ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Estimăm că de la companiile din portofoliul Ministerului Energiei cel puţin un miliard de lei pot fi economisiţi

10 Ianuarie 2025   |   Agerpres

El a anunţat că în perioada următoare va fi iniţiat un proiect de reorganizare a ministerului, care va reduce schema de personal, prin organizarea de concursuri, urmând să rămână "cei care merită să rămână".

 
 
Ministerul Energiei va iniţia în perioada următoare un proiect de reorganizare la nivelul instituţiei şi al companiilor din portofoliu, la nivelul cărora se estimează că prin măsurile de eficientizare va fi economisit cel puţin un miliard de lei, a declarat, joi, ministrul de resort, Sebastian Burduja, într-o conferinţă de presă.

"Un pilon care este fundamental şi pentru programul de guvernare se numeşte reforma, reforma sectorului energetic şi, de fapt, reforma Ministerului Energiei şi reforma companiilor din sectorul energetic. Constatăm cu toţii că România este într-o situaţie delicată din perspectiva echilibrului fiscal-bugetar şi cred că este o chestiune de răspundere, de bun simţ să dăm un exemplu şi pentru alte ministere şi pentru alte instituţii publice, şi pentru alte companii de stat, luând câteva măsuri", a spus Burduja.


Astfel, el a anunţat că în perioada următoare va fi iniţiat un proiect de reorganizare a ministerului, care va reduce schema de personal, prin organizarea de concursuri, urmând să rămână "cei care merită să rămână".

"Asta înseamnă, estimăm, o eliminare a posturilor vacante şi reducerea posturilor ocupate cu până la 20%. Sigur, în funcţie de specificul fiecărei structuri în parte, pentru că, dacă luăm Direcţia de investiţii, unde avem cam 100 de colegi, ei au reuşit să atragă undeva la 14 miliarde de euro, deci au o productivitate bună. Nu înseamnă că nu e loc de mai bine şi acolo. Dar, discutând cu directorii, le-am dat această temă să eficientizăm activitatea ministerului", a explicat ministrul Energiei.

Burduja a precizat că acelaşi lucru l-a cerut deja, miercuri, printr-o circulară, companiilor din portofoliul Ministerului Energiei, în care ministerul este acţionar majoritar sau acţionar unic.

Totodată, în primul trimestru al acestui an, va fi dat publicităţii un portal în care se vor regăsi informaţii legate de prevederile din contractele de mandat, remuneraţie fixă, componentă variabilă, dacă este cazul, anumite sporuri, beneficii, prevederi din contractele colective de muncă şi toate cheltuielile, contractele pe care companiile le au în derulare.

"Deci, punând reflectoarele pe aceste companii, de care în bună măsură sunt mândru, au făcut treabă bună şi vor continua să o facă....Dar este loc de mai bine şi cred că românii merită să ştie exact cât plătim, pe ce se duc banii, pentru că, aşa cum spuneam, statul e acţionar, majoritar sau acţionar unic, deci vorbim şi despre banii românilor", a punctat Burduja.

Ministrul a mai afirmat că a cerut reducerea posturilor de conducere din companii, în contextul în care, în multe dintre acestea, sunt foarte mulţi directori, personal de conducere.

"Există loc de mai bine. Le-am indicat şi un procent, iar devierea de la aceste reduceri trebuie justificată în scris, temeinic şi o voi accepta numai în condiţii cu totul şi cu totul excepţionale", a mai spus Burduja.

De asemenea, potrivit ministrului, trebuie reduse cheltuielile cu bunurile şi serviciile. S-a făcut o statistică preliminară şi li s-a cerut companiilor să vină cu acest plan de reducere până pe data de 23 ianuarie, iar bugetele de venituri şi cheltuieli pe anul acesta nu vor fi aprobate decât dacă respectă aceste principii de reformă.

"Deci, vrând-nevrând, că le place că nu le place, vor trebui să ia astfel de măsuri. Stoparea angajărilor în cadrul companiilor, filialelor, cu excepţiile de rigoare. Sigur că, dacă pleacă un operator dintr-o cameră de comandă, el trebuie înlocuit. Dar în general nu dorim să permitem angajări fără număr şi cheltuirea sau risipirea banului public. Reducerea cheltuielilor cu salariile, în special cu personal TESA. Am constatat că în mai multe companii oamenii din birouri sunt prea mulţi, iar oamenii din execuţie, personalul productiv, este prea puţin. Se întâmplă asta şi în minerit, se întâmplă şi în alte companii din sectorul energetic. În general, în aceste poziţii au ajuns şi oameni pregătiţi, dar şi oameni care nu au ce căuta acolo şi îşi căutau un loc confortabil în care să stea pe un salariu bun. Cei care nu livrează trebuie să plece acasă şi să livreze în sectorul privat, în companii private, este cerere de forţă de muncă", a subliniat Sebastian Burduja.

O altă măsură avută în vedere este reducerea cheltuielilor de protocol şi sponsorizare cu minimum 50%, deoarece sunt companii din Ministerul Energiei care cheltuie în fiecare an milioane de lei pe tot felul de sponsorizări şi cheltuieli de protocol, a semnalat ministrul.

De asemenea, analiza a vizat şi modul în care aceste companii îşi pot creşte veniturile şi s-a constatat că multe dintre ele au active "care zac în paragină", active nefolosite, care ar putea fi puse în circuitul economic, să aducă bani la bugetul de stat, la bugetul companiei.

"Deci aceasta e partea de reformă. Pe plan, ei au până pe 23 ianuarie, după care îşi aprobă aceste măsuri în forurile de guvernanţă corporativă. Şi la nivelul AGA, de asemenea, vom include aceste măsuri, pentru a ne asigura că ele sunt respectate, cu atât mai mult cu cât, repet, toţi au bugeturi de venituri şi cheltuieli. Cu unele mergem în Guvern, altele se aprobă prin ordin de ministru, dar nu se vor aproba şi nu le vom înainta în Guvern decât dacă respectă aceste principii de eficientizare. Noi estimăm că de la companiile din portofoliul Ministerului Energiei, cel puţin un miliard de lei pot fi economisiţi prin aceste măsuri. Cel puţin", a punctat ministrul Energiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 344 / 9446
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...