![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Burduja: Proiectul Neptun Deep a depăşit deja un grafic de execuţie de 33%, în avans
14 Februarie 2025
AgerpresPotrivit acestuia, platforma americană, una dintre cele mai mari din lume ("Mighty Barents"), a ajuns de câteva luni în România şi este pregătită să plece în larg şi să înceapă lucrările de forare.
Proiectul Neptun Deep a depăşit deja un grafic de execuţie de 33%, în avans faţă de termenele stabilite, a anunţat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook.
"Astăzi am vizitat în Portul Constanţa platforma Transocean Barents, o minune tehnologică pe care România se bazează în procesul de extracţie a gazelor din Marea Neagră, prin proiectul Neptun Deep, cel mai important proiect energetic al României după finalizarea reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă în perioada 1990-2000. Au participat premierul României, Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacşu, ministrul mediului, Mircea Fechet, şeful Cancelariei, Radu Oprea, şi conducerile companiilor Romgaz şi OMV Petrom", a scris Burduja.
Potrivit acestuia, platforma americană, una dintre cele mai mari din lume ("Mighty Barents"), a ajuns de câteva luni în România şi este pregătită să plece în larg şi să înceapă lucrările de forare. Burduja spune că platforma va ajunge la aproximativ 160 de kilometri de ţărm, în dreptul localităţii Tuzla, unde va pune în funcţiune zece sonde de exploatare a gazului românesc, la adâncimi de peste 4.000 de metri.
"Transocean Barents este un colos pe care cuvintele îl pot cu greu descrie, şi nici imaginile nu sunt suficiente. Are 90 de metri înălţime şi 120 de metri lungime, un ansamblu complex de utilaje şi echipamente care vor extrage gazul, la presiuni foarte mari, iar din 2027 - sau poate chiar mai repede - acesta va ajunge în casele noastre, prin magistrala Tuzla-Podişor, la care de asemenea se lucrează în ritm accelerat prin efortul Transgaz", a mai afirmat ministrul Energiei.
El a arătat că Neptun Deep este unul dintre cele mai mari proiecte prin care România şi statele europene îşi pot asigura independenţa şi securitatea energetică, la pachet cu preţuri competitive pentru oamenii simpli şi companii.
"Neptun Deep are importanţă economică şi geostrategică - să nu ne ferim să spunem lucrurilor pe nume. Investiţia de patru miliarde euro, în parteneriat Romgaz-OMV Petrom, va aduce peste 20 de miliarde euro pentru bugetul de stat şi peste 100 de miliarde de normal metri cubi, dublând producţia României", consideră ministrul. El spune că România va fi, indiscutabil, cel mai mare producător de gaz din UE.
"Un cuvânt defineşte acest proiect: curaj. Curajul Romgaz, care a preluat de la Exxon participaţia în proiect. Curajul ambelor companii, al oamenilor care duc greul investiţiei, al echipajului de 160 de experţi, al instituţiilor din România, care şi-au asumat să sprijine această investiţie strategică. Nu e de mirare că adversarii noştri - statali şi non-statali - nu vor să reuşim. Neptun Deep îi deranjează pe cei care zeci de ani şi-au folosit resursele energetice pentru a şantaja o parte importantă a lumii libere. Îi deranjează şi pe unii activişti de mediu, care încearcă orice să îl saboteze, de la procese la acţiuni de propagandă, cu toate că au tăcut asurzitor când, recent, două tancuri petroliere ruseşti s-au scufundat şi au provocat o imensă catastrofă ecologică în Marea Neagră. Biodiversitatea contează numai când 'trebuie', aparent", a declarat Sebastian Burduja.
Acesta a menţionat că proiectul Neptun Deep va fi dus la capăt de România, "aşa cum ne-am asumat de la bun început". "Nu ne vor opri cei care nu vor România independentă energetic. Gazul românesc în casele şi în economia ţării noastre va aduce siguranţă şi preţuri mai mici", şi-a încheiat ministrul postarea.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1 / 9221 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru grupul Roche va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...