniment organizat recent de firma de avocatură.
„Părțile implicate pot opta pentru diverse opțiuni de restructurare pre-insolvență. Indiferent de calea aleasă, cooperarea strânsă între finanțatori, cooperarea deschisă a acestora cu debitorul, încrederea între părțile implicate și înțelegerea comună a obiectivelor se numără printre elementele cheie care vor permite limitarea expunerilor instituțiilor financiare și protejarea debitorului‟ – a adăugat Iustin Armașu (local partner), specializat în litigii, arbitraje, insolvență și reorganizare în cadrul Schoenherr și Asociații SCA.
Totodată, indiferent de soluția practică aleasă, proiectele care implică restructurarea creditelor acordate de către mai multe instituții financiare aceleiași companii implică o serie de limitări de dreptul concurenței. „Instituțiile financiare implicate în restructurarea creditelor acordate aceleiași companii trebuie să fie foarte atente să asigure conformarea cu regulile de dreptul concurenței atât în interacțiunile dintre creditori, cât și în comportamentul acestora față de debitor. Evaluarea poziției creditorilor, schimbul de informații necesare pentru o restructurare de succes vs. limitările impuse de normele de concurență și, nu în ultimul rând, comportamentul creditorilor ulterior unui standstill sunt punctele fierbinți care necesită atenție sporită‟ – a declarat Georgiana Bădescu (partner), coordonatoarea practicii specializate în dreptul UE și dreptul concurenței a Schoenherr și Asociații SCA.
Schoenherr este o firmă regională de avocatură, activă în Europa Centrală și de Est și Europa de Sud-Est, unde operează 15 birouri. Firma este prezentă în România din anul 1996, oferind servicii de asistență juridică în principalele arii de practică relevante pentru activitatea companiilor locale și multinaționale. Schoenherr și Asociații SCA este recomandată de principalele organisme independente de cercetare a pieței de avocatură (Chambers, Legal500, IFLR1000), inclusiv în domeniile financiar-bancar, dreptul concurenței, insolvență și reorganizare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 101 / 292 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...