ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dăianu: Reglementarea trebuie să fie adecvată, să acopere toate sectoarele din piaţa financiară

13 Martie 2023   |   Agerpres

Potrivit lui Daniel Dăianu, ce se întâmplă acum pe pieţele financiare din SUA şi chiar Europa arată în mod peremptoriu că stabilitatea preţurilor nu poate fi disociată de stabilitatea financiară.

 
 
Reglementarea trebuie să fie adecvată, să acopere toate sectoarele din piaţa financiară, iar politica monetară nu poate avea o singură ţintă, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

"Aceste scurt text este provocat în principal de prăbuşirea băncii Valley Silicon Bank, care a stârnit "valuri" şi un posibil efect de contagiune. Este foarte bine că autorităţile americane au intervenit rapid şi au reiterat angajamentul de garantare a depozitelor de până la 250.000 dolari. Dar cele mai multe depozite de la SVB (peste 90%) nu erau garantate. Totuşi, sunt semne că Guvernul federal va încerca să ofere despăgubiri posesorilor de depozite neasigurate. Se va comenta mult pe seama acestui episod, care arată din nou interconectarea din pieţele financiare, fragilităţi multiple. Rândurile de faţă subliniază două aspecte care explică, fie şi parţial, de ce cazul SVB era scris pe perete, cum spun americanii. În primul rând, este vorba încă despre sub-reglementarea sistemului financiar, mai ales a sectorul bancar umbra (non-bănci care efectuează operaţiuni de creditare), ce este de neînţeles. Fonduri mari au migrat către zonele subreglementate şi este inexplicabilă inacţiunea reglementatorilor în această privinţă - deşi de ani de zile această situaţie este semnalată în documente ale BCE, FMI, Fed, BoE, ESMA etc. A fost şi episodul din februarie cu fonduri de pensii în Marea Britanie, care făcuseră plasamente în gilts (obligaţiuni guvernamentale) şi care, prin marcarea la piaţă (mark to market) au suferit pierderi importante în portofolii. Iar BoE a intervenit pentru a calma apele", a afirmat Daniel Dăianu.


El menţionează că şi la SVB, mark to market a plasamentelor în obligaţiuni a însemnat pierderi majore, care au declanşat retrageri de depozite şi criza de lichidităţi.

"Nu numai că sunt părţi ale sistemului financiar sub-reglementate, dar au existat presiuni mari în ultimii ani de relaxare a sistemului de reglementare introdus după criza financiară. Nici standardele de creditare nu sunt, probabil, suficient de riguroase. Nereglementat este domeniul kripto, în care a fost adânc implicată banca Signature din New York. Îţi stă mintea când citeşti că o bancă finanţează prin excelenţă firme din domeniul krypto; este ca şi cum ai finanţa jocuri de noroc, scheme Ponzi. Iar reglementatorii parcă au închis ochii", scrie Daniel Dăianu.

De asemenea, el susţine că al doilea aspect de subliniat priveşte întărirea politicilor monetare în 2022, pentru a se lupta contra inflaţiei, pentru a domoli aşteptări inflaţioniste.

Potrivit lui Daniel Dăianu, ce se întâmplă acum pe pieţele financiare din SUA şi chiar Europa arată în mod peremptoriu că stabilitatea preţurilor nu poate fi disociată de stabilitatea financiară.

El precizează că întărirea rapidă şi puternică a politicilor monetare nu se poate face cu ochii închişi, fără a vedea ce se întâmplă cu un sistem financiar în care numeroase entităţi sunt cu leverage foarte înalt. Iar când "mark to market" operează în mod implacabil multe daune pot avea loc, efecte de panică se pot lesne propaga. În opinia lui Daniel Dăianu, reglementatorii nu ar trebui să permită leverage înalt în sistemul financiar. Riscuri presupuse la nivel individual, la nivel de firmă, pot deveni uşor riscuri sistemice prin propagare.

"Morala este dublă: reglementarea trebuie să fie adecvată (severă), să acopere toate sectoarele din piaţa financiară, să nu se tolereze leverage mare; politica monetară nu poate avea o singură ţintă într-un mediu atât de complex şi cu atât de multe fragilităţi. Este de salutat faptul că multe bănci, inclusiv în România sunt bine capitalizate şi cu lichidităţi mari. Şi este bine că sectorul bancar umbră nu este dezvoltat în România", mai scrie Daniel Dăianu.

Potrivit acestuia, este improbabil ca Fed să crească rata principală cu 50 de puncte de bază la şedinţa viitoare de politică monetară, pas pentru care pledau unele voci.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1717 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...