ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dănescu (ARB): Industria bancară este şi finanţatorul României, nu doar oferă credite ca să facă profit

09 Decembrie 2022   |   Agerpres

În viziunea preşedintelui ARB, în prezent există o preocupare la nivelul mass-media de a aduce în prim-plan profitul înregistrat de industria bancară.

 
 
Industria bancară nu este una care doar oferă credite ca să facă profit, ci este şi finanţatorul României, a afirmat, vineri, într-o dezbatere de specialitate, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu.
 
"Industria bancară nu e obişnuită să fie lăudată şi asta este o problemă, pentru că industria bancară nu este doar o industrie care oferă credite ca să facă profit. Industria bancară este şi finanţatorul României. Dacă privim aşa, dintr-odată percepţia despre cineva care dă credit ca să facă profit se schimbă masiv. Poate că ar trebui să ne dăm seama că această industrie care finanţează o ţară, dacă este atacată inclusiv prin fake news, percepţii, implementarea de percepţii false, de crearea constantă de teorii ale conspiraţiei extrem de eficiente, în rest poate că principalele surse strategice trebuie să includă şi finanţarea. Mi se pare logic, pentru că niciun proiect nu funcţionează fără finanţare. Unul din riscurile principale pe care le-am confruntat până acum cu vârf şi îndesat şi le vom confrunta şi în viitor, din perspectiva industriei bancare, se referă la reputaţia de care se vorbea mai devreme, la imaginea pe care o aduc în discuţie şi la felul în care poate de la est, mai puţin de la vest, ar fi foarte eficient să creeze o ruptură de încredere puternică între public, societate, economie şi finanţator. Cred că este ultra-eficient, din perspectiva asta neagră, să creezi această neîncredere, pentru că dacă tot vorbim de teoria asta constantă, despre faptul că am fi o colonie ca ţară a altora, abia atunci am deveni o colonie, în momentul în care nu mai ai finanţare. Oricum, vorbim de o situaţie în care România se plasează, din păcate, la coada plutonului în Europa din perspectiva intermedierii financiare, adică puţină creditare raportată la Produsul Intern Brut", a declarat Dănescu.
 
În viziunea preşedintelui ARB, în prezent există o preocupare la nivelul mass-media de a aduce în prim-plan profitul înregistrat de industria bancară.
 
"Există o preocupare la nivelul media, nu generalizez, în a aduce în discuţie, de exemplu, profitul industriei bancare, uitându-se că profitul industriei bancare a crescut faţă de anul trecut cu două cifre, sub 20%. Deci, o creştere care în context normal nu ar fi atras atenţia nimănui, dorindu-se să se ia în discuţie creşterea profitului din industria energetică. Punerea în paralel a acestor evoluţii nu face decât să pună industria bancară într-un context cu care suntem obişnuiţi: să fim întotdeauna atenţi la ce urmează, la ce percepţie se creează şi la alterarea oricărui plan de dezvoltare pe viitor", a menţionat şeful ARB.
 
Mediul financiar-bancar şi de afaceri din România au discutat, vineri, în cadrul dezbaterii cu titlul "Learned Lessons in Crises Times A Global Puzzle", despre cele mai importante evenimente economice ale anului. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2817 / 9438
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...