ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investiţii de 67 de miliarde lei, la finalul lui august; Boloş: vom trece de 110 miliarde lei până la sfârşitul anului

24 Septembrie 2024   |   Agerpres

Potrivit acestuia, bugetele de investiţii publice pentru anii 2025, 2006, 2027 "sunt extrem de ambiţioase".

 
 
Dinamica investiţilor publice a fost mult superioară în acest an, în condiţiile în care, în contul de execuţie bugetară, România înregistra, la sfârşitul lunii august, 67 de miliarde de lei investiţii realizate atât din fondurile europene, cât şi din fondurile naţionale, a anunţat marţi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în cadrul unei conferinţe referitoare la programul de investiţii.

"Investiţiile reprezintă motorul nostru de creştere economică şi de dezvoltare pe termen lung. Există o întreagă dezbatere în spaţiul public în ceea ce priveşte evoluţia deficitului bugetar, îngrijorarea aceasta care există din perspectiva sustenabilităţii finanţelor publice. Trebuie să mărturisesc că, în acest an, dinamica investiţiilor nu a mai fost ca în anii anteriori. Am avut o dinamică mult superioară în anul 2024, pentru ritmul de investiţii publice, iar în contul de execuţie bugetară, la sfârşitul lunii august, înregistram 67 de miliarde de lei, investiţii realizate atât din fondurile europene, cât şi din fondurile naţionale. Pentru ceea ce înseamnă evoluţia până la sfârşitul anului şi, desigur, implementarea acestui buget de investiţii publice ambiţios, cifrele ne arată că vom trece uşor de 110 miliarde lei. Sunt proiecte care, fie că vorbim de infrastructura de autostrăzi, fie că vorbim de infrastructura de cale ferată sau celelalte investiţii care se fac în domeniul educaţional, dar şi în domeniul sănătăţii, sunt coloana vertebrală de dezvoltare a României", a menţionat Marcel Boloş.


Potrivit acestuia, bugetele de investiţii publice pentru anii 2025, 2006, 2027 "sunt extrem de ambiţioase".

"Aşadar, inclusiv prognoza aceasta pentru următoarea perioadă de timp, vorbesc de anul 2025, 2006, 2027, bugetele de investiţii publice sunt extrem de ambiţioase. Peste 150 de miliarde de lei urmează să fie alocaţi din bugetul de stat sub formă de cofinanţări, dar şi de cheltuieli care reprezintă contribuţia României la politica de coeziune, la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi la Programul Naţional Anghel Saligny. Din această perspectivă, ca procent din PIB, în anii următori vom ajunge şi până la 8% alocare a acestor bugete. Partea bună este că, dacă până mai ieri nu aveam execuţie bugetară pe investiţii - şi rectificările bugetare din anii precedenţi se făceau prin tăieri de bani de la investiţii, pentru că banii nu se foloseau - acum nu se mai pune în discuţie acest lucru. Ultima noastră rectificare bugetară, cea de ieri, a presupus un plus de 20 de miliarde de lei la investiţiile finanţate din fonduri europene", a adăugat ministrul.

În opinia sa, acesta este "un lucru extraordinar de bun pentru România, dar are şi acest aşa-zis preţ pe care îl vedem, în termen de creştere a deficitului bugetar, dar şi a nivelului datoriei publice". El a explicat că acest lucru "s-a petrecut şi la nivelul altor state membre care s-au dezvoltat în urmă cu 10-15 ani - şi au avut aceleaşi tip de probleme în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi creşterea datoriei publice".

Programul guvernamental de investiţii, obiectivele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru 2024-2025 şi fondurile europene din cadrul multianual pentru România au fost doar câteva dintre subiectele de discuţie propuse în cadrul conferinţei "RoInvest - Ediţia a V-a", organizată marţi, la Bucureşti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 147 / 9050
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...