ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

20 % din suprafaţa agricolă a României nu beneficiază de titluri de proprietate. Preşedintele LAPAR: Nu putem să discutăm nici de irigaţii, nici de dezvoltare

27 Mai 2025   |   Agerpres

În opinia acestuia, România nu ar trebui să aibă probleme cu apa pentru irigaţii şi ar trebui să adopte o strategie cu privire la exploatarea apei freatice şi să o şi aplice.

 
 
România are probleme cu seceta pe 7,2 milioane de hectare şi cu băltirile pe 3,7 milioane de hectare, deci ne trebuie un sistem de irigaţie cu dublu scop, atât de irigaţii, cât şi de desecare, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile.

"România are această problemă de secetă pe 7,2 milioane de hectare şi probleme cu băltirile pe 3,7 milioane de hectare. Deci, trebuie să facem un sistem de irigaţie, dar să aibă dublu scop: de irigaţii şi desecare. Noi în '90 aveam o suprafaţă de 3,2 milioane de hectare (irirgată - n. r.). Acum ce facem? Punem ce am stricat după '90, reparăm. Dacă nu discutăm de comasare şi de contractul de arendă, să-l finalizăm odată...După 30 de ani nu am pus nici titlurile de proprietate. 20% din suprafaţa agricolă a României nu beneficiază de titluri de proprietate după 30 de ani şi atunci nu putem să discutăm foarte multe, nici de irigaţii, nici de dezvoltare", a afirmat acesta, în marja unui eveniment de specialitate.


În opinia acestuia, România nu ar trebui să aibă probleme cu apa pentru irigaţii şi ar trebui să adopte o strategie cu privire la exploatarea apei freatice şi să o şi aplice.

"În principiu, România n-ar trebui să aibă (probleme cu apa - n. r.). Dacă discutăm de perioada '70, când am proiectat aceste canale de irigaţii, 80% din apa necesară terenurilor supuse secetei o aduce Dunărea. Am început sistemele de irigaţii de la Dunăre, iar zona secetoasă se află de-a lungul Dunării. După care, în paralel, părinţii noştri, societatea românească care a fost până în '90 a făcut aceste acumulări de apă - Vidraru, Bicaz. Toate aceste acumulări de apă au avut trei mari scopuri: de irigaţii, electric, deci energie regenerabilă, şi chiar microclimat, iar până în '90 România era al treilea mare exportator de peşte din Europa. Deci, exportăm şi peşte, noi avem un consum de peşte de 216.000 de tone. Astăzi nu mai producem decât 13.000 de tone. Toate aceste lucruri trebuie să le reiau. Ba, mai mult, toate sistemele de irigaţie de atunci discutau de lacuri de acumulare. Acum nu mai discut de lacuri acumulare. Cunosc localităţi care au fost strămutate înainte de '90 pentru a face aceste acumulări de apă. De ce? Pe timpul iernii, când nu am probleme de secetă, eu fac acumulare de apă, după care încep să irig suprafeţele, acele 7 milioane de hectare. Şi pe seama acestor probleme de secetă, noi avem un climat temperat continental, din 10 ani 4 sunt de secetă, indiferent de ce se spune, de încălzire globală. În anii '20 mai era problema aceasta, a încălzirii globale. Prin '70 discutam de răcire globală, dacă ne aducem bine aminte, iar acum iar am venit la partea aceasta. Dar e o ţară capitalistă, discutăm de mixul de marketing, de promovare sau de manipulare", a susţinut Nicu Vasile.

El a subliniat că sistemul de irigaţii trebuie adaptat actualelor condiţii.

"În primul rând, trebuie să vin cu Legea arendei, trebuie să fie dublu faţă de perioada de amortizare a investiţiei, irigaţia trebuie s-o facă fermierul, comasarea terenurilor, (....) şi pe urmă să reproiectăm aceste sisteme de irigaţie. Momentan nu avem nicio şansă, de aceea vedem în România foarte multe sisteme de irigaţii şi ne întrebăm de unde au apă? Din puţurile de adâncime", a arătat Vasile.

În altă ordine de idei, şeful LAPAR a admis că avionul "care aduce ploaia" ar putea fi altă soluţie pentru combaterea secetei, însă aceasta este o ştiinţă şi dacă nu ştim să o aplicăm este în defavoarea noastră.

"În ceea ce priveşte avionul pentru schimbările atmosferice, România are acest proiect. Există Departamentul de Intervenţii Active în Agricultură. Da, e o soluţie, fără discuţie. România a proiectat încă din anii 1930, dacă nu mă înşel, acest sistem pentru a provoca ploile artificiale, dar acolo este o însămânţare a norilor şi trebuie să fim atenţi unde facem această însămânţare a norilor. De ce? Pentru că el se descarcă la 10 km distanţă. E o ştiinţă, într-adevăr. Dacă nu ştim să o aplicăm, este în defavoarea noastră, nu în favoarea noastră. Cum discutăm acum de rachetele acestea antigrindină. Aici e marea greşeală a României post-decembriste. Am început să discutăm toţi, ne pricepem la toate şi nu lăsăm specialiştii. Eu n-am văzut în multele mele dezbateri pe care le-am avut în diferite ministere sau diferite foruri să vină specialiştii", a mai spus reprezentantul producătorilor agricoli.

Nicu Vasile consideră că agricultura este singurul sector viabil pentru România de astăzi şi, în plus, este necesară reindustrializarea ţării.

"Agricultura este singurul sector viabil pentru România zilei de astăzi. De la agricultură trebuie să plecăm la industrializare, la industria alimentară, trebuie să dezvoltăm industria prelucrătoare, chiar şi siderurgia. Având o discuţie în urmă cu două luni de zile, s-a ajuns la concluzia că siderurgia este cel mai avantajos sector de activitate. Profitabilitatea este de 1 la 10. Într-adevăr, doar ţările elitiste au siderurgie. Noi întâi am stricat-o şi acum ne-am adus aminte. Am avut combinatul din Galaţi şi Călăraşi - Călăraşi-ul nici măcar 20% nu era dat în folosinţă şi l-am terminat - Hunedoara şi Reşiţa. Nu era Statele Unite când Reşiţa turna oţelul. Dacă ai oţel, ai şi industrie prelucrătoare. Discutăm de digitalizare, de utilaje care să respecte anumite tehnologii, dar totul pleacă de la oţel, iar Comunitatea Europeană, când a fost făcută, în 1953, a fost făcută piaţa oţelului şi a cărbunelui. De aici trebuie plecat şi analizat mai bine", a transmis acesta.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 9545
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...