ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Manea (CEO BCR): Expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea deficitului de cont curent

24 Septembrie 2024   |   Agerpres

În opinia sa, deşi România cheltuieşte mult în infrastructură, problema este legată de calitatea acesteia. De asemenea, performanţa logistică este slabă, în pofida investiţiilor.

 
 
Expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea deficitului de cont curent, a declarat, marţi, Sergiu Manea, vicepreşedinte Concordia şi CEO Banca Comercială Română, la o conferinţă de specialitate.

"Prima chestie contradictorie pe care vreau să o spun este că expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea deficitului de cont curent. A noastră. De aici începe expansiunea regională a României. Nu avem campioni ca Bitdefender, eMAG la fiecare colţ de stradă. Ei trebuie încurajaţi şi trebuie împinşi. Dar România are nevoie, repet, de crearea de rezilienţă structurală şi asta înseamnă rezolvarea dezechilibrelor prin output corelat cu aceste dezechilibre", a spus Sergiu Manea, la conferinţa "Capitalul autohton al României - maturizare şi trecerea la statutul de forţă regională", organizată de platforma Cursdeguvernare.ro.


El a menţionat că lanţul de aprovizionare cu mâncare este unul dintre cei mai mari generatori de deficit comercial pentru România.

De asemenea, Manea a afirmat că dacă ne uităm la creşterile de productivitate, acestea au fost extraordinare, însă "dinamica pozitivă a câştigurilor pe care le avem încetineşte".

În opinia sa, deşi România cheltuieşte mult în infrastructură, problema este legată de calitatea acesteia. De asemenea, performanţa logistică este slabă, în pofida investiţiilor.

Referitor la forţa de muncă, Manea susţine că aceasta rămâne ieftină, costul forţei de muncă în raport la ceilalţi factori de producţie fiind în creştere doar prin prisma sarcinilor de natură fiscală sau a neclarităţilor de natură fiscală.

"Aş vrea să vorbesc puţin despre educaţie. Avem a doua cea mai scăzută alocare de resurse publice pe Educaţie din Uniunea Europeană. Numai Irlanda cheltuieşte mai puţin decât noi. Dar Irlanda, după cum aţi văzut, are şi cel mai mic venit bugetar din Europa, dar are surplus bugetar. Deci ei sunt o ţară, o structură economică, o societate atipică. Performanţele acestea sunt vizibile direct în performanţele elevilor, respectiv a 3-a dintre cele mai proaste performanţe ale elevilor din Europa. Mai mult decât atât, şi ăsta e un lucru care începe să doară foarte tare, pentru că atunci când te extinzi, te extinzi pentru că ai o propunere de valoare. Şi propunerea de valoare poate să vină din produs, din oameni sau din capital. Din păcate nu s-au inventat altele. (...) Ok, poţi să te duci cu tancurile, dar nu cred că acesta e obiectivul. Ce vreau să spun este că dacă ne uităm la ponderea celor cu studii superioare în zona de 30-34 de ani, în momentul acesta noi suntem un pic peste 20%. În Europa sunt la 40%, iar în Polonia la 49%. Imaginaţi-vă valoarea adăugată care este embedded (încorporată - n.r.), cum se spune în limba "romgleză", în forţa de muncă care este activă?", a spus Sergiu Manea.

Pe lângă acestea, el a menţionat că în România human capital index se află la cel mai jos nivel din Europa, la fel ca şi gradul de inovare. De asemenea, nivelul cheltuielilor de cercetare dezvoltare este cel mai slab din Europa.

Vicepreşedintele Concordia a adăugat că atunci când vorbim de expansiune ar trebui să începem cu rezolvarea problemelor legate de balanţa de plăţi.

"Expansiunea unei ţări nu ţine de cei câţiva oameni care lucrează în încurajarea exporturilor, ţine în asumarea unei politici a statului român de sprijinire a expansiunii produsului făcut de România, creat, desenat şi făcut de România, ţine foarte mult de modul în care ne poziţionăm, ţinând cont de cultura antreprenorului român şi de avantajele tradiţionale pe care le avem", a mai spus vicepreşedinte Concordia, Sergiu Manea.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6 / 8910
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...