ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dăianu: Deficitul - ca o cangrenă; nu se rezolvă prin tăiere de cheltuieli, nu putem evita unele creșteri de taxe și impozite

27 Mai 2025   |   Agerpres

”Creșterea substanțială a veniturilor fiscale numai dintr-o colectare mult mai bună nu este posibilă. Ceea ce am spus președintelui Bolojan este ceea ce eu spun public de mult', a explicat Daniel Dăianu.

 
 
Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat, marți, că deficitul bugetar este 'ca o cangrenă pentru trupul economiei și societății românești' și este o iluzie că o corecție a sa se poate face numai pe partea de cheltuieli, menționând că nu se pot evita unele creșteri de taxe și impozite.

'Orice modalitate care poate să crească veniturile statului român trebuie să fie avută în atenție. Nu este o soluție miraculoasă, așa ceva nu există. Ajustarea are o amploare care face imposibilă evitarea unor dureri. Cei care susțin teza că corecția deficitului se poate face numai pe partea de cheltuieli, aleargă după o himeră, așa ceva nu este posibil. (...) Eu vorbesc pe baza analizelor pe care le facem noi la Consiliul Fiscal și pe baza judecăților pe care le am eu. Eu cred că nu putem evita creșterea veniturilor fiscale ale statului, deci nu vorbesc de veniturile nonfiscale, prin unele creșteri de taxe și impozite', a afirmat Dăianu, la Palatul Parlamentului, după ce s-a întâlnit cu președintele Senatului, Ilie Bolojan.


Potrivit lui Dăianu, deficitul bugetar este 'ca o cangrenă pentru trupul economiei și societății românești'.

'Ani de zile societatea românească trăiește pe filieră bugetară. Mult peste posibilități. Când spun așa nu înseamnă că vinovat de situație este numai sectorul bugetar. Aceasta este o prostie pentru că veniturile bugetarilor, profesorilor, medicilor, nu vorbim numai de funcționărime, aceste venituri sunt cheltuite în economie și se văd în încasări ale întreprinderilor. Este o cangrenă și se poate lupta împotriva ei pentru a fi extirpată. Creșterea substanțială a veniturilor fiscale numai dintr-o colectare mult mai bună nu este posibilă. Ceea ce am spus președintelui Bolojan este ceea ce eu spun public de mult', a explicat Daniel Dăianu.

Potrivit președintelui Consiliului Fiscal, nu se pot obține 30 miliarde de lei din tăieri de cheltuieli.

'Nu cred așa ceva. Dacă vă uitați la structura bugetului public, vă dați seama că de departe grosul este deținut de salarii și pensii. În primul rând, nu poți să tai salarii și pensii, să decretăm că de mâine tăiem salarii și pensii la oameni. Poți într-adevăr să tai din cheltuielile alocate bunurilor și serviciilor. Dar dumneavoastră știți foarte bine că sunt compartimente ale sistemului bugetar care gem pentru că nu au suficient, de exemplu spitalele, chiar școlile, ce facem? Tăiem mai mult de acolo? Avem cheltuieli cu dobânzile, care nu depind de noi. Nu putem să reducem cheltuielile cu dobânzile statului. Dobânzile depind de ce se întâmplă pe piețele financiare internaționale. Dacă nu vom avea un plan credibil prin impactul asupra veniturilor fiscale, îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, nu avem ce să facem, pentru că toți va trebui să acceptăm o realitate dramatică - că nu putem ieși din încurcătură fără a renunța la unele venituri când este vorba despre oameni, încasări, când este vorba despre întreprinderi. Nu se poate altfel', a mai explicat Dăianu.

Întrebat care ar fi instrumentele prin care noul Guvern ar putea să elimine problema deficitului, Dăianu a menționat că nu dorește să intre în detalii și este incorect să spună cum a decurs discuția cu Ilie Bolojan.

'Deci, viziunea mea, pe care dumneavoastră în linii mari o știți, este consemnată și în documente le Consiliul Fiscal în care noi spunem de mult timp că este o iluzie să credem că această corecție se poate face numai pe partea de cheltuieli. Cei care cred, vorbesc: este stat umflat. Uitați-vă, câte cheltuieli publice din PIB are România și care este media în Uniunea Europeană. Că există corupție, că există hoție, știm, dar această corupție și hoție nu este cantonată într-un compartiment, nu știu, într-un județ al țării. Ne ducem acolo și extirpăm corupția. Este în toți porii', a mai spus Daniel Dăianu.

Chestionat dacă se va ajunge în situația de a apela la FMI, el a răspuns: 'De ce să faci așa ceva, când mult mai firesc este să ai un pachet, fie el dureros prin consecințe, dar salvând unitatea financiară a României, că asta se joacă acum'.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 218 / 9758
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...