ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nazare: România îşi menţine ratingul în categoria recomandată investiţiilor, nou semnal de încredere din partea pieţelor internaţionale

24 Iulie 2025   |   Agerpres

Acesta a arătat că este esenţial să fie duse la capăt şi următoarele pachete de reformă, pentru a corecta dezechilibrele şi pentru a putea accelera economia românească la adevăratul său potenţial, începând din 2027.

 
 
Evaluarea Standard & Poor's validează faptul că disciplina bugetară este nu doar necesară, ci şi posibilă, şi reprezintă un semnal important că pieţele internaţionale recunosc eforturile de stabilizare şi reformă fiscală ale actualului Executiv, consideră ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

"S&P subliniază că măsurile fiscale adoptate de noul Guvern reprezintă "cea mai substanţială încercare a României de corecţie fiscală de la criza financiară globală din 2008". Este un semnal important că pieţele internaţionale recunosc eforturile de stabilizare şi reformă fiscală ale actualului Executiv. Evaluarea S&P validează faptul că disciplina bugetară este nu doar necesară, ci şi posibilă", a scris, joi, ministrul pe pagina sa de Facebook.


În context, acesta a arătat că este esenţial să fie duse la capăt şi următoarele pachete de reformă, pentru a corecta dezechilibrele şi pentru a putea accelera economia românească la adevăratul său potenţial, începând din 2027.

"În perioada următoare, continuăm dialogul cu investitorii internaţionali şi partenerii europeni, pentru a menţine România într-o zonă sigură de finanţare şi a valorifica fondurile europene disponibile - peste 44 miliarde EUR până în 2027. Am toată încrederea că efectele benefice se vor simţi curând foarte concret, pentru toţi", a mai precizat Nazare.

Agenţia Standard & Poor's a confirmat miercuri ratingul suveran al României la nivelul BBB-/A-3 (investment grade) şi a menţinut perspectiva negativă.

Ministrul Finanţelor consideră că această acţiune este o recunoaştere clară a direcţiei responsabile asumate în materie de consolidare fiscală şi chiar dacă perspectiva S&P rămâne negativă, evaluarea agenţiei arată că măsurile luate deja - inclusiv corecţiile de cheltuieli şi ajustările fiscale - încep să restabilească încrederea în capacitatea României de a-şi controla finanţele publice.

Agenţia estimează un deficit bugetar în scădere de la nivelul record de 9,3% în 2024, la 6,4% în 2026, în condiţiile în care România trebuie să ajungă la 3% deficit, media recomandată de UE, a amintit sursa citată.

Potrivit S&P, impactul primului pachet de reforme este de 1,1% din PIB în 2025 şi 3,5% în 2026.

"România nu va avea recesiune în 2025, deşi agenţia evaluează un risc de încetinire economică, prognozând o creştere PIB de +0,3%. Practic, o creştere mai modestă, dar în continuare creştere", a subliniat şeful de la Finanţe.

Inflaţia este estimată la circa 9% în perioada următoare, în linie cu previziunile autorităţilor, în contextul măsurilor fiscale din primul pachet, a mai precizat acesta.

Următoarea agenţie de rating care are planificată o analiză în ceea ce priveşte România este Fitch Ratings, care a anunţat că va publica în 15 august o revizuire a ratingului de ţară al României ("BBB minus, perspectivă negativă").

Toate cele trei mari agenţii de rating (S&P Global Ratings, Moody's şi Fitch) au o perspectivă "negativă" asociată ratingului suveran al României, ceea ce plasează ţara la un pas de un rating din categoria "junk" (nerecomandat pentru investiţii n.r.).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 9778
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...