
Ministrul Economiei: Producţia viitoare de la Cupru Min depinde de rezolvarea problemei cu iazul de decantare
21 August 2023
AGERPRESEl a mai spus că trebuie sprijinită în continuare activitatea minieră din judeţul Alba.
Producţia viitoare a Cupru Min Abrud, companie care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României, depinde foarte mult de măsurile care vor fi luate în cazul iazului de decantare de la Valea Şesei, a declarat, luni, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.
Ministrul Oprea se află luni şi marţi în judeţul Alba şi a avut o deplasare la exploatarea minieră din Munţii Apuseni, unde statul este unic acţionar.
"Acolo sunt teme mai vechi, a fost (în vizită - n.r.) şi ministrul Mediului. Încercăm să găsim soluţii astfel încât compania să fie profitabilă şi să vedem planurile de dezvoltare pe viitor, felul în care fondurile pe care le au la dispoziţie le investesc. (...). Astăzi sunt încă pe pierdere. Au avut o pierdere conjuncturală, din câte mi-a spus managementul de la Cupru Min", a afirmat, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, înaintea vizitei în teren, Ştefan-Radu Oprea.
Ministrul Oprea se află luni şi marţi în judeţul Alba şi a avut o deplasare la exploatarea minieră din Munţii Apuseni, unde statul este unic acţionar.
"Acolo sunt teme mai vechi, a fost (în vizită - n.r.) şi ministrul Mediului. Încercăm să găsim soluţii astfel încât compania să fie profitabilă şi să vedem planurile de dezvoltare pe viitor, felul în care fondurile pe care le au la dispoziţie le investesc. (...). Astăzi sunt încă pe pierdere. Au avut o pierdere conjuncturală, din câte mi-a spus managementul de la Cupru Min", a afirmat, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, înaintea vizitei în teren, Ştefan-Radu Oprea.
Întrebat ce înseamnă mai exact "pierdere conjuncturală", ministrul a explicat că au fost probleme legate de fluctuaţia pe care a avut-o preţul concentratului la bursă, coroborată cu creşterea preţului la energie. El a adăugat că este o pierdere care poate fi însă recuperată într-un timp foarte scurt.
"Ştiu problemele pe care le au. A fost şi ministrul Fechet pentru a vedea ce se întâmplă cu iazul de decantare, pentru că depinde foarte mult producţia viitoare de măsurile care vor fi luate cu iazul de decantare", a spus ministrul.
Acesta a precizat că trebuie înălţat iazul de decantare pentru a putea permite exploatarea în continuare la Cupru Min, iar acolo este o chestiune legată de autorizaţia de mediu.
"Cei de la Cupru Min au cerut o excepţie, răspunsul de la Ministerul Mediului, sub semnătura ministrului, a fost că nu există posibilitatea unei excepţii şi vor trebui făcute anumite investiţii. E o problemă de mediu astăzi şi cred că răspunsul cel mai bun trebuie să vină de la Ministerul Mediului", a mai declarat Ştefan-Radu Oprea.
Iazul de decantare a intrat în exploatare la sfârşitul anului 1978. De atunci, a fost în exploatare cu excepţia unei perioade de circa un an, când uzina a fost oprită, iar în iaz neutralizarea apelor acide s-a realizat prin tratarea continuă de var cu un consum zilnic de 40 de tone. În 2020, Cupru Min Abrud anunţa că vrea să investească peste 9,5 milioane de lei în supraînălţarea barajului iazului de decantare Valea Şesei, pentru a mări capacitatea de depozitare a acestuia.
În altă ordine de idei, ministrul Economiei a dezvăluit luni că se studiază posibilitatea realizării în România, împreună cu noii acţionari de la Moldomin, o firmă turcă, a unui combinat în care să fie prelucrat minereul.
"Nu poate Cupru Min-ul singur. Trebuie să fie o capacitate dimensionată pentru a răspunde nevoilor de a aduce valoare adăugată minereului de cupru din România. Din câte ştiu, a şi fost o delegaţie, pentru că m-am întâlnit deja cu prim-ministrul Marcel Ciolacu şi cu alţi colegi din Guvern cu compania turcă, în ideea de a începe exploatarea şi acolo şi de a aduce valoare adăugată. Din câte ştiu, deja reprezentanţii companiei turce au fost la Cupru Min pentru a vedea împreună cum putem să gestionăm şi acest proiect şi, eventual, să îl demarăm în România", a punctat ministrul Oprea.
El a mai spus că trebuie sprijinită în continuare activitatea minieră din judeţul Alba.
"S-au schimbat percepţiile, s-au schimbat lucrurile în Uniunea Europeană, urmare a crizei pandemice, când am văzut că inflaţia a fost generată de către precaritatea lanţurilor de aprovizionare. Odată cu noua strategie industrială europeană, se pune din nou accent pe minerit, se pune din nou accent pe ideea de a fi independenţi în resurse critice, iar judeţul Alba are un astfel de potenţial. Există tehnologii care sunt mult mai prietenoase cu mediul decât cele clasice şi atunci aceasta este ideea de a încerca să menţinem mineritul şi să fim din nou prezenţi cu acele materii critice în România de care UE are nevoie şi să aducem valoare adăugată materiilor prime, nu doar să le exportăm, ci să le şi prelucrăm aici", a conchis ministrul Economiei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2124 / 9735 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...