ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Capacitatea de interconexiune a României a crescut şi putem miza pe aproape 4.000 de MW, în prezent

14 Ianuarie 2025   |   Agerpres

Astfel, potrivit afirmaţiilor ministrului, nu sunt anticipate probleme în ceea ce priveşte producţia de energie electrică şi adecvanţa sistemului.

 
 
Capacitatea de interconexiune a României a crescut ca urmare a investiţiilor derulate de Transelectrica în ultimii ani şi în prezent putem miza pe importuri de aproape 4.000 de MW, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul şedinţei Comandamentului energetic de iarnă.

"Vreau să felicit Transelectrica pentru investiţiile desfăşurate în ultimii ani şi în special în ultimul an. Capacitatea de import a României sau de interconexiune, import şi export, a crescut şi putem miza până la 4.000 de megawaţi în acest moment. Deci, apropo de ştirile alarmiste care spuneau că atunci când importăm 2.800 sau poate chiar 3.000 de MW sistemul românesc este în pragul colapsului sunt complet false. (...) ca urmare a investiţiilor de la Reşiţa - Pancevo, de exemplu, sau de la Medgidia sau din alte părţi ale sistemului energetic, putem să acomodăm, vă spuneam, importuri de până la 4.000 de MW. Asta este o îmbunătăţire semnificativă", a explicat Burduja.


El a precizat că a convocat Comandamentul Energetic de iarnă deoarece vor fi temperaturi mai scăzute în următoarele zile şi a dorit să se facă o monitorizare a situaţiei producţiei de energie electrică, a producţiei de gaz, pentru a vedea în ce măsură este acoperit consumul din producţia internă sau dacă se va apela la importuri, care este situaţia interconexiunilor şi cum poate fi ajutată Republica Moldova.

Astfel, potrivit afirmaţiilor ministrului, nu sunt anticipate probleme în ceea ce priveşte producţia de energie electrică şi adecvanţa sistemului.

"Este adevărat, în zilele în care nu ne ajută vântul, nu avem o producţie de energie eoliană, aşa cum este chiar şi astăzi, aşa cum va fi mâine şi parţial poimâine, România apelează şi la importuri. Am luat toate măsurile care se impun pentru creşterea producţiei interne de energie electrică", a spus Burduja.

El a menţionat că funcţionează Termocentrala Paroşeni din Valea Jiului, după o perioadă în care s-au executat anumite lucrări de reparaţie, în prezent având un stoc de aproape 70.000 tone de cărbune, care asigură funcţionarea, dacă se impune, timp de o lună şi jumătate fără întrerupere.

De asemenea, la Complexul Energetic Oltenia vor funcţiona miercuri cinci grupuri şi jumătate, respectiv două la Turceni, trei la Rovinari şi jumătate la Işalniţa.

"Practic am pornit tot ceea ce se poate porni în condiţii de siguranţă şi am constatat şi creşterea stocului de cărbune la Complexul Energetic Oltenia şi vreau să-i felicit pe colegii de acolo pentru că au depăşit jumătate de milion de tone. Acesta este un stoc dincolo de ceea ce se produce zilnic în Complexul Energetic Oltenia, deci permite fără probleme acoperirea unor episoade de ger sau unor episoade în care consumul creşte foarte mult şi trebuie să ne bazăm pe patru sau pe cinci, cinci grupuri şi jumătate la Complexul Energetic Oltenia", a mai afirmat ministrul Energiei.

În ceea ce priveşte Hidroelectrica, există un debit mai mare pe Dunăre, de peste 6.000 mc/secundă, şi s-au făcut toate eforturile pentru a putea funcţiona la Porţile de Fier cu cinci grupuri, dintre care doar unul cu o reducere de putere. Totodată, în februarie se va termina o reparaţie majoră la Grupul 1, care este în reparaţii de 2 ani.

"Deci undeva din februarie, de la jumătatea lui februarie încolo vom putea să mizăm pe toate grupurile de la Porţile de Fier 1. Ca urmare a acestui fapt şi rezerva de apă din lacurile de acumulare a crescut cu 1% deşi există în continuare secetă, este un deficit pluviometric. Pentru că "Porţile de Fier 1" a funcţionat mai bine şi mai mult, am putut să acumulăm mai multă apă în rezervele din lacurile de acumulare", a explicat Burduja.

Pe zona de producţie de energie electrică pe bază de gaze nu sunt probleme, a adăugat Burduja, aceasta fiind în continuare principala sursă de producţie de energie electrică în perioada sezonului rece, cu excepţia zilelor în care bate vântul şi centralele eoliene sunt prima sursă.

Referitor la stocurile de gaze, ministrul a anunţat că sunt peste 1,8 miliarde normal metri cubi în depozite, ceea ce asigură necesarul României pentru perioada sezonului rece.

"Nu anticipăm să fie probleme. E adevărat, exportăm în fiecare zi, în termeni comerciali, deci plătesc atât cât face acest gaz, fraţilor noştri de peste Prut. Exportăm peste Prut cam 5 milioane de normal metri cubi. Importăm o cantitate similară pe relaţia cu Bulgaria şi astăzi, după multă vreme, importăm chiar şi pe relaţia cu Ungaria. Deci importăm o anumită cantitate pe la graniţa cu vecinii maghiari. (...) Toţi aceşti parametri sunt monitorizaţi la secundă şi nu s-a pus şi nu se va pune sub nicio formă problema securităţii aprovizionării cu energie electrică şi cu gaze pentru români", a punctat Sebastian Burduja.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 637 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...