ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Boloş: Rectificarea bugetară este o combinaţie între majorarea procentului de deficit bugetar şi o creştere de venituri

23 Septembrie 2024   |   Agerpres

Acesta a precizat că mizează pe veniturile suplimentare provenite din amnistia fiscală, având în vedere că şi autorităţile publice locale pot aplica pentru aceste facilităţi.

 
 
Rectificarea bugetară are o componentă de creştere a deficitului bugetar de la 5% la 6,9%, dar este şi o creştere de venituri ca urmare a măsurilor luate în ultimul an cu 10,4 miliarde lei, a declarat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

"Este o rectificare bugetară care are o componentă de creştere a deficitului bugetar de la 5 la 6,9%. De asemenea, este o creştere de venituri ca urmare a măsurilor pe care le-am luat în perioada ultimului an cu 10,4 miliarde lei. Am avut şi înregistrăm o creştere la aceste categorii de venituri fiscale şi să nu uităm că avem şi amnistia fiscală care, de asemenea, va aduce bani la buget. Este o combinaţie între o majorare a procentului de deficit bugetar, pe de o parte, şi o creştere de venituri, care vin din mai buna colectare, dar cum spuneam, vin din amnistia fiscală 7,9 miliarde de lei. Este o estimare, dar în acelaşi timp să nu omitem că sunt inspecţii fiscale în curs în momentul de faţă. Nu vă pot spune unde, dar o singură constatare depăşeşte 500 milioane de euro", a precizat Boloş, la Digi24.


Acesta a precizat că mizează pe veniturile suplimentare provenite din amnistia fiscală, având în vedere că şi autorităţile publice locale pot aplica pentru aceste facilităţi.

"Deci suntem cumva încrezători că am putea avea pentru veniturile suplimentare din amnistia fiscală un grad bun de încasare, ţinând cont şi de faptul că autorităţile publice locale, şi spun acest lucru în premieră, pot aplica şi ele pentru aceste facilităţi, care sunt pentru impozitele şi taxele locale, pentru oamenii care datorează la bugetele locale aceste impozite şi taxe a căror valoare depăşeşte 21,9 miliarde lei, deci fiind creanţe de valori mici, ne aşteptăm ca şi de acolo să vină o sumă importantă (...) veniturile suplimentare din amnistia fiscală rămâne o sursă serioasă. Calculele arată că de acolo vom obţine o sumă importantă de bani şi de asemenea avem încasări bune de la ceea ce înseamnă contribuţiile sociale", a subliniat şeful de la Finanţe.

Boloş a explicat motivul creşterii deficitului bugetar prin suplimentarea fondurilor pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, precum şi a celor pentru proiectele de investiţii, chiar dacă se aşteaptă la o mai bună colectare a veniturilor bugetare.

"Sigur că aici apare destul de ciudat. Pe de o parte, o mai bună colectare a veniturilor bugetare, pe de altă parte, o suplimentare a veniturilor din amnistia fiscală, dar în acelaşi timp o creştere a procentului de deficit bugetar. Să nu uităm că avem pentru Casa de Sănătate un supliment de 11,3 miliarde lei, avem pentru proiectele de investiţii 19 miliarde lei fonduri suplimentare şi, de asemenea, pentru ce a însemnat măsurile luate de către Guvern, ca urmare a acestor forme de protest care au fost la începutul anului, depăşesc 10 miliarde de lei. Deci, cumva, faptul că am reuşit o rectificare bugetară care e o combinaţie între creşterea procentului de deficit bugetar pe de o parte, şi pe de altă parte o îmbunătăţire sau o creştere a nivelului veniturilor bugetare, poate este o premieră greu de înţeles pentru unii, însă e una care ajută foarte mult sustenabilitatea finanţelor publice ale României", a mai spus marcel Boloş.

Ministerul Finanţelor a publicat joi proiectul de Ordonanţă privind rectificarea bugetară, care prevede o creştere cu 1,94 puncte procentuale a deficitului bugetar în acest an, de la 5% din PIB iniţial, la 6,94% din PIB.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 20 / 8910
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...