ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mihai Busuioc: Curtea de Conturi a României va veni în consultare cu un proiect nou de lege, suplu şi modern

27 Septembrie 2023   |   Agerpres

Conform reprezentanţilor instituţiei, Proiectul CCR-SAI pentru cetăţean este un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, ce a avut ca obiectiv modernizarea Curţii de Conturi a României.

 
 
Curtea de Conturi a României va veni în consultare cu un proiect nou de lege, suplu şi modern, a afirmat miercuri preşedintele Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc, menţionând că acesta este rezultatul Proiectului CCR-SAI pentru cetăţean, care a avut ca obiectiv modernizarea instituţiei.

"Proiectul CCR-SAI pentru cetăţean ne-a oferit ocazia să ne analizăm trecutul, să ne schimbăm prezentul, dar să ne gândim şi la viitor, la următorii paşi. Astfel, unul dintre cele mai importante documente manifest realizate, care oferă sustenabilitate schimbărilor produse, este strategia de dezvoltare instituţională pentru următorii 5 ani. Ea reprezintă viziunea plenului Curţii de Conturi a României despre cum trebuie să se dezvolte instituţia supremă de audit a României pentru a rămâne relevantă într-o societate în permanentă schimbare şi pentru a produce valoare adăugată în viaţa cetăţeanului. Unele seminţe pentru aceste deziderate le-am sădit chiar noi, pentru altele avem nevoie de sprijinul dumneavoastră: Parlament, Guvern, mediul academic, mass-media, societate civilă. Împreună construim încredere şi progres. Fundamentul acestei afirmaţii se regăseşte printre produsele proiectului CCR-SAI pentru cetăţean, respectiv un proiect nou de lege, suplu şi modern, cu care vom veni în consultare. Contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru adoptare", a menţionat Mihai Busuioc, la conferinţa de închidere a Proiectului CCR-SAI pentru cetăţean.


Conform reprezentanţilor instituţiei, Proiectul CCR-SAI pentru cetăţean este un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, ce a avut ca obiectiv modernizarea Curţii de Conturi a României.

"Atunci când am preluat mandatul de Preşedinte, aveam, ca mulţi dintre dumneavoastră, o imagine mai mult sau mai puţin reală despre instituţia supremă de audit din România. Şi pentru că nu am vrut ca la baza măsurilor pe care mi le-am propus să stea o percepţie subiectivă, a mea sau a colegilor din Plen, am apelat, cu ajutorul partenerilor noştri de la Banca Mondială, la experţi străini, care să ne analizeze într-o manieră profesionistă şi să ne comunice un status quo obiectiv", a menţionat Mihai Busuioc.

Potrivit acestuia, acest deziderat s-a concretizat într-o analiză funcţională realizată de Instituţia Supremă de Audit a SUA (GAO) şi într-o analiză Peer-review (Inter-pares) condusă de SAI Polonia, într-o echipă din care au mai făcut parte SAI Austria şi SAI Ţările de Jos.

"După aceste două procese, am putut avea imaginea clară a Curţii de Conturi a României în raport cu lumea auditului modern şi măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a ajunge acolo. Aceste două rapoarte sunt publice. Le puteţi găsi pe site-ul nostru. Nevoia de modernizare a venit la pachet cu nevoia de a sprijini, prin audit, dezvoltarea României prin instituţii mai performante în gestionarea fondurilor publice", a adăugat preşedintele Curţii de Conturi a României.

El a menţionat că pasul următor recomandărilor din cele două analize amintite a fost, în mod firesc, schimbarea metodologiilor de audit şi a modului de interacţiune cu entităţile auditate.

"Astfel, colegii noştri din CCR au colaborat cu experţii străini ai Băncii Mondiale şi au elaborat manuale noi pe cele trei tipuri de audit pentru a aborda probleme sistemice cu care se confruntă administraţia publică şi pentru a oferi un feed-back real despre ce înseamnă conceptul de value for money. Iar acest lucru se va reflecta în rapoartele de audit, care vor avea o formă standardizată, elaborate într-un limbaj accesibil publicului larg şi, poate cea mai importantă realizare, publicate pe site-ul Curţii de Conturi", a precizat Mihai Busuioc.

