ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dăianu: Cripto nu sunt monede; ele pot să însemne şi demolarea unor oameni

21 Iunie 2021   |   Agerpres

În opinia acestuia, criptomonedele au apărut şi din insatisfacţia faţă de ce s-a întâmplat la criza financiară din 2008 - 2009. Însă, el a atras atenţia asupra faptului că aceste cripto nu reprezintă sursa bogăţiei, ci pot te facă să îţi pierzi şi bruma de bani pe care o ai, chiar dacă "unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi".

 
 
Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative şi pot să însemne şi demolarea unor oameni, este de părere preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, care a precizat că acestea vor fi foarte sever reglementate.
 
"Cripto nu este monedă, nu are cum să fie monedă, nu îndeplineşte funcţii de bază. Poate să fie un mijloc de plată, dar şi-l asumă ca risc cel care foloseşte ca mijloc de plată aşa ceva. Oricum, vor fi foarte sever reglementate. Eu nici nu le numesc monede. Le numesc active financiare speculative. Aţi văzut şi dumneavoastră că bockchain-ul devine mult mai valoros decât...De ce? Pentru că blockchain-ul are utilitate şi aş spune utilitate perenă, în timp ce acest activ financiar - nici pseudo-monedă nu i-aş spune - este foarte periculos, de la faptul că se creează pieţe paralele care trebuie să fie strict reglementate până la impactul asupra stabilităţii financiare", a afirmat Dăianu, la cea de-a XVII-a ediţie a evenimentului ''Întâlnire cu presa economică'', organizat de Piaţa Financiară.
 
În opinia acestuia, criptomonedele au apărut şi din insatisfacţia faţă de ce s-a întâmplat la criza financiară din 2008 - 2009. Însă, el a atras atenţia asupra faptului că aceste cripto nu reprezintă sursa bogăţiei, ci pot te facă să îţi pierzi şi bruma de bani pe care o ai, chiar dacă "unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi".
 
"Dacă vrem toţi să trăim numai cu active speculative, adică să plătim cu active speculative, se poate. Teoretic poţi să gândeşti şi aşa, pentru că aceste cripto au apărut şi din insatisfacţia faţă de ceea ce s-a întâmplat la criza financiară. Unii au spus: 'Nu avem încredere în băncile centrale, nu vrem să mai trăim sub pălăria structurilor ierarhice, vrem ca totul să se democratizeze', pentru că, într-adevăr, aceste reţele par să democratizeze sistemele. Dar ce înseamnă democraţie? Prin democraţie înţeleg numai accesul că poţi? Poţi dacă poţi, dacă ai resurse la aşa ceva. Faptul că unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi...au prins un tren, dar asta nu înseamnă că asta este sursa îmbogăţirii pe viitor. Aceste cripto pot să însemne şi demolarea unor oameni, aşa cum jocurile la bursă, chiar dacă s-au democratizat să spunem anul trecut - se vor democratiza, pentru că ai acces foarte uşor la aceste...îţi poţi pierde toată bruma de bani pe care o ai. Totuşi, cei mai mari sunt cei care dictează pe pieţe, chiar dacă va fi mai greu acum, cu participarea largă. Deci, cripto este un activ financiar, un activ speculativ", a explicat Daniel Dăianu.
 
El a subliniat că, în momentul în care criptomonedele au fost criticate, jucătorii au recurs totuşi la stablecoins. Stablecoin reprezintă o criptomonedă care este dependentă de o rezervă monetară din lumea reală şi care are o volatilitate scăzută, ceea ce o face preferabilă în tranzacţii pentru amatorii de câştiguri pe termen mediu. Stablecoins pot fi emise fie de o autoritate centrală, fie de o instituţie autonomă descentralizată.
 
"Nu vedem noi, de pildă, că atunci când au fost criticate au recurs la stablecoins? Ce sunt stablecoins? Sunt nişte cripto care se bizuie pe monede autentice, pe monede stabile, iar monedele stabile autentice pe cine se bizuie? Pe băncile centrale. Iar băncile centrale pe cine se bizuie? Că noi vorbim de independenţa băncilor centrale, dar ea nu e dată de la Dumnezeu, ea este dintr-o practică, este operaţională. Băncile centrale fac parte totuşi dintr-un sistem public de administrare a economiilor. Banca centrală nu are funcţia de a face profit. O bancă centrală are funcţia de a asigura stabilitatea monetară, de a asigura stabilitatea financiară. Acum văd că unii vor să îmbogăţească mandatul băncilor centrale, să se ocupe şi de schimbarea de climă, e o discuţie întreagă", a arătat preşedintele Consiliului Fiscal.
 
Daniel Dăianu a făcut referire şi la democratizarea burselor, adică la faptul că oamenii, stând acasă în timpul pandemiei, au început să cumpere acţiuni la bursă, chiar dacă nu aveau foarte mulţi bani, astfel că s-a ajuns la fenomenul Reddit.
 
"Pe fondul crizei se vorbeşte de democratizarea burselor, pentru că foarte mulţi oameni au avut timp şi au stat acasă şi cu bani mai mulţi şi cu bani mai puţini au început să joace. Ce s-a întâmplat? Fenomenul Reddit. Societatea gambling. Şi, aşa, totul se mercantilizează şi se joacă,", a susţinut economistul.
 
Daniel Dăianu a remarcat dorinţa tuturor de îmbogăţire rapidă, însă a avertizat că nu se poate ca toată lumea să fie bogată în acelaşi timp.
 
"Populară în România este, aşa cum este în toată lumea, posibilitatea de a te îmbogăţi rapid. Sunt oameni care au pornit cu foarte puţin şi au cumpărat şi au ajuns extrem de bogaţi. Dar eu vă întreb: ăsta e mesajul pe care trebuie să îl trimitem? Aţi spune 'da, ăsta este capitalismul, asta e în gena capitalismului, dorinţa de a avea mai mult, de a te îmbogăţi', dar depinde cum. Nu pot toţi în acelaşi timp să fie mult mai bogaţi şi pentru totdeauna. Dacă societatea devine tot mai prosperă în mod organic, se reduc inegalităţile, da, poţi să ai o mare masă de oameni care să o ducă mult mai bine. Dar ce avem noi în ultimele decenii? Să luăm societatea americană. Dacă te uiţi la venituri mediane, vezi că este vorba de o polarizare a societăţii care trebuie să fie preocupantă nu numai pentru un social-democrat, trebuie să fie preocupantă şi pentru un creştin-democrat, chiar pentru un republican, pentru că mersul către autocraţie, către extremism de stânga şi de dreapta este generat de polarizare, de inegalităţi. Democraţia este afectată, este lovită democraţia", a spus acesta.
 
Dăianu nu crede că cripto este mai popular decât bursa în România şi remarcă faptul că bursa românească poate într-adevăr să ajute la finanţarea companiilor.
 
"Nu este cripto mai popular. Banca Transilvania este populară, Petrom este popular, sunt utilităţi publice care sunt populare, sunt listări de companii autohtone care devin foarte atractive. Deci, bursa românească poate într-adevăr să ajute finanţarea companiilor", a apreciat Dăianu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6636 / 9739
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...