ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Opinie: Obscuritatea examenelor de primire|definitivare în profesia de avocat. Responsabilitatea Consiliului U.N.B.R.

11 Aprilie 2020   |   Victor Hurubaş, avocat în Baroul Bucureşti

Astfel, candidaţii sau alte persoane interesate nu au ştiut niciodată şi nu ştiu nici în prezent cine au fost membrii Comisiei de elaborare a subiectelor care au redactat deficitar grilele de examen sau au întocmit baremul cu nerespectarea legii.

 
 

Potrivit prevederilor art. 1 alin. 4 din Regulamentul examenului de primire în profesia de avocat, adoptat în fiecare an prin hotărâre a Consiliului U.N.B.R., aplicabil din anul 2014 (primul an începând cu care singura metodă de evaluare a candidaţilor a constat în susţinerea unei probe tip grilă) până în prezent, examenul naţional pentru primirea în profesia de avocat este organizat şi se desfăşoară pe baza principiului caracterului transparent”. (pentru a se vedea ultima formă consolidată a Regulamentului, adoptat prin hotărârea nr. 57/27.03.2020 a Consiliului U.N.B.R., a se accesa următorul link – https://www.inppa.ro/hotararea-consiliul-unbr-nr-57-27-03-2020-privind-regulamentul-de-examen-si-organizarea-examenului-de-primire-in-profesie-sesiunea-septembrie-2020/)



Potrivit dispoziţiilor art. 1 alin. 3 din Regulamentul examenului de absolvire a I.N.P.P.A., adoptat prin Hotărârea nr. 525/01.09.2012 a Consiliului U.N.B.R., „examenul de absolvire a I.N.P.P.A. se desfăşoară conform principiului transparenţei”. Acest regulament s-a aplicat tuturor examenelor de absolvire a I.N.P.P.A. deşfăşurate în perioada 2012-2019. (link-ul aici – https://www.inppa.ro/regulament-de-examen-adoptat-prin-hotararea-nr-525-din-01-septembrie-2012-a-consiliului-uniunii-nationale-a-barourilor-din-romania/)

Conţinutul normativ al art. 17 alin. 4 şi art. 20 alin. 4 din Legea nr. 51/1995 (aplicabile atât examenului de primire în profesia de avocat cât şi examenului de absolvire a I.N.P.P.A.) stipulează următoarele:

„Comisia naţională de examen este formată, cu precădere, din avocaţi – cadre didactice universitare, care au minimum 10 ani vechime în profesie. Desemnarea acesteia se face de Comisia permanentă a U.N.B.R., la propunerea barourilor”.

Comisia naţională de examen este compusă din mai multe subcomisii, printre care Comisia de elaborare a subiectelor şi Comisia de soluţionare a contestaţiilor la barem.

Datorită recentei modificări adoptate de către Consiliul U.N.B.R. în data de 27.03.2020, prevederile art. 14 alin. 1 din Regulamentul examenului de primire în profesia de avocat dispun următoarele:

Comisia de elaborare a subiectelor este compusă din membri şi, dacă este cazul, consultanţi de specialitate desemnaţi pentru fiecare disciplină de examen în parte, de către Preşedintele Comisiei naţionale de examen, cu asigurarea strictei confidenţialităţi”.

Condiţia „strictei confidenţialităţi” nu era menţionată de către formele consolidate anterioare ale regulamentului de examen, adoptate în perioada 2014-2019.

Ca urmare a soluţionării contestaţiilor la baremul de evaluare şi notare pentru examenul de absolvire a I.N.P.P.A., sesiunea decembrie 2012, trei dintre cele zece grile de la disciplina Drept Civil, întocmite de către Comisia de elaborare a subiectelor, au fost anulate. (link-ul aici – http://www.inppa.ro/docs/proces-verbal%20solutionare%20contestatii%20noi%20-%20dec%202012.pdf)

Ca urmare a soluţionării contestaţiilor la baremul de evaluare şi notare pentru examenul de primire în profesie ca avocat stagiar, sesiunea august 2018, patru dintre cele douăzeci de grile de la disciplina Drept Penal, întocmite de către Comisia de elaborare a subiectelor, au dobândit un barem rectificat, iar două dintre acestea au fost anulate. (link-urile aici – https://www.inppa.ro/publicam-baremele-de-corectare-la-proba-scrisa-tip-grila-sustinuta-in-data-de-31-august-2018-la-examenul-de-primire-in-profesia-de-avocat-pentru-obtinerea-titlului-de-avocat-stagiar-si-pent/ şi respectiv http://www.unbr.ro/wp-content/uploads/2018/12/Hotararea-399-Consiliu-UNBR-ratificare-examen-2018.pdf)

Ca urmare a soluţionării contestaţiilor la baremul de evaluare şi notare pentru examenul de absolvire a I.N.P.P.A., sesiunea noiembrie 2019, trei dintre cele zece grile de la disciplina Drept Civil, întocmite de către Comisia de elaborare a subiectelor, au dobândit un barem rectificat, iar una dintre acestea a fost anulată. (link-ul aici – http://www.inppa.ro/wp-content/uploads/2019/11/Proces-verbal-solutionare-contestatii-barem-2019.pdf)

Pe pagina de web a U.N.B.R. sau I.N.P.P.A. nu a existat şi nu există nicio informaţie referitoare la identitatea, funcţia didactică sau vechimea efectivă în profesie a membrilor Comisiei naţionale de examen.

