ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Concordia: Suprapunerile de competenţă şi lipsa de coordonare a activităţilor de control au un impact negativ asupra activităţii economice

29 Martie 2024   |   Agerpres

"Suprapunerile de competenţă şi lipsa de coordonare a activităţilor de control au un impact negativ asupra activităţii economice. Disputa publică dintre ANPC şi ANSVSA este doar cel mai recent exemplu. Solicităm clarificarea acestor competenţe şi coordonarea activităţii de control", se menţionează într-un comunicat al Concordia.

 
 
Confederaţia Patronală Concordia solicită clarificarea competenţelor instituţiilor de control şi coordonarea activităţii acestora, pentru a fi evitate situaţii precum cea privind "puii vopsiţi".
 
"Suprapunerile de competenţă şi lipsa de coordonare a activităţilor de control au un impact negativ asupra activităţii economice. Disputa publică dintre ANPC şi ANSVSA este doar cel mai recent exemplu. Solicităm clarificarea acestor competenţe şi coordonarea activităţii de control", se menţionează într-un comunicat al Concordia.
 
Reprezentanţii confederaţiei atrag atenţia că mediul privat din România suportă consecinţele grave ale neclarităţilor legale şi operaţionale privind competenţele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în raport cu alte autorităţi de control, cum este Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
 
"Considerăm un precedent periculos ca întreaga producţie avicolă a României să fie pusă sub semnul întrebării şi consumatorilor să le fie lăsată impresia greşită privind calitatea produselor româneşti fără ca acest lucru să fie rezultatul unei analize ample şi temeinice a specialiştilor îndreptăţiţi să ajungă la astfel de concluzii. Este la fel de neproductiv şi schimbul public de replici între cele două instituţii cu atribuţii de control. În acest context, reiterăm o solicitare importantă a operatorilor economici, anume să nu mai existe suprapuneri de competenţe între autorităţile de control ale statului şi atunci când există complementaritate autorităţile să colaboreze în acţiunile de control. Este în detrimentul economiei româneşti ca agenţii economici, indiferent dacă sunt sau nu afiliaţi şi reprezentaţi în mod direct de Concordia, să fie supuşi zilnic unor controale care adesea vizează aceleaşi aspecte ale activităţii lor, dar sunt făcute de instituţii diferite, fără ca acestea să se coordoneze şi să vină, adesea, cu concluzii diferite", spun reprezentanţii confederaţiei.
 
Aceştia atrag atenţia că există atât organisme de control specializate pe anumite sectoare sau tipuri de activităţi (ANSVSA, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Naţională a României, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul energiei, Agenţia naţională pentru Resurse Minerale, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii etc) cât şi unele cu atribuţii generale (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală etc).
 
"Toate aceste instituţii trebuie să dialogheze şi să coopereze între ele astfel încât la nivelul agenţilor economici efectul să nu fie cel al unei avalanşe de controale necoordonate. Considerăm că este obligaţia şi responsabilitatea statului român să se asigure că procedurile de verificare pe care le face au ca rezultat prevenţia şi descurajarea celor care nu respectă regulile, aplicarea sancţiunilor acolo unde este cazul, dar fără defăimarea agenţilor economici şi fără ca activitatea de control să devină o frână în calea activităţii economice. Solicităm Guvernului României, Parlamentului României cât şi tuturor acestor instituţii de control să aibă un dialog constructiv cu mediul privat, în urma căruia să fie eliminate suprapunerile de competenţe şi lipsa de coordonare a activităţilor de control. Este în interesul consumatorilor şi al companiilor deopotrivă. În absenţa acestui dialog şi parteneriat, dezvoltarea economică a României va avea doar de suferit", susţin reprezentanţii Concordia.
 
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat miercuri asupra comercializării unor pui de găină "îngălbeniţi" pentru a părea mai sănătoşi, precizând că va informa toate instituţiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situaţie.
 
"Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniţi pentru a părea mai buni, împănaţi cu tulpini de salmonella periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare "gustos". Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituţiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situaţie şi cine a acoperit adevărul", a scris şeful ANPC pe pagina sa de Facebook.
 
În aceeaşi zi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle, a subliniat că ieşirile din spaţiul public referitoare la siguranţa produselor alimentare fără a aştepta analizele de la laboratoare autorizate nu fac decât să creeze o problemă atât autorităţilor, cât şi consumatorilor şi industriei de creştere a păsărilor din România.
 
"Într-adevăr a creat o stare emoţională extraordinară, dar din păcate acestea sunt practicile. Puiul galben există de când a apărut pasărea pe pământ. În zona aceasta, de ceva timp, metoda de creştere s-a schimbat. Într-adevăr, se folosesc în reţetele furajere atât pigmenţi naturali pe care îi găsim în porumb şi în lucernă, dar şi dintre aceia sintetici care dau acea culoare galbenă, dar care au fost aprobaţi de autoritatea de reglementare şi sunt folosiţi în hrana păsărilor (...) Sunt lucruri reglementate, lucruri normale, probabil că acum au descoperit unele instituţii acest lucru. Dacă ştie (preşedintele ANPC n.r.) că există acest pericol, avea posibilitatea, pentru că este parte componentă a sistemului de alertă european, să recolteze probe, să ridice în acel sistem de alertă şi atunci toate instituţiile se sesizau, mai ales ANSVSA, şi se trecea la un protocol foarte bine reglementat, cu blocarea produselor respective, cu controale de la fermă până la la agentul economic care a pus în vânzare astfel de produse. Deci, din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt foarte clare cum ar fi trebuit să se procedeze, dar, repet, cred că aceste ieşiri fără să aşteptăm analize de la laboratoare autorizate, cu nişte lucruri concrete, nu fac decât să ne creeze o problemă atât nouă, cât şi o temă în rândul consumatorilor şi industriei noastre de creştere a păsărilor care, din fericire, este foarte bine dezvoltată", a explicat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele ANSVSA.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 66 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...