ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Apreciez demersurile civice oneste care vizează protecţia mediului, fără a compromite securitatea energetică a României

09 Octombrie 2024   |   Agerpres

În presă au apărut informaţii conform cărora procurorii DIICOT au deschis un dosar penal după ce Burduja ar fi depus o sesizare faţă de mai multe organizaţii care încearcă să stopeze proiecte energetice.

 
 
Ministerul Energiei rămâne preocupat activ de problematica blocării sistematice a unor proiecte energetice de importanţă vitală pentru România, din cauze independente de voinţa autorităţilor publice sau a companiilor care implementează aceste investiţii, a arătat miercuri, ministrul de resort, Sebastian Burduja.

Reacţia acestuia vine după ce în presă au apărut informaţii conform cărora procurorii DIICOT au deschis un dosar penal după ce Burduja ar fi depus o sesizare faţă de mai multe organizaţii care încearcă să stopeze proiecte energetice.

"Ştiu că deranjăm multe interese, dar singurul interes pe care îl urmăresc este interesul României. Ministerul Energiei rămâne preocupat activ de problematica blocării sistematice a unor proiecte energetice de importanţă vitală pentru România, din cauze independente de voinţa autorităţilor publice sau a companiilor care implementează aceste investiţii. În acest sens, depunem toate eforturile, prin toate mijloace legale, pentru deblocarea şi/sau accelerarea tuturor proiectelor de investiţii în infrastructura energetică a României. Vreau să fiu bine înţeles. Apreciez toate demersurile civice oneste care vizează protecţia mediului, fără a compromite securitatea naţională sau securitatea energetică a României. Singura mea preocupare este să mă asigur că proiectele de interes strategic nu sunt blocate din interese care nu sunt ale României, ci contrare intereselor naţionale", a scris Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.


Acesta a subliniat totodată că Ministerul Energiei nu poate să confirme sau să infirme existenţa unui dosar de urmărire penală privind faptele menţionate în articolul de presă.

"De asemenea, precizez că, potrivit art. 285 alin. (2) C. proc. pen. procedura din cursul urmăririi penale este nepublică. În cazul existenţei unui dosar penal având ca obiect faptele sesizate, vom oferi tot concursul organelor de urmărire penală în scopul aflării adevărului şi al tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate", a mai scris ministrul Energiei, pe reţeaua de socializare.

La rândul său, organizaţia Greenpeace a transmis un comunicat potrivit căruia ştirea privind dosarul penal vine după mai multe declaraţii ale ministrului Energiei în care condamnă protestele paşnice şi formele legale la care au recurs activiştii de mediu.

"Conform unor declaraţii pe surse apărute în presă, procurorii DIICOT au deschis un dosar penal organizaţiei Greenpeace, după ce ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus o sesizare faţă de mai multe organizaţii de mediu care se opun unor proiecte energetice cu un nivel de risc ridicat pentru mediu şi sănătate publică. Această ştire vine după mai multe declaraţii ale Ministrului Energiei în care condamnă protestele paşnice şi formele legale la care au recurs activiştii de mediu. Ce interes are ministrul Energiei, Sebastian Burduja, să atace public şi chiar să formuleze plângeri penale neîntemeiate pentru o organizaţie care foloseşte protestul paşnic ca modalitate de acţiune împotriva proiectelor care aduc prejudicii mediului şi viitorului tuturor? Nu este oare un act nedemocratic ca un ministru să încerce să se folosească organele de urmărire penală cu scopul de a intimida organizaţii ale societăţii civile care apără drepturile fundamentale la sănătate şi un mediu curat?", a reacţionat organizaţia de mediu.

Greepeace afirmă, de asemenea, că miniştri din România pun "pumnul în gură" organizaţiilor de mediu dintr-o tendinţă în creştere a corporaţiilor şi guvernelor de a zdrobi protestele paşnice şi vocile critice - folosind legi draconice, procese abuzive sau chiar plângeri penale pentru a-i intimida pe aceştia.

"Asemeni Federaţiei Ruse, care a clasificat Greenpeace ca "organizaţie indezirabilă", miniştri din România, în loc să susţină dialogul, democraţia şi alegerile libere, au găsit o nouă modalitate de a le pune pumnul în gură organizaţiilor de mediu. Face parte dintr-o tendinţă în creştere a corporaţiilor şi guvernelor de a zdrobi protestele paşnice şi vocile critice - folosind legi draconice, procese abuzive sau chiar plângeri penale pentru a-i intimida pe aceştia. Este o încercare de a reduce la tăcere oamenii cei mai afectaţi de criza climatică. De mai bine de 50 de ani, Greenpeace a militat pentru a apăra oamenii şi lumea noastră naturală de forţele extractive şi distructive. Oare ştie domnul Burduja că în România majoritatea crimelor de mediu rămân nepedepsite? Oare este etic să încarci parchetele noastre cu plângeri penale nefondate? Sau ştie domnul ministru că depunerea unei plângeri penale despre fapte nereale este o infracţiune?", se mai arată în comunicatul Greenpeace.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 821 / 9763
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...