
Burduja: Capacitatea de interconexiune a României a crescut şi putem miza pe aproape 4.000 de MW, în prezent
14 Ianuarie 2025
AgerpresAstfel, potrivit afirmaţiilor ministrului, nu sunt anticipate probleme în ceea ce priveşte producţia de energie electrică şi adecvanţa sistemului.
Capacitatea de interconexiune a României a crescut ca urmare a investiţiilor derulate de Transelectrica în ultimii ani şi în prezent putem miza pe importuri de aproape 4.000 de MW, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul şedinţei Comandamentului energetic de iarnă.
"Vreau să felicit Transelectrica pentru investiţiile desfăşurate în ultimii ani şi în special în ultimul an. Capacitatea de import a României sau de interconexiune, import şi export, a crescut şi putem miza până la 4.000 de megawaţi în acest moment. Deci, apropo de ştirile alarmiste care spuneau că atunci când importăm 2.800 sau poate chiar 3.000 de MW sistemul românesc este în pragul colapsului sunt complet false. (...) ca urmare a investiţiilor de la Reşiţa - Pancevo, de exemplu, sau de la Medgidia sau din alte părţi ale sistemului energetic, putem să acomodăm, vă spuneam, importuri de până la 4.000 de MW. Asta este o îmbunătăţire semnificativă", a explicat Burduja.
"Vreau să felicit Transelectrica pentru investiţiile desfăşurate în ultimii ani şi în special în ultimul an. Capacitatea de import a României sau de interconexiune, import şi export, a crescut şi putem miza până la 4.000 de megawaţi în acest moment. Deci, apropo de ştirile alarmiste care spuneau că atunci când importăm 2.800 sau poate chiar 3.000 de MW sistemul românesc este în pragul colapsului sunt complet false. (...) ca urmare a investiţiilor de la Reşiţa - Pancevo, de exemplu, sau de la Medgidia sau din alte părţi ale sistemului energetic, putem să acomodăm, vă spuneam, importuri de până la 4.000 de MW. Asta este o îmbunătăţire semnificativă", a explicat Burduja.
El a precizat că a convocat Comandamentul Energetic de iarnă deoarece vor fi temperaturi mai scăzute în următoarele zile şi a dorit să se facă o monitorizare a situaţiei producţiei de energie electrică, a producţiei de gaz, pentru a vedea în ce măsură este acoperit consumul din producţia internă sau dacă se va apela la importuri, care este situaţia interconexiunilor şi cum poate fi ajutată Republica Moldova.
Astfel, potrivit afirmaţiilor ministrului, nu sunt anticipate probleme în ceea ce priveşte producţia de energie electrică şi adecvanţa sistemului.
"Este adevărat, în zilele în care nu ne ajută vântul, nu avem o producţie de energie eoliană, aşa cum este chiar şi astăzi, aşa cum va fi mâine şi parţial poimâine, România apelează şi la importuri. Am luat toate măsurile care se impun pentru creşterea producţiei interne de energie electrică", a spus Burduja.
El a menţionat că funcţionează Termocentrala Paroşeni din Valea Jiului, după o perioadă în care s-au executat anumite lucrări de reparaţie, în prezent având un stoc de aproape 70.000 tone de cărbune, care asigură funcţionarea, dacă se impune, timp de o lună şi jumătate fără întrerupere.
De asemenea, la Complexul Energetic Oltenia vor funcţiona miercuri cinci grupuri şi jumătate, respectiv două la Turceni, trei la Rovinari şi jumătate la Işalniţa.
"Practic am pornit tot ceea ce se poate porni în condiţii de siguranţă şi am constatat şi creşterea stocului de cărbune la Complexul Energetic Oltenia şi vreau să-i felicit pe colegii de acolo pentru că au depăşit jumătate de milion de tone. Acesta este un stoc dincolo de ceea ce se produce zilnic în Complexul Energetic Oltenia, deci permite fără probleme acoperirea unor episoade de ger sau unor episoade în care consumul creşte foarte mult şi trebuie să ne bazăm pe patru sau pe cinci, cinci grupuri şi jumătate la Complexul Energetic Oltenia", a mai afirmat ministrul Energiei.
În ceea ce priveşte Hidroelectrica, există un debit mai mare pe Dunăre, de peste 6.000 mc/secundă, şi s-au făcut toate eforturile pentru a putea funcţiona la Porţile de Fier cu cinci grupuri, dintre care doar unul cu o reducere de putere. Totodată, în februarie se va termina o reparaţie majoră la Grupul 1, care este în reparaţii de 2 ani.
"Deci undeva din februarie, de la jumătatea lui februarie încolo vom putea să mizăm pe toate grupurile de la Porţile de Fier 1. Ca urmare a acestui fapt şi rezerva de apă din lacurile de acumulare a crescut cu 1% deşi există în continuare secetă, este un deficit pluviometric. Pentru că "Porţile de Fier 1" a funcţionat mai bine şi mai mult, am putut să acumulăm mai multă apă în rezervele din lacurile de acumulare", a explicat Burduja.
Pe zona de producţie de energie electrică pe bază de gaze nu sunt probleme, a adăugat Burduja, aceasta fiind în continuare principala sursă de producţie de energie electrică în perioada sezonului rece, cu excepţia zilelor în care bate vântul şi centralele eoliene sunt prima sursă.
Referitor la stocurile de gaze, ministrul a anunţat că sunt peste 1,8 miliarde normal metri cubi în depozite, ceea ce asigură necesarul României pentru perioada sezonului rece.
"Nu anticipăm să fie probleme. E adevărat, exportăm în fiecare zi, în termeni comerciali, deci plătesc atât cât face acest gaz, fraţilor noştri de peste Prut. Exportăm peste Prut cam 5 milioane de normal metri cubi. Importăm o cantitate similară pe relaţia cu Bulgaria şi astăzi, după multă vreme, importăm chiar şi pe relaţia cu Ungaria. Deci importăm o anumită cantitate pe la graniţa cu vecinii maghiari. (...) Toţi aceşti parametri sunt monitorizaţi la secundă şi nu s-a pus şi nu se va pune sub nicio formă problema securităţii aprovizionării cu energie electrică şi cu gaze pentru români", a punctat Sebastian Burduja.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 324 / 9438 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...