ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Radu Oprea: România şi Vietnam au economii complementare care pot creşte schimburile comerciale

22 Ianuarie 2024   |   Agerpres

Oficialul român a adăugat că, prin acordul de investiţii parafat în 2019 între Uniunea Europeană şi Vietnam, 99% dintre liniile tarifare în comerţul cu bunuri cu această ţară vor fi zero.

 
 
Economiile României şi Vietnamului sunt complementare şi pot creşte schimburile comerciale în numeroase domenii, de la petrol şi gaze până la agricultură, a declarat, luni, în cadrul Forumului Economic România - Vietnam, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea.
 
"S-a vorbit despre creşterea economică pe care România a avut-o într-un ritm susţinut, având una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa şi din regiunea noastră, cum de altfel şi Vietnamul are una dintre cele mai dinamice economii, având o creştere economică substanţială an de an în regiunea dumnealor. Sunt economii complementare, sunt economii care pot lucra împreună, sunt economii care pot creşte schimburile comerciale, dar lucrul acesta depinde în primul rând de dumneavoastră. S-a vorbit îndelung, astăzi, de la petrol şi gaze. (...) am reuşit să reconectăm Universitatea de Petrol şi Gaze, industria prahoveană de petrol şi gaze cu Vietnamul, cu PetroVietnam, cu toate proiectele de rafinării, unde am fost implicaţi şi unde putem continua să fim părtaşi la modernizarea acestui sector din Republica Socialistă Vietnam. În august, deja s-a deschis piaţa din Vietnam pentru grâul românesc şi acum piaţa pentru carnea de pasăre. Ultimele documente vor fi semnate aşa cum a reieşit şi la ultima comisie mixtă de anul trecut", a spus Oprea.
 
Oficialul român a adăugat că, prin acordul de investiţii parafat în 2019 între Uniunea Europeană şi Vietnam, 99% dintre liniile tarifare în comerţul cu bunuri cu această ţară vor fi zero.
 
"Pentru că suntem la o Cameră de Comerţ şi Industrie a României, vreau să vorbesc despre acordurile comerciale şi de investiţii. Cred şi sper că data de 30 iunie 2019, moment în care semnam, la Hanoi, acordul de investiţii cu Vietnam, a fost un pas, o bază solidă pentru ca aceste investiţii să fie realizate în Vietnam. (...) în următoarea perioadă, liniile tarifare vor fi zero, 99% dintre ele, adică taxele vamale, vor dispărea. Acestea sunt oportunităţi pe care guvernele le creează, sunt astăzi la dispoziţia dumneavoastră şi aş vrea să vă lansez o provocare, mai ales că suntem la Camera de Comerţ şi Industrie a României: să fructificaţi aceste oportunităţi pe care guvernele României şi Republicii Socialiste Vietnam le pun la dispoziţia mediului de afaceri, începând cu acordul comercial Uniunea Europeană - Vietnam, continuând cu acordul de investiţii, cu toate documentele care au fost semnate astăzi, cu înlăturarea tuturor barierelor în calea comerţului", a subliniat ministrul de resort.
 
CCIR a organizat, luni, Forumul Economic România - Vietnam, eveniment la care a participat prim-ministrul Marcel Ciolacu şi premierul din Vietnam, Pham Minh Chinh.
 
Statistica oficială, publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), arată că, la data de 30 iunie 2021, comparativ cu perioada similară a anului 2020, schimburile comerciale ale României cu Vietnam şi-au intensificat creşterea şi au însumat 152,4 milioane de dolari (+19,7%).
 
Raportat la aceeaşi perioadă de referinţă, exporturile româneşti au crescut cu 90%, până la valoarea de 38,1 milioane de dolari, iar importurile au înregistrat un plus de 6,6%, un cuantum de 114,3 milioane de dolari.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 408 / 8797
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...