
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
30 Iunie 2025
Ștefania EnacheAndreea Mihalache și-a conturat traseul profesional etapă cu etapă, alegând să se implice în totalitate în ceea ce face, să aloce timp și efort și mai ales să nu accepte niciun compromis în legătură cu calitatea muncii sale. Decizia aceasta a fost cea care i-a influențat întreg traseul profesional și a ajutat-o să ajungă la nivelul de astăzi.
![]() |
Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociaţii |
Avocatura este o profesie vocațională, iar persoana care alege o carieră în acest domeniu este important să se regăsească pe deplin în ceea ce face, să-i placă drumul pe care merge și să se dedice fiecărui proiect în parte. „Dacă vorbim despre „avocatura de business”, profesionistul care activează în acest domeniu trebuie să se remarce, evident, dincolo de cunoștințele juridice, prin abilități de negociere, o bună cunoaștere a mediului de afaceri și o bună înțelegere a mecanismelor pieței, iar asta cred că se aplică indiferent de gen”, menționează Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații.
Succesul unui avocat de business nu este influențat de genul persoanei care practică meseria aceasta, criteriile care măsoară valoarea unui profesionist fiind legate, în primul rând, de rezultatele muncii sale, de cunoștințele pe care le deține, de soluțiile pe care le propune, de implicarea sa. „Succesul unui avocat se măsoară prin recunoașterea pe care o primește din partea clienților săi, iar drumul către succes presupune un nivel ridicat de seriozitate, determinare și implicare”, subliniază interlocutoarea BizLawyer. . .
Proiectele sunt „cartea de vizită” a unui avocat
Pornind de la aceste principii foarte clare, Andreea Mihalache și-a conturat traseul profesional etapă cu etapă, alegând să se implice în totalitate în ceea ce face, să aloce timp și efort și mai ales să nu accepte niciun compromis în legătură cu calitatea muncii sale. Decizia aceasta a fost cea care i-a influențat întreg traseul profesional și a ajutat-o să ajungă la nivelul de astăzi.
Iar rezultatele eforturilor sale constante se văd în proiectele pe care le coordonează. De exemplu, în ultimul an a fost implicată în mai multe proiecte complexe legate de exproprierea pentru o cauză de utilitate publică, un domeniu în care protejarea interesului privat și a dreptului de proprietate necesită un echilibru fin între legislația națională și normele europene. „Am avut ocazia să reprezint clienți din diverse industrii, fiecare confruntându-se cu provocări specifice în fața autorităților”, precizează Partenerul Popescu & Asociații.
Avocatul mai amintește faptul că unul dintre proiectele importante la care a lucrat a fost cel privind extinderea Magistralei 6 de metrou, care face legătura cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni. În acest mandat, a oferit asistență juridică unuia dintre cei mai mari distribuitori auto din Balcani, protejându-i drepturile în cadrul procedurii de expropriere.
---------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------
De asemenea, a fost implicată în litigiile generate de construcția autostrăzii Focșani-Bacău, unde a contestat actele administrative emise și cuantumul despăgubirilor pentru cel mai mare producător de lapte bio din România.
Un alt proiect de referință a fost cel din comuna Mogoșoaia, unde a reprezentat o instituție culturală și științifică de prestigiu, afectată de un amplu plan de dezvoltare urbană.
În plus, a oferit asistență juridică unui important centru de cercetare și inovare din România, în contextul exproprierilor impuse de proiectul Autostrăzii de Centură a Bucureștiului.
„Fiecare dintre aceste proiecte a avut particularitățile sale, însă toate au presupus o luptă continuă pentru echitate și respectarea drepturilor fundamentale ale proprietarilor. În astfel de situații, miza nu este doar una juridică, ci și una profund umană, pentru că în spatele fiecărei exproprieri există oameni, afaceri și instituții care au nevoie de protecție și reprezentare eficientă”, transmite avocatul.
„Cartea de vizită” a unui avocat, femeie sau bărbat, este bazată pe rezultatele pe care le obține în proiectele pe care le coordonează. Iar Andreea Mihalache, prin munca sa, și-a construit un portofoliu impresionant de mandate prin care s-a făcut remarcată în lumea a avocaturii de business.
Partenerul Popescu & Asociații este un profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel, în mandate comerciale, de restructurare și insolvență. A reprezentat cu succes companii multinaționale din imobiliare, energie, construcții, FMCG, IT, telecomunicații, media și instituții financiare în numeroase procese critice.
Pe lângă expertiza sa în litigii, Andreea oferă consiliere strategică în gestionarea riscurilor, evitarea disputelor și restructurarea companiilor aflate în dificultate. Printre proiectele coordonate de ea se numără reprezentarea unor entități importante în procese de retrocedare, litigii fiscale și investigații de conformitate. Expertiza sa acoperă atât prevenirea riscurilor juridice, cât și gestionarea disputelor complexe, inclusiv investigații interne și transfrontaliere. De asemenea, este recunoscută pentru succesul obținut în dosare de insolvență, inclusiv în spețe complexe din sectorul financiar și în mandate pentru administrația centrală și instituții bancare.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------------------------------------
Avocatura de business este o muncă de echipă
Trăim într-o societate în care prejudecățile continuă să existe pretutindeni, în orice sferă de activitate și poate în fiecare aspect al vieții. Într-o astfel de realitate, relevantă este atitudinea celui care se confruntă cu astfel de situații. „Cred că, în mod natural, atunci când ne lovim de o prejudecată, avem tendința de a încerca să o înlăturăm, să schimbăm cumva percepția. Este poate și o trăsătură a avocatului și în special a avocatului litigant de a încerca să convingă și să răstoarne prezumții de tot felul”, este de părere interlocutoarea BizLawyer.
În opinia sa, femeia avocat se remarcă prin seriozitate, creativitate, multă implicare și ambiție. În plus, la nivel de echipă, aduce un plus de valoare, prin gradul de implicare, atenția pe care o acordă integrării și coeziunii echipei, aspecte care se traduc în conceptul de echilibru.
În ceea ce privește prezența tehnologiei în tot mai multe profesii, Partenerul Popescu & Asociații admite faptul că bărbații sunt mai atrași de această zonă și de tot ceea ce înseamnă inovație în materie, dar subliniază că femeile nu s-au ferit niciodată să învețe și să se adapteze, cu atât mai mult cu cât beneficiile pe care tehnologia le aduce în cadrul oricărei activități nu sunt de ignorat. „Tehnologia îmbunătățește performanța în orice domeniu, și mă gândesc în principal în termeni de eficiență”, nuanțează avocatul.
Andreea Mihalache apreciază cel mai mult seriozitatea, determinarea și implicarea, atunci când vine vorba despre calitățile pe care le admiră la profesioniștii cu care interacționează. Din punctul său de vedere, personalitate unui individ este unică și în fiecare poți regăsi calități și trăsături care să te inspire. Mai mult, este de părere că avocatura este o profesie care se practică și se dezvoltă cel mai bine în echipă. „La Popescu & Asociații, există o atmosferă dinamică și motivantă, unde seriozitatea, implicarea și pasiunea pentru acest domeniu sunt prezente în fiecare proiect. Energia colectivă și colaborarea dintre colegi fac cu adevărat diferența, ceea ce ne permite să combinăm expertize din diverse domenii pentru a obține cele mai bune rezultate. Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”, încheie interlocutoarea BizLawyer.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 10 / 2036 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...