ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Proiectul de la Doiceşti va fi cu 20-30% mai ieftin decât cel din Utah

19 Martie 2024   |   Agerpres

În noiembrie 2023, Asociaţia Municipală a Sistemelor de Producere a Energiei din Utah (UAMPS) şi NuScale Power Corporation (NuScale) au anunţat, printr-un comunicat, că, în pofida eforturilor semnificative ale ambelor părţi pentru dezvoltarea CFPP, pare puţin probabil ca proiectul să aibă suficient sprijin pentru a continua implementarea.

 
 
Proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doiceşti este, conform discuţiilor cu NuScale, cu 20-30% mai ieftin decât cel din Utah, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Nu vreau să avansez vreo cifră. Acesta este scopul fazei a doua în care proiectul intră, să detalieze tot ce e necesar de făcut, bugetul proiectului, inclusiv să amenajeze structura financiară care va susţine această investiţie. Ce pot să vă spun, din discuţiile cu NuScale, ei mi-au spus că proiectul Doiceşti este semnificativ mai ieftin, cu 20-30%. În cifra de 9 miliarde dolari din SUA intra şi costul de finanţare, intrau şi multe alte lucruri", a spus Burduja.

În noiembrie 2023, Asociaţia Municipală a Sistemelor de Producere a Energiei din Utah (UAMPS) şi NuScale Power Corporation (NuScale) au anunţat, printr-un comunicat, că, în pofida eforturilor semnificative ale ambelor părţi pentru dezvoltarea CFPP, pare puţin probabil ca proiectul să aibă suficient sprijin pentru a continua implementarea. Prin urmare, UAMPS şi NuScale au stabilit de comun acord că renunţarea la proiect este cea mai prudentă decizie pentru ambele părţi, unul dintre motive fiind costurile investiţiei.


La rândul său, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a precizat, la Doiceşti, că în materie de structură de finanţare se va merge pe nişte structuri de finanţare clasice, respectiv parte equity şi parte de împrumuturi, care sunt în concordanţă cu consensul OCDE.

"Pentru că vom apela la bănci de export şi la bănci pentru finanţare din simplul motiv că acestea vor permite o perioadă de graţie a plăţii împrumuturilor pe perioada construcţiei de şase luni de la punerea în funcţiune. Deci, atunci când vom face primele încasări", a explicat Ghiţă.

În ceea ce priveşte decizia finală de investiţie, el a subliniat că în calendarul final se prevede ca la finele FEED 2 (Front End Engineering and Design) să existe un contract de certitudine şi atunci se va lua o primă decizie de investiţie, probabil în februarie-martie anul viitor. După aceea va mai exista o reeevaluare a deciziei de economicitate, ţinta primului modul, al punerii sale în funcţiune, fiind finele lui 2029.

Ministrul Energiei a subliniat că schema pentru contracte pentru diferenţă va fi o opţiune pentru finanţarea proiectului.

"Categoric, ea este o opţiune, dar acum facem o pregătire cu aceste contracte pentru diferenţă pentru energie verde, parcuri solare, parcuri eoliene. După cum ştiţi ne pregătim de licitaţii anul acesta, anul viitor, 5.000 MW în total. Cu siguranţă, pe baza acestui model, o opţiune sunt contractele pentru diferenţă", a punctat Burduja.

În ceea ce priveşte amplasamentul proiectului, directorul general al Nuclearelectrica a afirmat că au fost evaluate mai multe amplasamente începând din 2020, iar Doiceşti este candidat preferenţial.

"Conform metodologiei CNCAN, selectezi un amplasament - ai o listă de mai multe amplasamente - şi primul amplasament faţă de care sunt cele mai mari şanse ca el să fie confirmat în urma unor studii specifice, lucru care urmează să se deruleze în etapa ulterioară a proiectului, acela este amplasamentul candidat preferenţial. E o măsură de deriscare a investiţiei. Decât să te împrăştii cu finanţarea şi să analizezi mai multe amplasamente... Într-adevăr, confirmarea sa necesită nişte costuri nu tocmai mici. Asta e o metodă prudenţială. Vă aduc aminte că am avut mai multe vizite ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, mai multe misiuni, care ne-au confirmat metodologia şi abordarea de deriscare.(...) Amplasamentul va fi confirmat pe deplin în momentul în care terminăm toate aceste studii care urmează a fi derulate în faza următoare a proiectului şi este autorizat ca amplasament final de CNCAN", a spus Ghiţă.

Luni a avut loc la Doiceşti evenimentul "Energie pentru generaţia următoare", organizat de Ministerul Energiei, în parteneriat cu Societatea Naţională Nuclearelectrica şi compania RoPower Nuclear. La eveniment au participat ambasadoarea SUA în România, Kathleen Ann Kavalec, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, CEO RoPower, Melania-Simona Amuza şi Deputy Group CEO E-Infra, Gianina Pelea.

Vizita pe amplasamentul viitoarei centrale SMR de la Doiceşti a avut loc în perioada de tranziţie a proiectului dintre cele două etape FEED (Front End Engineering and Design). Proiectul este aşteptat să genereze peste 2.000 de locuri noi de muncă în perioada de construcţie şi peste 230 de locuri de muncă permanente pentru operarea centralei, plus alte mii de locuri de muncă în industriile conexe.

Durata de viaţă a noii centrale SMR de la Doiceşti este de peste 60 de ani, de la punerea în funcţiune planificată pentru finalul actualului deceniu. Proiectul este unul generaţional care va produce energie curată, sigură şi fără emisii de carbon în atmosferă şi un punct cheie în angajamentul României de a-şi tripla capacităţile de generare a energiei din surse nucleare, până în 2050.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1188 / 9735
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...