Burduja: Capacitatea de interconexiune a României a crescut şi putem miza pe aproape 4.000 de MW, în prezent
14 Ianuarie 2025
AgerpresAstfel, potrivit afirmaţiilor ministrului, nu sunt anticipate probleme în ceea ce priveşte producţia de energie electrică şi adecvanţa sistemului.
Capacitatea de interconexiune a României a crescut ca urmare a investiţiilor derulate de Transelectrica în ultimii ani şi în prezent putem miza pe importuri de aproape 4.000 de MW, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul şedinţei Comandamentului energetic de iarnă.
"Vreau să felicit Transelectrica pentru investiţiile desfăşurate în ultimii ani şi în special în ultimul an. Capacitatea de import a României sau de interconexiune, import şi export, a crescut şi putem miza până la 4.000 de megawaţi în acest moment. Deci, apropo de ştirile alarmiste care spuneau că atunci când importăm 2.800 sau poate chiar 3.000 de MW sistemul românesc este în pragul colapsului sunt complet false. (...) ca urmare a investiţiilor de la Reşiţa - Pancevo, de exemplu, sau de la Medgidia sau din alte părţi ale sistemului energetic, putem să acomodăm, vă spuneam, importuri de până la 4.000 de MW. Asta este o îmbunătăţire semnificativă", a explicat Burduja.
"Vreau să felicit Transelectrica pentru investiţiile desfăşurate în ultimii ani şi în special în ultimul an. Capacitatea de import a României sau de interconexiune, import şi export, a crescut şi putem miza până la 4.000 de megawaţi în acest moment. Deci, apropo de ştirile alarmiste care spuneau că atunci când importăm 2.800 sau poate chiar 3.000 de MW sistemul românesc este în pragul colapsului sunt complet false. (...) ca urmare a investiţiilor de la Reşiţa - Pancevo, de exemplu, sau de la Medgidia sau din alte părţi ale sistemului energetic, putem să acomodăm, vă spuneam, importuri de până la 4.000 de MW. Asta este o îmbunătăţire semnificativă", a explicat Burduja.
El a precizat că a convocat Comandamentul Energetic de iarnă deoarece vor fi temperaturi mai scăzute în următoarele zile şi a dorit să se facă o monitorizare a situaţiei producţiei de energie electrică, a producţiei de gaz, pentru a vedea în ce măsură este acoperit consumul din producţia internă sau dacă se va apela la importuri, care este situaţia interconexiunilor şi cum poate fi ajutată Republica Moldova.
Astfel, potrivit afirmaţiilor ministrului, nu sunt anticipate probleme în ceea ce priveşte producţia de energie electrică şi adecvanţa sistemului.
"Este adevărat, în zilele în care nu ne ajută vântul, nu avem o producţie de energie eoliană, aşa cum este chiar şi astăzi, aşa cum va fi mâine şi parţial poimâine, România apelează şi la importuri. Am luat toate măsurile care se impun pentru creşterea producţiei interne de energie electrică", a spus Burduja.
El a menţionat că funcţionează Termocentrala Paroşeni din Valea Jiului, după o perioadă în care s-au executat anumite lucrări de reparaţie, în prezent având un stoc de aproape 70.000 tone de cărbune, care asigură funcţionarea, dacă se impune, timp de o lună şi jumătate fără întrerupere.
De asemenea, la Complexul Energetic Oltenia vor funcţiona miercuri cinci grupuri şi jumătate, respectiv două la Turceni, trei la Rovinari şi jumătate la Işalniţa.
"Practic am pornit tot ceea ce se poate porni în condiţii de siguranţă şi am constatat şi creşterea stocului de cărbune la Complexul Energetic Oltenia şi vreau să-i felicit pe colegii de acolo pentru că au depăşit jumătate de milion de tone. Acesta este un stoc dincolo de ceea ce se produce zilnic în Complexul Energetic Oltenia, deci permite fără probleme acoperirea unor episoade de ger sau unor episoade în care consumul creşte foarte mult şi trebuie să ne bazăm pe patru sau pe cinci, cinci grupuri şi jumătate la Complexul Energetic Oltenia", a mai afirmat ministrul Energiei.
În ceea ce priveşte Hidroelectrica, există un debit mai mare pe Dunăre, de peste 6.000 mc/secundă, şi s-au făcut toate eforturile pentru a putea funcţiona la Porţile de Fier cu cinci grupuri, dintre care doar unul cu o reducere de putere. Totodată, în februarie se va termina o reparaţie majoră la Grupul 1, care este în reparaţii de 2 ani.
"Deci undeva din februarie, de la jumătatea lui februarie încolo vom putea să mizăm pe toate grupurile de la Porţile de Fier 1. Ca urmare a acestui fapt şi rezerva de apă din lacurile de acumulare a crescut cu 1% deşi există în continuare secetă, este un deficit pluviometric. Pentru că "Porţile de Fier 1" a funcţionat mai bine şi mai mult, am putut să acumulăm mai multă apă în rezervele din lacurile de acumulare", a explicat Burduja.
Pe zona de producţie de energie electrică pe bază de gaze nu sunt probleme, a adăugat Burduja, aceasta fiind în continuare principala sursă de producţie de energie electrică în perioada sezonului rece, cu excepţia zilelor în care bate vântul şi centralele eoliene sunt prima sursă.
Referitor la stocurile de gaze, ministrul a anunţat că sunt peste 1,8 miliarde normal metri cubi în depozite, ceea ce asigură necesarul României pentru perioada sezonului rece.
"Nu anticipăm să fie probleme. E adevărat, exportăm în fiecare zi, în termeni comerciali, deci plătesc atât cât face acest gaz, fraţilor noştri de peste Prut. Exportăm peste Prut cam 5 milioane de normal metri cubi. Importăm o cantitate similară pe relaţia cu Bulgaria şi astăzi, după multă vreme, importăm chiar şi pe relaţia cu Ungaria. Deci importăm o anumită cantitate pe la graniţa cu vecinii maghiari. (...) Toţi aceşti parametri sunt monitorizaţi la secundă şi nu s-a pus şi nu se va pune sub nicio formă problema securităţii aprovizionării cu energie electrică şi cu gaze pentru români", a punctat Sebastian Burduja.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3 / 9116 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...