ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Anghel (CDR): Aderarea României la Spaţiul Schengen vine cu foarte multe avantaje, dar şi cu responsabilităţi

17 Noiembrie 2022   |   Agerpres

Acesta a adăugat că aderarea României la Spaţiul Schengen ar contribui enorm la o percepţie pozitivă a ţării noastre, a investitorilor, poate aduce investiţii suplimentare, iar creşterea Produsului Intern Brut va fi în convergenţă cu media Uniunii Europene.

 
 
Aderarea României la Spaţiul Schengen vine cu foarte multe avantaje, dar, evident, suntem conştienţi şi de responsabilităţile pe care le avem, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Daniel Anghel, coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR).
 
"După cum ştiţi, în luna decembrie va fi luată o decizie finală şi membrii noştri vor continua să se întâlnească cu omologii din celelalte state membre, cu organizaţiile de profil şi de business din celelalte state, tocmai pentru a continua aceste discuţii şi a reitera exemplul pozitiv pe care îl aduce ţara noastră, măsura în care vom intra în Schengen şi din perspectiva economiei româneşti. În primul rând, aş vrea să subliniez că doar prin apartenenţa la Spaţiul Schengen, România poate să beneficieze pe deplin de avantajele de stat membru al Uniunii Europene. Doar aşa am putea participa cu adevărat la spaţiul european comun de libertăţi, securitate şi justiţie. Fără acest statut, România riscă să piardă timp şi bani şi nu va putea şi nu va reuşi să recupereze decalajele faţă de celelalte state-membre ale Uniunii Europene. Legat de creşterea graduală a venitului real către media blocului comunitar, România a recuperat foarte mult din decalajul de dezvoltare, am ajuns la 72% din media Uniunii Europene în 2021, plecând de la 34% în urmă cu 17 ani. Istoric, s-a dovedit că decalajele economice se recuperează datorită intrărilor de investiţii străine în tehnologie şi know-how. Credem că aderarea la Spaţiul Schengen vine cu foarte multe avantaje, dar, evident, suntem conştienţi şi de responsabilităţile pe care le avem", a spus Anghel.
 
Acesta a adăugat că aderarea României la Spaţiul Schengen ar contribui enorm la o percepţie pozitivă a ţării noastre, a investitorilor, poate aduce investiţii suplimentare, iar creşterea Produsului Intern Brut va fi în convergenţă cu media Uniunii Europene.
 
"Mai mult, ar ajuta business-urile din România să-şi reducă costurile pentru exporturi. Conform datelor Institutul Naţional de Statistică, exporturile României au ajuns la o valoare de 36 miliarde de euro, la jumătatea anului trecut, structura fiind împărţită în felul următor: 47,9% maşini şi echipamente de transport şi alte produse manufacturate în proporţie de 30,4%. Ponderea în PIB a comerţului, a transportului şi a HoReCa este a doua cea mai mare, de 19% în 2021, după producţie, care a fost 21% şi având în vedere că 75% din comerţul şi din schimburile economice se desfăşoară cu ţările membre. Este suficient să vă spun că apartenenţa la Schengen ar contribui la reducerea costurilor asociate", a menţionat reprezentantul CDR.
 
În viziunea analistului, din perspectiva liberei circulaţii a bunurilor ar fi vorba despre beneficii economice semnificative prin înlesnirea integrării în comerţul transfrontalier, avantaje pentru transportatori şi avantaje pentru investiţii străine.
 
"(...) faptul că nu suntem în Schengen aduce obligativitatea efectuării unor controale la frontierele interne, controale care duc la costuri suplimentare şi la fracturarea transportului pe parcursul transfrontalier sau internaţional. Evident, în cazul specific al României vorbim despre graniţe terestre cu Bulgaria şi Ungaria, unde transportatorii aşteaptă ore în şir la frontieră. Aceşti timpi îndelungaţi de aşteptare generează la nivelul operatorilor economici, pe de o parte, întârzieri în lanţurile logistice (...) Ipoteza aderării României la spaţiul Schengen s-ar traduce prin crearea unui coridor terestru de trecere a mărfurilor din Asia, spre exemplu, mai ales în situaţia în care în ecuaţie am introduce şi Portul Constanţa. În plus, în acest context, o serie de investitori ar putea fi interesaţi în extinderea parcurilor logistice la frontierele României, şi vorbesc aici de Constanţa sau de Arad, ceea ce ar aduce României beneficii cum ar fi crearea de noi locuri de muncă, impozite şi taxe suplimentare la bugetul statului şi, de ce nu, o perspectivă mai bună din perspectiva creşterii economice", a explicat Daniel Anghel.
 
Pe de altă parte, aderarea României la Spaţiul Schengen ar avea o serie de avantaje pentru persoanele fizice.
 
"Dacă ne uităm la persoanele fizice şi din perspectiva circulaţiei libere a persoanelor fizice, vedem patru elemente care pot reprezenta avantaje importante, şi anume: eliminarea controalelor la frontierele interne, un set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre, armonizarea condiţiilor de intrare şi a normelor privind vizele şi cooperarea consulară, cooperare judiciară şi poliţienească prin intermediul unui sistem rapid de extrădare şi scăderea presiunii asupra celorlalte state membre. Dacă ne uităm că, prin eliminarea controalelor interne va scădea timpul de trecere al frontierelor şi va creşte fluxul de persoane, evident, ne va duce cu gândul la o îmbunătăţire a turismului şi, în total, a afacerilor din România. De asemenea, armonizarea regulilor de emitere, avizul de scurtă de scurtă şedere pentru cetăţeni din state terţe şi recunoaşterea acestora de către autorităţile române va conduce, de asemenea, la creşterea numărului de vize emise de România, cu impact pozitiv asupra business-urilor. Aşa cum spuneam, vor fi degrevate parţial controalele făcute la frontierele externe ale Spaţiului Schengen, cum ar fi Ungaria, spre exemplu, ca urmare a preluării sarcinii de control de către autorităţile de frontieră din România", a subliniat Anghel.
 
CDR reuneşte cele 20 de asociaţii membre reprezentanţi ai investitorilor, antreprenorilor români şi companiilor internaţionale şi este condusă de un Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a opt asociaţii de business. Coordonarea Coaliţiei este asigurată prin rotaţie de câte una dintre organizaţiile membre în Consiliul Director, pentru o perioadă de şase luni. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2534 / 9049
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...