ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

20 % din suprafaţa agricolă a României nu beneficiază de titluri de proprietate. Preşedintele LAPAR: Nu putem să discutăm nici de irigaţii, nici de dezvoltare

27 Mai 2025   |   Agerpres

În opinia acestuia, România nu ar trebui să aibă probleme cu apa pentru irigaţii şi ar trebui să adopte o strategie cu privire la exploatarea apei freatice şi să o şi aplice.

 
 
România are probleme cu seceta pe 7,2 milioane de hectare şi cu băltirile pe 3,7 milioane de hectare, deci ne trebuie un sistem de irigaţie cu dublu scop, atât de irigaţii, cât şi de desecare, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile.

"România are această problemă de secetă pe 7,2 milioane de hectare şi probleme cu băltirile pe 3,7 milioane de hectare. Deci, trebuie să facem un sistem de irigaţie, dar să aibă dublu scop: de irigaţii şi desecare. Noi în '90 aveam o suprafaţă de 3,2 milioane de hectare (irirgată - n. r.). Acum ce facem? Punem ce am stricat după '90, reparăm. Dacă nu discutăm de comasare şi de contractul de arendă, să-l finalizăm odată...După 30 de ani nu am pus nici titlurile de proprietate. 20% din suprafaţa agricolă a României nu beneficiază de titluri de proprietate după 30 de ani şi atunci nu putem să discutăm foarte multe, nici de irigaţii, nici de dezvoltare", a afirmat acesta, în marja unui eveniment de specialitate.


În opinia acestuia, România nu ar trebui să aibă probleme cu apa pentru irigaţii şi ar trebui să adopte o strategie cu privire la exploatarea apei freatice şi să o şi aplice.

"În principiu, România n-ar trebui să aibă (probleme cu apa - n. r.). Dacă discutăm de perioada '70, când am proiectat aceste canale de irigaţii, 80% din apa necesară terenurilor supuse secetei o aduce Dunărea. Am început sistemele de irigaţii de la Dunăre, iar zona secetoasă se află de-a lungul Dunării. După care, în paralel, părinţii noştri, societatea românească care a fost până în '90 a făcut aceste acumulări de apă - Vidraru, Bicaz. Toate aceste acumulări de apă au avut trei mari scopuri: de irigaţii, electric, deci energie regenerabilă, şi chiar microclimat, iar până în '90 România era al treilea mare exportator de peşte din Europa. Deci, exportăm şi peşte, noi avem un consum de peşte de 216.000 de tone. Astăzi nu mai producem decât 13.000 de tone. Toate aceste lucruri trebuie să le reiau. Ba, mai mult, toate sistemele de irigaţie de atunci discutau de lacuri de acumulare. Acum nu mai discut de lacuri acumulare. Cunosc localităţi care au fost strămutate înainte de '90 pentru a face aceste acumulări de apă. De ce? Pe timpul iernii, când nu am probleme de secetă, eu fac acumulare de apă, după care încep să irig suprafeţele, acele 7 milioane de hectare. Şi pe seama acestor probleme de secetă, noi avem un climat temperat continental, din 10 ani 4 sunt de secetă, indiferent de ce se spune, de încălzire globală. În anii '20 mai era problema aceasta, a încălzirii globale. Prin '70 discutam de răcire globală, dacă ne aducem bine aminte, iar acum iar am venit la partea aceasta. Dar e o ţară capitalistă, discutăm de mixul de marketing, de promovare sau de manipulare", a susţinut Nicu Vasile.

El a subliniat că sistemul de irigaţii trebuie adaptat actualelor condiţii.

"În primul rând, trebuie să vin cu Legea arendei, trebuie să fie dublu faţă de perioada de amortizare a investiţiei, irigaţia trebuie s-o facă fermierul, comasarea terenurilor, (....) şi pe urmă să reproiectăm aceste sisteme de irigaţie. Momentan nu avem nicio şansă, de aceea vedem în România foarte multe sisteme de irigaţii şi ne întrebăm de unde au apă? Din puţurile de adâncime", a arătat Vasile.

În altă ordine de idei, şeful LAPAR a admis că avionul "care aduce ploaia" ar putea fi altă soluţie pentru combaterea secetei, însă aceasta este o ştiinţă şi dacă nu ştim să o aplicăm este în defavoarea noastră.

"În ceea ce priveşte avionul pentru schimbările atmosferice, România are acest proiect. Există Departamentul de Intervenţii Active în Agricultură. Da, e o soluţie, fără discuţie. România a proiectat încă din anii 1930, dacă nu mă înşel, acest sistem pentru a provoca ploile artificiale, dar acolo este o însămânţare a norilor şi trebuie să fim atenţi unde facem această însămânţare a norilor. De ce? Pentru că el se descarcă la 10 km distanţă. E o ştiinţă, într-adevăr. Dacă nu ştim să o aplicăm, este în defavoarea noastră, nu în favoarea noastră. Cum discutăm acum de rachetele acestea antigrindină. Aici e marea greşeală a României post-decembriste. Am început să discutăm toţi, ne pricepem la toate şi nu lăsăm specialiştii. Eu n-am văzut în multele mele dezbateri pe care le-am avut în diferite ministere sau diferite foruri să vină specialiştii", a mai spus reprezentantul producătorilor agricoli.

Nicu Vasile consideră că agricultura este singurul sector viabil pentru România de astăzi şi, în plus, este necesară reindustrializarea ţării.

"Agricultura este singurul sector viabil pentru România zilei de astăzi. De la agricultură trebuie să plecăm la industrializare, la industria alimentară, trebuie să dezvoltăm industria prelucrătoare, chiar şi siderurgia. Având o discuţie în urmă cu două luni de zile, s-a ajuns la concluzia că siderurgia este cel mai avantajos sector de activitate. Profitabilitatea este de 1 la 10. Într-adevăr, doar ţările elitiste au siderurgie. Noi întâi am stricat-o şi acum ne-am adus aminte. Am avut combinatul din Galaţi şi Călăraşi - Călăraşi-ul nici măcar 20% nu era dat în folosinţă şi l-am terminat - Hunedoara şi Reşiţa. Nu era Statele Unite când Reşiţa turna oţelul. Dacă ai oţel, ai şi industrie prelucrătoare. Discutăm de digitalizare, de utilaje care să respecte anumite tehnologii, dar totul pleacă de la oţel, iar Comunitatea Europeană, când a fost făcută, în 1953, a fost făcută piaţa oţelului şi a cărbunelui. De aici trebuie plecat şi analizat mai bine", a transmis acesta.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 216 / 9757
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...