ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Isărescu: Evoluţiile în planul sănătăţii publice continuă să genereze riscuri majore la adresa perspectivei activităţii economice

16 Iulie 2020   |   AGERPRES

Prin urmare, BNR va monitoriza mai departe toate evoluţiile relevante şi va actualiza evaluările, continuând totodată să acţioneze în direcţia furnizării lichidităţii necesare sistemului bancar.

 
 
Evoluţiile în planul sănătăţii publice continuă să genereze incertitudini fără precedent şi riscuri majore la adresa perspectivei activităţii economice şi a funcţionării pieţelor financiare, cu impact asupra stabilităţii macroeconomice şi stabilităţii financiare, susţine guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Prin urmare, BNR va monitoriza mai departe toate evoluţiile relevante şi va actualiza evaluările, continuând totodată să acţioneze în direcţia furnizării lichidităţii necesare sistemului bancar (fără a afecta stabilitatea relativă a cursului de schimb al leului), în condiţiile unei reduceri graduale şi sustenabile a ratelor de dobândă; măsurile vor fi atent calibrate astfel încât să nu descurajeze economisirea internă, care reprezintă principala sursă de finanţare a economiei reale şi a sectorului bugetar", afirmă Mugur Isărescu, într-o declaraţie de presă transmisă AGERPRES.


Acesta precizează că, în ultimele săptămâni, Banca Naţională a României a continuat să monitorizeze şi să evalueze datele relevante din perspectiva impactului economic al pandemiei de corona virus, precum şi efectele deciziilor şi măsurilor de politică monetară adoptate de CA al BNR în şedinţele din 20 martie 2020 şi 29 mai 2020, acţionând, totodată, pentru punerea lor în practică.

"Deficitul de lichiditate pe piaţa monetară s-a menţinut la cote relativ importante; în consecinţă BNR a continuat să furnizeze lichiditate instituţiilor de credit prin operaţiuni repo efectuate pe baze bilaterale, media zilnică a stocului acestor operaţiuni situându-se în perioada 15 iunie - 15 iulie la circa 3,7 miliarde lei", menţionează Mugur Isărescu.

Totodată, banca centrală a continuat cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară, al căror volum total a ajuns în data de 15 iulie 2020 la aproape 4,4 miliarde lei.

Potrivit BNR, această abordare a permis funcţionarea fluentă a pieţei monetare şi a altor segmente ale pieţei financiare, în vederea finanţării în bune condiţii a cheltuielilor bugetare şi economiei reale, în condiţii de relativă stabilitate a cursului de schimb leu/euro.

Astfel, în perioada 15 iunie - 15 iulie 2020, pe piaţa primară a titlurilor de stat s-au derulat 12 emisiuni ale MFP, în valoare totală de circa 10 miliarde lei, majoritatea fiind consistent suprasubscrise. De altfel, în luna iunie, emisiunile de titluri de stat au consemnat al doilea vârf istoric ca valoare brută, şi un maxim absolut ca valoare netă. Randamentele medii acceptate în cadrul licitaţiilor au continuat să coboare, mai accentuat în cazul titlurilor pe termen mai lung, inclusiv în condiţiile unei uşoare corecţii descendente a marjei de risc.

În acelaşi timp, cotaţia ROBOR3M a scăzut la 2,15% - cel mai redus nivel post-aprilie 2018 -, iar IRCC s-a diminuat la începutul trimestrului III la 2,41%; totodată, cotaţiile de referinţă de pe piaţa secundară a titlurilor de stat s-au stabilizat la valori apropiate minimelor din acest an atinse în prima decadă a lunii martie, pe aproape toate scadenţele.

Guvernatorul precizează că, la rândul lor, ratele dobânzilor la creditele noi acordate de bănci populaţiei şi firmelor au avut o tendinţă evidentă de scădere în ultimele luni, media lor ajungând în aprilie la 6,05%, de la 7,24% în februarie 2020, în timp ce rata medie a dobânzii la depozitele noi la termen a rămas relativ constantă (2,09% în aprilie şi mai, faţă de 2,12% în februarie).

"Drept consecinţă, ecartul dintre ratele medii ale dobânzilor la credite şi cele la depozite s-a redus pronunţat, atingând în aprilie cea mai mică valoare din ultimii 9 ani şi jumătate, iar pe segmentul societăţilor nefinanciare ecartul a coborât în mai a.c. la un minim istoric", se mai precizează în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7914 / 8797
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...