ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Energiei: Gazul din Marea Neagră înseamnă libertate

25 Martie 2025   |   Agerpres

Într-o postare pe Facebook, el a salutat faptul că a început forajul în blocul Neptun Deep, în largul Mării Negre, un proiect strategic, care a întâmpinat obstacole "fabricate cu rea-credinţă".

 
 
Gazul din Marea Neagră înseamnă libertate, înseamnă peste 20 de miliarde de euro câştigaţi pentru români, poate chiar mai mult, a afirmat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Într-o postare pe Facebook, el a salutat faptul că a început forajul în blocul Neptun Deep, în largul Mării Negre, un proiect strategic, care a întâmpinat obstacole "fabricate cu rea-credinţă".

"Scriem istorie. Împotriva piedicilor şi a ameninţărilor celor care ar face orice ca România să nu devină un furnizor de securitate energetică pentru Europa. Am promis că nu ne oprim şi asta facem: până la capăt, pentru România independentă şi puternică. Duminică, 23 martie 2025, la ora 13:00, a început forajul în blocul Neptun Deep, în largul Mării Negre, la 160 km de ţărm. Acolo, în adâncul mării, vom începe în 2027, sau poate chiar mai curând, să scoatem gazul românesc pentru România şi pentru întreaga regiune. Pentru independenţă, pentru siguranţă, pentru Europa. Nu sunt vorbe mari. Este un moment istoric. La Ministerul Energiei ştim foarte bine câte obstacole a întâmpinat acest proiect în ultimele luni. Obstacole fabricate cu rea-credinţă. Am văzut cum unii s-au trezit peste noapte arheologi, invocând 'vestigii antice' la sute sau mii de metri adâncime, doar ca să blocheze un proiect strategic pentru România şi Europa", a scris Burduja pe reţeaua de socializare.


Potrivit acestuia, gazul din Marea Neagră înseamnă peste 20 de miliarde de euro pentru România, dar şi "ruperea lanţurilor prin care Rusia a ţinut Europa dependentă" de gazele sale.

"Să fie foarte clar: nu ne luptăm cu societatea civilă, ci cu cei care folosesc ecologia ca pretext pentru a ţine România în genunchi. Gazul din Marea Neagră înseamnă libertate. Înseamnă ruperea lanţurilor prin care Rusia a ţinut Europa dependentă. Înseamnă o alternativă reală şi sigură pentru noi, toţi, europenii - fără şantaj şi fără preţuri dictate de capriciile unui regim autoritar. Înseamnă peste 20 de miliarde de euro câştigaţi pentru români, poate chiar mai mult. Felicitări echipelor de proiect de la Romgaz şi OMV Petrom! Să o ţineţi tot aşa! Un mesaj special de încurajare pentru Romgaz, care va intra anul acesta pe piaţa de furnizare, va putea duce acest gaz în casele românilor şi în economia românească prin oferte foarte competitive. Gazul românesc pentru România!", a mai notat ministrul.

OMV Petrom şi Romgaz au început forajul pentru dezvoltarea şi exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud şi Domino din perimetrul Neptun Deep, situat la 160 de km în largul Mării Negre.

Conform unui comunicat remis, marţi, AGERPRES, proiectul avansează conform planului, cu prima producţie estimată pentru 2027. Neptun Deep va contribui la producţia de gaze a României cu circa 8 miliarde de metri cubi anual, odată atins platoul de producţie.

Potrivit comunicatului, structurile de ancoraj pentru Pelican au fost instalate cu succes, utilizând o tehnologie avansată pentru forajul offshore, CAN-ductor de la Neodrill, care minimizează amprenta totală de mediu a procesului de foraj. Forarea primei sonde este estimată să dureze aproximativ 2-3 luni.

Forajul va fi realizat cu unitatea mobilă de foraj Transocean Barents, contractată special pentru proiect. Halliburton Energy Services Romania şi Newpark Drilling Fluids Eastern Europe vor asigura serviciile integrate de foraj. Experienţa internaţională şi locală a Halliburton în România va fi utilizată într-o gamă largă de servicii precum cimentarea, forajul direcţional şi echiparea sondelor.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea celor două zăcăminte include trei sisteme submarine de producţie, unul pentru Pelican Sud şi două pentru Domino, reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore de gaze naturale situată la mică adâncime, conducta principală de gaze naturale până la ţărm, la Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor naturale. Platforma offshore îşi generează propria energie electrică, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului. Sondele şi zăcămintele vor fi operate de la distanţă, prin intermediul unei replici digitale (digital twin).

În paralel cu operaţiunile de foraj, lucrările continuă la diferitele componente ale proiectului Neptun Deep: platforma de producţie este în construcţie, se fabrică sistemele aferente infrastructurii subacvatice, se lucrează la construcţia navei suport pentru operaţiunile de producţie, precum şi la construcţia staţiei de măsurare a gazelor naturale.

OMV Petrom şi Romgaz investesc împreună până la 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 88 / 9438
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...