ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burnete (Concordia): Măsurile fiscale asumate de Guvern în faţa Parlamentului au multe aspecte problematice

27 Septembrie 2023   |   Agerpres

De asemenea, patronatele consideră că taxarea cifrei de afaceri a marilor companii este o măsură antieconomică ale cărei efecte se vor vedea foarte repede în multe industrii şi apoi în preţuri mai mari.

 
 
Pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului are încă multe aspecte problematice, iar tot ceea ce ţine de reducerea cheltuielilor şi combaterea evaziunii fiscale rămâne la nivel de promisiune undeva în viitor, este de părere Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.
 
"Pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul şi-a angajat ieri răspunderea în faţa Parlamentului are încă multe aspecte problematice, pe care noi vom continua să le semnalăm şi pe care vom continua să le discutăm cu actuala coaliţie de guvernare, în speranţa că le vom putea corecta. Îmi aduc aminte că în septembrie 2022, când Guvernul României a adoptat la fel de intempestiv un pachet pentru preţurile la energie, am spus că nu va trece o lună până ne vom întoarce să-l amendăm. Şi aşa a fost. Acum cred la fel, că aceste măsuri fiscale vor necesita multe ajustări pe măsură ce guvernanţii vor înţelege unde au greşit. Ce semnalăm acum, după asumare? Tot ceea ce ţine de reducerea cheltuielilor şi combaterea evaziunii fiscale rămâne la nivel de promisiune undeva în viitor şi măsurile nu ni se par foarte convingătoare. Aşteptăm să ni se arate repede că ne-am înşelat şi că banii vor fi cheltuiţi mai eficient şi evaziunea fiscală va fi redusă drastic şi repede", a menţionat Burnete, într-un comunicat de presă al organizaţiei pe care o reprezintă.
 
De asemenea, patronatele consideră că taxarea cifrei de afaceri a marilor companii este o măsură antieconomică ale cărei efecte se vor vedea foarte repede în multe industrii şi apoi în preţuri mai mari.
 
În plus, eliminarea facilităţilor fiscale are aplicabilitate la câteva zile de la intrarea în vigoare a acestui pachet. "Este o gravă încălcare a principiului predictibilităţii fiscale. La fel de gravă ca şi abrogarea prin OUG a acestui principiu. În acest al doilea caz, ne întrebăm ce face Avocatul Poporului, care ar fi trebuit să se sesizeze din oficiu", afirmă Burnete.
 
"Similar, creşterea salariului minim se va face aproape peste noapte. Fără vreo referire la nivelul creşterii, ieşim dintr-unul dintre puţinele mecanisme predictibile pe care le aveam: salariul minim era negociat în fiecare toamnă de partenerii sociali şi intra în vigoare la începutul anului următor. Sistemul bancar, esenţial pentru finanţarea economiei, a aflat de pe o zi pe cealaltă şi din presă că va avea de suportat un impozit şi mai mare decât cel supus dezbaterii publice şi nu înţelegem în urma căror analize sau studii de impact se iau astfel de decizii. Sperăm că nu este adevărat ce s-a vehiculat în spaţiul public despre amendamente de ultim moment care să vizeze Pilonul II, ar fi fost profund nociv şi nedemocratic", apreciază reprezentantul Concordia.
 
În context, Confederaţia Patronală precizează că susţine principiile pe care Guvernul României le-a subscris acestui pachet, respectiv sustenabilitatea finanţelor publice şi o povară egală între mediul public şi cel privat, eficientizarea cheltuielilor bugetare, combaterea evaziunii şi echilibrarea sistemului fiscal astfel încât să existe contribuţii echitabile.
 
"Înţelegem nevoia Guvernului de a găsi soluţii pentru criza bugetară şi nici noi nu ne dorim afectarea PNRR sau suspendarea fondurile europene, însă considerăm că există soluţii mai dezirabile şi care nu ar fi de natură să ne afecteze competitivitatea. În ciuda poziţiei critice pe care o avem despre acest pachet de măsuri, rămânem parteneri de dialog şi aşteptăm din partea Guvernului, aşa cum s-a angajat, să avem o consultare amplă şi fără grabă despre sistemul fiscal românesc", a declarat Radu Burnete.
 
Guvernul condus de Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea, marţi, în Plenul Parlamentului, pe proiectul de lege privind măsurile fiscal - bugetare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 504 / 8271
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS, alături de M Core în achiziția de 219 milioane EUR a 25 de parcuri de retail în România, tranzacție ce marchează intrarea pe piața locală a grupului paneuropean | Horea Popescu (Managing Partner): ”Este una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani pentru această clasă de active”. Roxana Frățilă (Partener): ”Suntem încrezători că vom mai vedea tranzacții similare și în viitorul apropiat”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
Trei firme locale de avocați, nominalizate în Chambers FinTech – 2024. Cine sunt cei doi avocați români recunoscuți de ghidul juridic internațional și cum sunt văzuți de clienți
Cătălin Frâncu preia filiala locală a grupului german KAEFER. Avocații KPMG Legal, în tranzacție
În domeniul achizițiilor publice sunt încă multe proceduri care suferă la capitolul transparență, iar legislația ar trebui să prevadă sancțiuni nu doar pentru contestatorii pierzători, ci și pentru autoritățile contractante atunci când își încalcă obligațiile legale, spun avocații NNDKP, care au o practică redutabilă în acest domeniu. Echipa a fost solicitată în multe proiecte finanțate prin PNRR și din domenii considerate cheie la nivelul Uniunii Europene și este implicată în numeroase proiecte strategice pentru România
Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...