ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dăianu: Reglementarea trebuie să fie adecvată, să acopere toate sectoarele din piaţa financiară

13 Martie 2023   |   Agerpres

Potrivit lui Daniel Dăianu, ce se întâmplă acum pe pieţele financiare din SUA şi chiar Europa arată în mod peremptoriu că stabilitatea preţurilor nu poate fi disociată de stabilitatea financiară.

 
 
Reglementarea trebuie să fie adecvată, să acopere toate sectoarele din piaţa financiară, iar politica monetară nu poate avea o singură ţintă, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

"Aceste scurt text este provocat în principal de prăbuşirea băncii Valley Silicon Bank, care a stârnit "valuri" şi un posibil efect de contagiune. Este foarte bine că autorităţile americane au intervenit rapid şi au reiterat angajamentul de garantare a depozitelor de până la 250.000 dolari. Dar cele mai multe depozite de la SVB (peste 90%) nu erau garantate. Totuşi, sunt semne că Guvernul federal va încerca să ofere despăgubiri posesorilor de depozite neasigurate. Se va comenta mult pe seama acestui episod, care arată din nou interconectarea din pieţele financiare, fragilităţi multiple. Rândurile de faţă subliniază două aspecte care explică, fie şi parţial, de ce cazul SVB era scris pe perete, cum spun americanii. În primul rând, este vorba încă despre sub-reglementarea sistemului financiar, mai ales a sectorul bancar umbra (non-bănci care efectuează operaţiuni de creditare), ce este de neînţeles. Fonduri mari au migrat către zonele subreglementate şi este inexplicabilă inacţiunea reglementatorilor în această privinţă - deşi de ani de zile această situaţie este semnalată în documente ale BCE, FMI, Fed, BoE, ESMA etc. A fost şi episodul din februarie cu fonduri de pensii în Marea Britanie, care făcuseră plasamente în gilts (obligaţiuni guvernamentale) şi care, prin marcarea la piaţă (mark to market) au suferit pierderi importante în portofolii. Iar BoE a intervenit pentru a calma apele", a afirmat Daniel Dăianu.


El menţionează că şi la SVB, mark to market a plasamentelor în obligaţiuni a însemnat pierderi majore, care au declanşat retrageri de depozite şi criza de lichidităţi.

"Nu numai că sunt părţi ale sistemului financiar sub-reglementate, dar au existat presiuni mari în ultimii ani de relaxare a sistemului de reglementare introdus după criza financiară. Nici standardele de creditare nu sunt, probabil, suficient de riguroase. Nereglementat este domeniul kripto, în care a fost adânc implicată banca Signature din New York. Îţi stă mintea când citeşti că o bancă finanţează prin excelenţă firme din domeniul krypto; este ca şi cum ai finanţa jocuri de noroc, scheme Ponzi. Iar reglementatorii parcă au închis ochii", scrie Daniel Dăianu.

De asemenea, el susţine că al doilea aspect de subliniat priveşte întărirea politicilor monetare în 2022, pentru a se lupta contra inflaţiei, pentru a domoli aşteptări inflaţioniste.

Potrivit lui Daniel Dăianu, ce se întâmplă acum pe pieţele financiare din SUA şi chiar Europa arată în mod peremptoriu că stabilitatea preţurilor nu poate fi disociată de stabilitatea financiară.

El precizează că întărirea rapidă şi puternică a politicilor monetare nu se poate face cu ochii închişi, fără a vedea ce se întâmplă cu un sistem financiar în care numeroase entităţi sunt cu leverage foarte înalt. Iar când "mark to market" operează în mod implacabil multe daune pot avea loc, efecte de panică se pot lesne propaga. În opinia lui Daniel Dăianu, reglementatorii nu ar trebui să permită leverage înalt în sistemul financiar. Riscuri presupuse la nivel individual, la nivel de firmă, pot deveni uşor riscuri sistemice prin propagare.

"Morala este dublă: reglementarea trebuie să fie adecvată (severă), să acopere toate sectoarele din piaţa financiară, să nu se tolereze leverage mare; politica monetară nu poate avea o singură ţintă într-un mediu atât de complex şi cu atât de multe fragilităţi. Este de salutat faptul că multe bănci, inclusiv în România sunt bine capitalizate şi cu lichidităţi mari. Şi este bine că sectorul bancar umbră nu este dezvoltat în România", mai scrie Daniel Dăianu.

Potrivit acestuia, este improbabil ca Fed să crească rata principală cu 50 de puncte de bază la şedinţa viitoare de politică monetară, pas pentru care pledau unele voci.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2814 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...