Astfel, candidaţii sau alte persoane interesate nu au ştiut niciodată şi nu ştiu nici în prezent cine au fost membrii Comisiei de elaborare a subiectelor care au redactat deficitar grilele de examen sau au întocmit baremul cu nerespectarea legii (cum a fost cazul exemplelor prezentate mai sus).

Informaţii referitoare la totalitatea grilelor al căror barem a făcut obiectul contestaţiilor şi la identitatea (sau cel puţin numărul) candidaţilor care au contestat baremul unei anumite grile nu au fost puse niciodată la dispoziţia publicului în cadrul examenelor de primire în profesia de avocat desfăşurate în perioada 2014-2019 şi în cadrul examenelor de absolvire a I.N.P.P.A. desfăşurate în perioada 2012-2019.

Ȋn ceea ce priveşte examenul de primire în profesia de avocat, regulamentul a precizat expres (din anul 2016 până în prezent) că motivarea modului de soluţionare a contestaţiilor formulate de candidaţi împotriva baremului de evaluare și notare al grilelor se pune exclusiv la dispoziţia Comisiei Permanente a U.N.B.R. Ultima formă consolidată a Regulamentului de examen menţionează acest fapt în cadrul dispoziţiilor art. 22 alin. 3 teza finală şi art. 31. Indiferent de soluţiile de admitere/respingere date contestaţiilor în perioada 2014-2019, candidaţii examenului de primire în profesia de avocat sau alte persoane interesate nu au putut niciodată să vadă motivarea acestora.

Ȋn ceea ce priveşte examenul de absolvire a I.N.P.P.A., dispoziţiile regulamentului adoptat în anul 2012 de către Consiliul U.N.B.R. pur şi simplu nu prevăd la dispoziţia cui se pun motivările soluţiilor date contestaţiilor formulate împotriva baremului de evaluare și notare al grilelor. Din 2012 până în prezent, motivările respingerii contestaţiilor nu au fost puse niciodată la dispoziţia candidaţilor/altor persoane interesate. Motivările admiterii contestaţiilor au fost puse la dispoziţia candidaţilor/altor persoane interesate în anul 2012 (link-ul aici – http://www.inppacentral.ro/docs/proces-verbal%20solutionare%20contestatii%20noi%20-%20dec%202012.pdf), 2013 (link-ul aici – http://www.unbr.ro/fisiere/file/INPPA/EXAM_ABS_2013/Scris/proces-verbal%20solutionare%20contestatii-2013.pdf) şi 2014 (link-ul aici – http://inppa.ro/wp-content/uploads/2014/12/proces-verbal-solutionare-contestatii-2014.pdf). Din păcate, motivările admiterii contestaţiilor nu au mai fost puse la dispoziţia candidaţilor/altor persoane interesate în anul 2016 (link-ul aici – http://inppa.ro/wp-content/uploads/2016/12/proces-verbal-solutionare-contestatii-barem-2016.pdf) şi 2019. (link-ul aici – http://www.inppacentral.ro/wp-content/uploads/2019/11/Proces-verbal-solutionare-contestatii-barem-2019.pdf)

Regulamentul examenului de absolvire a I.N.P.P.A. nu prevede nici consecinţele admiterii unei contestaţii la baremul de evaluare şi notare, spre deosebire de regulamentul examenului de primire în profesia de avocat (a se vedea dispoziţiile art. 22 alin. 4, 5 şi 6 şi art. 31 din ultima formă consolidată a acestuia). Această carenţă a regulamentului a condus la soluţionarea diferită de-a lungul timpului a contestaţiilor formulate împotriva baremului unor grile care aveau două răspunsuri corecte potrivit baremului iniţial. Spre exemplu, în anul 2016, grila nr. 18 G1 având barem iniţial ”AB” a dobândit barem final ”AB” sau ”A” (link-ul aici – http://inppa.ro/wp-content/uploads/2016/12/G1-Barem-DC.pdf), pe când în anul 2019, grila nr. 20 G1 având barem iniţial ”AB” a dobândit barem final exclusiv ”A”. (link-ul aici – http://www.inppa.ro/wp-content/uploads/2019/11/G1-Dc.pdf)

Candidaţii sau alte persoane interesate nu au ştiut niciodată şi nu ştiu nici în prezent cine au fost membrii Comisiei de soluţionare a contestaţiilor în cadrul examenelor de primire în profesia de avocat desfăşurate în perioada 2014-2019 şi în cadrul examenelor de absolvire a I.N.P.P.A. desfăşurate în perioada 2012-2019.

Prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat (art. 65 lit. d) şi i) în ultima formă consolidată a acesteia) menţionează următoarele:

Consiliul U.N.B.R. are următoarele atribuţii:

– exercită controlul asupra activităţii şi asupra hotărârilor Comisiei permanente a U.N.B.R.;

– organizează examenul de primire în profesia de avocat şi de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv (…) ”.

Având în vedere cele prezentate mai sus, consider că examenele de primire şi definitivare în profesia de avocat nu se caracterizează prin transparenţă, ci mai degrabă prin obscuritate.

Cine este responsabil pentru această obscuritate? Consiliul U.N.B.R.!

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 9173 / 9699
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
    Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
    CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
    “Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
    CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
    O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
    Women in Business Law EMEA Awards 2025 | Patru case locale independente de avocați și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru titlul de “Firma anului în România”. NNDKP, CMS și Schoenherr, printre premianți, Popescu & Asociații, listată în trei categorii. Ce avocați români sunt în prim plan, anul acesta
    LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...