El a subliniat că, în sprijinul acestora, un alt produs al proiectului a fost un nou regulament al activităţii specifice în care a fost schimbată paradigma comunicării cu entităţile, încercând să fie deschişi, profesionişti şi focusaţi pe problemele sistemice.

"Vrem să fim partenerii dumneavoastră într-un dialog constructiv ce vizează dezvoltarea României, iar noul nostru regulament încearcă să se constituie în platforma acestui deziderat. Nu este de ajuns să te schimbi doar profesional. Pentru a produce schimbare este nevoie de propriul exemplu. De aceea, în cadrul aceluiaşi proiect am demarat un proces de diagnoză şi intervenţie la nivelul culturii organizaţionale, care să susţină reformele structurale din Curte. Am încercat să avem o abordare holistică, de tip 360 grade, pe toate palierele. Numai abordând integrat procesul de reformă, structural şi cultural, metodologic şi uman, putem produce un impact real în societate şi în viaţa cetăţeanului", a spus Mihai Busuioc.

Totodată, el a subliniat că Proiectul CCR-SAI pentru cetăţean i-a oferit posibilitatea de a descoperi calitatea resursei umane din Curtea de Conturi.

"Avem colegi foarte buni şi bine pregătiţi. Investiţia în ei prin cursurile pe care le-au urmat, atât în ceea ce priveşte noua metodologie, cât şi pentru dobândirea de soft skills, respectiv cursuri de comunicare, management, dezvoltare personală, a reprezentat cea mai bună alegere din cadrul proiectului. Sunt mândru de toţi cei care s-au implicat în procesul de modernizare şi le promit că energia investită de ei nu va rămâne nerăsplătită. Vrem să aducem lângă noi şi specialişti din alte domenii (IT, comunicare, drept, ingineriei, ştiinţe politice) şi chiar să înfiinţăm un consiliu consultativ format din reprezentanţi ai mediului academic, ai societăţii civile şi mediul de business, care să sprijine eforturile strategice ale CCR pentru următorii 5 ani. Aceşti patru ani au reprezentat o perioadă de efort, de termene limită, de provocări instituţionale şi de context (COVID), dar au fost şi multe momente frumoase în care am cunoscut oameni dăruiţi, am împărtăşit experienţe şi ne-am descoperit pe noi înşine, echipa Curţii de Conturi a României", a mai spus preşedintele Curţii de Conturi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 505 / 8271
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS, alături de M Core în achiziția de 219 milioane EUR a 25 de parcuri de retail în România, tranzacție ce marchează intrarea pe piața locală a grupului paneuropean | Horea Popescu (Managing Partner): ”Este una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani pentru această clasă de active”. Roxana Frățilă (Partener): ”Suntem încrezători că vom mai vedea tranzacții similare și în viitorul apropiat”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
Trei firme locale de avocați, nominalizate în Chambers FinTech – 2024. Cine sunt cei doi avocați români recunoscuți de ghidul juridic internațional și cum sunt văzuți de clienți
Cătălin Frâncu preia filiala locală a grupului german KAEFER. Avocații KPMG Legal, în tranzacție
În domeniul achizițiilor publice sunt încă multe proceduri care suferă la capitolul transparență, iar legislația ar trebui să prevadă sancțiuni nu doar pentru contestatorii pierzători, ci și pentru autoritățile contractante atunci când își încalcă obligațiile legale, spun avocații NNDKP, care au o practică redutabilă în acest domeniu. Echipa a fost solicitată în multe proiecte finanțate prin PNRR și din domenii considerate cheie la nivelul Uniunii Europene și este implicată în numeroase proiecte strategice pentru România
Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...