ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNR: Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice au crescut cu 1,4 puncte procentuale în trimestrul II

17 Octombrie 2022   |   Agerpres

Elementele înregistrate sub instrumentele "Credite" şi "Participaţii şi acţiuni/unităţi ale fondurilor de investiţii" au cunoscut evoluţii constante, reprezentând 2,5%, respectiv 10,3% din PIB, în trimestrul II al anului 2022.

 
 
Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice au crescut în trimestrul II al acestui an cu 1,4 puncte procentuale, comparativ cu perioada similară din 2021, ajungând la 25% din PIB, în special pe seama majorării soldului depozitelor acestora, conform datelor Băncii Naţionale a României, consultate de AGERPRES.
 
"Elementele înregistrate sub acest instrument financiar au cunoscut o creştere de 1,6 puncte procentuale în trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul II 2021, ajungând să reprezinte 5,9% din PIB, pe seama emisiunilor noi de titluri de natura datoriei, dar şi a plasamentelor efectuate în depozite overnight la instituţii de credit. S-a observat o uşoară scădere de 0,3 puncte procentuale în cazul altor conturi de primit (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe), aceste elemente reprezentând 6% din PIB", menţionează BNR.
 
Elementele înregistrate sub instrumentele "Credite" şi "Participaţii şi acţiuni/unităţi ale fondurilor de investiţii" au cunoscut evoluţii constante, reprezentând 2,5%, respectiv 10,3% din PIB, în trimestrul II al anului 2022.
 
Angajamentele financiare ale administraţiei publice s-au diminuat cu 7,9 puncte procentuale la finalul trimestrului II 2022, în comparaţie cu acelaşi trimestru al anului anterior, reprezentând 47,4% din PIB. Titlurile de natura datoriei, emise de administraţia publică, au reprezentat 31,6% din PIB, cu 8,7 puncte procentuale mai puţin decât în aceeaşi perioada a anului precedent.
 
"Această scădere este explicată de evoluţia instrumentelor de datorie pe piaţa internaţională de capital. Soldul creditelor angajate a crescut cu 0,7 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 7,2% din PIB, iar elementele din categoria altor sume de plătit s-au diminuat cu 0,1 puncte procentuale, până la 7,7% din PIB", subliniază banca centrală.
 
Sectorul administraţiilor publice a înregistrat necesar de finanţare în ambele perioade analizate, respectiv de 0,1% din PIB în trimestrul II 2022 şi de 1,5% din PIB în trimestrul II 2021.
 
Administraţia centrală a prezentat un necesar de finanţare de 0,2% din PIB în trimestrul II 2022, comparativ cu 1,9% sută din PIB în acelaşi trimestru al anului anterior.
 
Administraţiile locale au înregistrat o capacitate de finanţare de 0,1% din PIB atât în trimestrul II 2022, cât şi în trimestrul II 2021.
 
Administraţiile de securitate socială au avut un necesar de finanţare de 0,1% din PIB în trimestrul II 2022, în timp ce în trimestrul I 2021 au prezentat o capacitate de finanţare de 0,3% din PIB.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2926 / 9237
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers de ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Gabriela Cacerea, Partener NNDKP și unul dintre coordonatorii practicii de M&A: ”Cuvântul cheie pentru a descrie piața fuziunilor și achizițiilor din 2024 în România este ‘reziliență’. Sperăm să își mențină traiectoria moderat ascendentă, în 2025, dar începutul de an nu pare să aducă o certitudine din această perspectivă; suntem în prezența unor circumstanțe de potențială încetinire în următoarele luni”
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...