ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Barna: Pe subiectul SIIJ sunt revoltat; suntem în blocaj; UDMR nu vrea desfiinţarea

20 Iulie 2021   |   Agerpres

Dan Barna a spus că poziţiile sunt foarte clare şi că nu există un interes din partea UDMR de a desfiinţa SIIJ.

 
 
Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat marţi că în acest moment coaliţia este într-un blocaj pe subiectul desfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), menţionând că ministrul Justiţiei a prezentat mai multe variante, dar niciuna nu a fost acceptată pentru că UDMR nu vrea, practic, desfiinţarea acestei secţii, iar PNL are o poziţie neutră.

"Subiectul este, evident, pe agenda publică de mai mult timp, ţine de un punct de vedere al partenerilor de coaliţie de la UDMR, care nu susţin varianta aprobată de Guvern, varianta simplă prin care SIIJ se desfiinţează şi atribuţiile, competenţele se descompun pe Parchete, la DNA, la Parchet General sau la DIICOT. Cei de la UDMR nu vor practic desfiinţarea SIIJ. Poziţia lor este că să desfiinţăm SIIJ-ul actual şi să-l mutăm, tot ca secţie specială pentru magistraţi, la Parchetul General, adică schimbă plăcuţa de pe uşă şi să schimbăm un pic adresa poştală. (...) Noi nu vrem la DNA, noi spunem că trebuie revenit la - exact cum spun şi Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană - descompunerea atribuţiile acestei secţii, invenţia lui Liviu Dragnea, pe competenţe. Adică: dacă e corupţie - la DNA, dacă e crimă organizată - la DIICOT, dacă sunt infracţiuni comune - la Parchet, aşa cum e toată lumea, astfel încât magistraţii să nu mai aibă o secţie specială, că despre asta e vorba, nu despre unde ascundem o secţie specială pentru magistraţi", a afirmat Barna la TVR1.

El a spus că, în acest context, ministrul Justiţiei a propus încă o variantă, însă şi aceasta a fost respinsă de UDMR.

"Deci, în acest context, astăzi, discuţia este deja de câteva săptămâni, ştim cele două poziţii oarecum ireconciliabile. Şi atunci, ministrul Justiţiei, discutând cu colegii din UDMR şi din PNL, au găsit o variantă prin care am mai propus încă o alternativă prin care să desfiinţăm SIIJ, dar să existe o garanţie, cerută de UDMR asupra magistraţilor, astfel încât dacă un magistrat este anchetat pentru o faptă de corupţie sau de orice fel de fapt, dacă consideră că procurorii din aria lui teritorială ar putea să nu fie obiectivi, să poată să ceară mutarea în toate circumscripţie, adică să fie anchetat de un alt parchet (...). Poţi să ceri mutarea la un alt parchet, o dată pentru a elimina orice suspiciune, asigurând o garanţie pentru eventuale temeri că, vezi Doamne, procurorul ar face un dosar pentru un magistrat. Am prezentat şi această variantă, cei de la UDMR, în prima fază au zis că ar putea să fie de acord, ar putea să fie o garanţie, după care astăzi ne-au spus că nu sunt de acord, pentru că dânşii de fapt vor ca atribuţia aceasta să nu fie la DNA. Dânşii vor ca DNA să nu aibă atribuţii în această zonă, pentru că poziţia este de a păstra o secţie specială pentru magistraţi dintr-un raţionament pe care mi-e greu să-l înţeleg", a adăugat vicepremierul.

Dan Barna a spus că poziţiile sunt foarte clare şi că nu există un interes din partea UDMR de a desfiinţa SIIJ.

"Ministrul Justiţiei a prezentat mai multe variante, niciuna nu este acceptată pentru că, de fapt, în realitate, percepţia pe care o vedem cu toţii este că practic orice variantă s-ar propune, ea va fi respinsă pentru că nu există un interes din partea acestui partener al coaliţiei pentru ca angajamentul din program de guvernare chiar să devină realitate. (...) Calendarul era să se întâmple până la sfârşitul acestei legislaturi, nu s-a întâmplat. Suntem în acest blocaj, continuăm discuţiile, eu sper să găsim totuşi o soluţie, dar lucrurile sunt foarte complicate în acest moment. Nu am un răspuns, în acest moment suntem într-un blocaj pe acest subiect. Despre ce calendar să vorbim? Putem asuma orice calendar, nu se întâmplă. În realitate, nu există o dorinţă pentru desfiinţarea SIIJ şi de fapt suntem singurii care luptăm pe acest front pentru că a fost un acord în coaliţie că aşteptăm avizul Comisiei de la Veneţia şi în funcţie de asta vom hotărî şi vom desfiinţa SIIJ. A venit avizul Comisiei de la Veneţia, care spune exact ce spune Guvernul, şi pare că de fapt angajamentul că găsim o soluţie şi desfiinţăm SIIJ nu mai contează. Cei de la PNL sunt neutri în această dezbatere. Spun: 'noi acceptăm orice formulă'", a mai spus Barna.

Vicepremierul a menţionat că este revoltat de această situaţie.

"La subiectul SIIJ sunt revoltat în momentul de faţă, pentru că deşi colegul meu a prezentat o variantă care răspundea exact la temerile invocate, vedem că de fapt este un balet şi că interesul nu este de a desfiinţa şi de a face paşi înainte, acesta creează cumva sentimentul de muncă în zadar, dar vom continua şi pentru faptul că o bucată din România a decis că USR PLUS să fie în această guvernare şi să luptăm pentru aceste reforme", a adăugat Barna.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6415 / 9758
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...