ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Oportunităţile de finanţare vor fi din ce în ce mai mult legate de ţintele de decarbonizare (secretar de stat)

24 Aprilie 2024   |   Agerpres

România ar trebui să fie neutră din perspectivă climatică în 2050, conform strategiei pe termen lung.

 
 
Oportunităţile de finanţare, cel puţin finanţare publică, vor fi din ce în ce mai mult legate de ţintele de decarbonizare, nu doar de "net zero", ci şi de zero poluare şi stoparea declinului biodiversităţii, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) Ionuţ Sorin Banciu.

"Oportunităţile de finanţare, cel puţin finanţare publică, vor fi din ce în ce mai mult legate de aceste ţinte despre care discutăm, nu doar net zero, ci şi zero poluare şi stoparea declinului biodiversităţii. Deci, nu mai este neapărat un 'ceva la modă' sau ceva care să sune bine sau care să atragă clienţii mai verzi sau cu un comportament de mediu mai adecvat, ci vor deveni aproape singurele oportunităţi de finanţare a unor proiecte mari. PNNR-ul este un exemplu, dar şi o provocare în acelaşi timp pentru Guvernul României. Pentru prima dată, tot ce înseamnă finanţare publică, aceste aproape 30 de miliarde de euro de care discutăm, sunt lipite structural de atingerea acestor ţinte de 40% verde - şi nu este uşor", a afirmat Banciu, la cea de-a treia ediţie a Net Zero Carbon Summit.


El a subliniat că România ar trebui să fie neutră din perspectivă climatică în 2050, conform strategiei pe termen lung. Totodată, el a făcut referire la programele Administraţiei Fondului pentru Mediu şi PNRR, menţionând că tranziţia verde ar trebui privită ca oportunitate şi nu ca un blocaj sau potenţială barieră.

Secretarul de stat a precizat că nu există proiect care să nu aibă componentă de mediu sau care să nu poată să aibă o astfel de componentă de mediu.

"Gândindu-ne la finanţare şi la direcţia pe care politicile de mediu europene şi naţionale au trasat-o, companiile şi autorităţile vor trebui să facă această tranziţie, chiar dacă unii şi-o doresc mai accelerată sau mai puţin accelerată. Companiile sunt esenţiale în această tranziţie. Este nevoie de presiunea aceasta din partea mediului de business pe ministere şi pe Guvern, pentru a dubla legislaţia şi strategiile de o finanţare care să ne asigure că vom ajunge aici", a mai spus secretarul de stat.

În opinia sa, "nu trebuie să ne gândim doar la finanţarea publică", ci şi la finanţare privată, bănci care susţin astfel de proiecte verzi, precum Banca Europeană de Investiţii, bănci private care au portofolii din ce în ce mai mari cu astfel de proiecte.

"Trebuie să lucrăm un pic la viteză, bineînţeles, că viteza nu e tot timpul cea pe care ne-o dorim - şi mai avem de lucru la detalii, la cum o facem, ce tehnologii finanţăm, care tehnologie este mai verde. Însă traseul este clar, ţintele sunt clare, avem nevoie ca acest 'împreună' să funcţioneze real şi cred că suntem în aceeaşi horă şi în acelaşi traseu. Din partea Ministerului Mediului veţi avea tot timpul uşa deschisă şi tot sprijinul pentru a promova şi implementa genul acesta de proiecte", a dat asigurări demnitarul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...