ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Botănoiu (AFR): Este nevoie de fiecare metru pătrat de teren agricol care să producă hrană pentru consumatorul european

21 Martie 2022   |   Agerpres

De altfel, Asociaţia Fermierilor din România, care, prin Federaţia ProAgro este membru în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, şi-a exprimat deja poziţia în sensul că, prin COPA-COGECA - organizaţia agricultorilor şi a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană -, a solicitat autorităţilor europene o derogare de la prevederile strategiei cu privire la suprafeţele necultivate pentru conservarea biodiversităţii.

 
 
Planurile Uniunii Europene au nevoie de o revizuire temporară de la principiile strategiei "From Farm To Fork" şi chiar de o amânare a termenelor pentru obiectivele propuse, în condiţiile în care, în actualul context economic, este nevoie de fiecare metru pătrat de teren agricol care să producă hrană pentru consumatorul european, consideră preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.
 
"Suntem într-o perioadă care presupune adaptare rapidă la noile condiţii economice şi geo-strategice. Aşa că şi planurile Uniunii Europene au nevoie de o revizuire temporară, în unele cazuri poate o amânare a termenelor pentru un obiectiv sau altul. Vă amintiţi sigur declaraţia vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans, cel responsabil pentru Pactul Ecologic European (Green Deal), şi anume că statele ar putea "rămâne mai mult cu cărbunele" înainte de a trece la surse regenerabile, pentru a evita dependenţa de gazul rusesc. Este o schimbare de poziţie extrem de importantă şi nu a fost uşor de făcut, dar situaţia actuală o impune. Sigur că Uniunea Europeană nu renunţă la ambiţiile sale ecologiste şi la lupta împotriva poluării şi a schimbărilor climatice, dar acum este nevoie de măsuri compensatorii urgente. Sigur că rămân valabile principiile strategiei "From Farm To Fork", dar cerem să fie amânate scurt timp", a declarat pentru AGERPRES preşedintele AFR.
 
De altfel, Asociaţia Fermierilor din România, care, prin Federaţia ProAgro este membru în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, şi-a exprimat deja poziţia în sensul că, prin COPA-COGECA - organizaţia agricultorilor şi a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană -, a solicitat autorităţilor europene o derogare de la prevederile strategiei cu privire la suprafeţele necultivate pentru conservarea biodiversităţii.
 
"Acum este nevoie de fiecare metru pătrat de teren agricol care să producă hrană pentru consumatorul european; puteţi fi siguri însă că fiecare fermier va respecta în continuare pământul şi îşi va îndeplini datoria încercând să dăuneze cât mai puţin mediului înconjurător. De asemenea, am susţinut acordarea unei derogări, tot temporare, de la obiectivul privind reducerea cu 50 de procente a cantităţilor de îngrăşăminte şi pesticide. De altfel, fermierii din România sunt printre aceia care sunt cel mai aproape de ţintele Uniunii Europene în această chestiune. Fermierii din România folosesc la ora actuală, în medie, 700 de grame de pesticide la hectar. Media Uniunii Europene este de 2,4 kilograme de pesticide la hectar (în cazul Olandei vorbind chiar de 7 kilograme, adică de 10 ori mai mult decât în România)", a explicat Daniel Botănoiu.
 
În ceea ce priveşte o ridicare temporară a embargoului impus de Uniunea Europeană (UE) privind importul de cereale modificate genetic din SUA şi America Latină, pentru a-i ajuta pe fermierii care au probleme cu perturbările de aprovizionare create de războiul din Ucraina, şeful AFR spune că o astfel de măsură ar putea fi un mijloc de susţinere temporară a agriculturii din UE.
 
"Propunerea făcută în acest sens de ministrul Agriculturii din Spania (posibile importuri de cereale care provin din material supus ingineriei genetice) ar fi într-adevăr un mijloc de susţinere temporară a agriculturii din Uniunea Europeană. De altfel, astfel de importuri nu sunt deloc o noutate, dacă ne gândim doar la cantităţile uriaşe de soia importată în aceleaşi condiţii şi fără de care zootehnia europeană ar fi în mare suferinţă. Această situaţie ne obligă, cred eu, să ne reconsiderăm poziţia comunitară în această chestiune. Plantele obţinute astăzi prin inginerie genetică sunt sigure pentru consum animal şi uman şi până la ora actuală nu au fost remarcate efecte care să le facă improprii consumului. Este de remarcat de altfel schimbarea subtilă de poziţie a Comisiei Europene în această chestiune extrem de delicată, mai ales în dezbaterile publice şi în ceea ce priveşte percepţia. Dar Uniunea Europeană are nevoie de o regândire a modului de acţiune în domeniu, pentru că ingineria genetică este un factor garantat de succes în agricultură. Ţin să precizez însă, în numele Asociaţiei Fermierilor din România, că o aprobare a importurilor în acest sens reprezintă doar o soluţie de moment. Adevărata rezolvare o reprezintă o schimbare a legislaţiei în domeniu, în aşa fel încât şi agricultura comunitară să beneficieze de ultimele descoperiri în acest domeniu, al ingineriei genetice (zonă în care remarcăm o rămânere în urmă faţă de alte ţări, acolo unde rezultatele cercetării ştiinţifice riguroase sunt aplicate imediat)", a subliniat Botănoiu.
 
Referitor la propunerea făcută de Franţa şi Spania, şi anume de a fi permise importuri de produse agricole cu urme de erbicide, Asociaţia Fermierilor din România aminteşte că limitele acceptate în astfel de cazuri în Uniunea Europeană sunt mult sub valorile la care ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea animală şi umană.
 
"Şi, evident, astfel de posibile importuri s-ar face cu respectarea tuturor normelor europene în vigoare. Credem că astfel de derogări temporare ar putea fi date în cazul porumbului, ingredient esenţial în producerea de furaje", a adăugat preşedintele AFR, Daniel Botănoiu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4035 / 9059
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...