ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bratu (EY): România este a doua piaţă de fuziuni şi achiziţii din regiune, foarte aproape de Polonia

11 Iunie 2024   |   Agerpres

În 2023, în România, s-au parafat 241 de tranzacţii. Dintre acestea, 30% au avut valoarea comunicată, iar pentru restul de 70% au fost operate estimări.

 
 
România este a doua piaţă de fuziuni şi achiziţii (M&A) din regiune, a depăşit Cehia şi a ajuns foarte aproape de Polonia, din punct de vedere al volumului, a declarat marţi Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România, în cadrul unui eveniment de specialitate.

"În România, în primele cinci luni din 2024 faţă de primele cinci luni 2023, avem o consistenţă fantastică atât pe volum, avem 110 versus 107 tranzacţii parafate la cinci luni, dar şi pe valoare. Din perspectivă regională, este pentru al treilea an consecutiv când putem spune că România ocupă locul doi, depăşind Cehia deja. Obişnuiam să fim locul trei, după Cehia şi Polonia din punct de vedere al volumului. Iată că suntem pentru a treia oară consecutiv locul doi. Dacă piaţa românească obişnuia să stea în jurul a 200 de tranzacţii pe an, cam ăsta era volumul tradiţional în România, iar Polonia era o piaţă de 400 de tranzacţii anual, în prezent diferenţa între Polonia şi România este marginală. Vorbim de 246 faţă de 253 de tranzacţii. Suntem pe locul al doilea, foarte, foarte aproape de Polonia", a menţionat Iulia Bratu, la evenimentul ZF Top Tranzacţii 2024.


Ea a menţionat că valoarea medie a unei tranzacţii în România se află în jurul sumei de 40 de milioane de euro - şi se află la acest nivel de ceva vreme, însă dinamica pe tranzacţiile medii şi mari prinde din ce în ce mai mult contur.

"Valoarea medie a unei tranzacţii în România, tichetul mediu, se află în jurul valorii de 40 de milioane de euro şi stă acolo de ceva vreme şi continuă să stea. Nu trebuie să uităm ca masa critică de tranzacţii care dă contur acestei pieţe este formată din tranzacţii medii şi mari. Vedem destul de greu şi rar trazacţii mari, iar pentru noi tranzacţii mari înseamnă 100 milioane plus. Din punctul meu de vedere, ar trebui să sărbătorim această dinamica pe tranzacţiile medii şi mari care prind din ce în ce mai mult contur", a menţionat Iulia Bratu.

Ea a a mai spus că, în 2023, în România, s-au parafat 241 de tranzacţii. Dintre acestea, 30% au avut valoarea comunicată, iar pentru restul de 70% au fost operate estimări.

"Estimarea EY pentru valoarea pieţei totale o plasează în intervalul 6-7 miliarde de euro, iar cea de 6,5 miliarde de euro este estimarea pentru sfârşitul anului 2023. Este o piaţă dominată de investitori strategici, care execută aproape 90% din investiţii", a mai spus Iulia Bratu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 20 / 8763
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...