ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Securitate cibernetică: România transpune Directiva NIS2. Ce urmează?

14 Februarie 2025   |   Kinstellar

Neîndeplinirea obligațiilor de securitate cibernetică poate atrage nu doar amenzi pentru companie și conducere, ci și cereri de despăgubire din partea partenerilor contractuali, dacă aceștia suferă pierderi din cauza unui incident ce putea fi prevenit prin măsuri corespunzătoare.

 
 
Directiva (UE) 2022/2555 (NIS2) are scopul de a întări reziliența cibernetică a Uniunii Europene, solicitând entităților din diverse sectoare să își consolideze măsurile de securitate cibernetică. NIS2 înlocuiește fosta Directivă NIS1 (UE) 2016/1148, extinde gama de entități reglementate și introduce cerințe mai stricte pentru acestea.

Pe 31 decembrie 2024, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 155/2024 (OUG 155/2024) pentru transpunerea NIS2 în legislația națională.

Cine este vizat?

NIS2 și OUG 155/2024 se aplică entităților din diverse sectoare economice, împărțindu-le în entități esențiale și entități importante. Entitățile din următoarele domenii trebuie să verifice dacă aceste reglementări li se aplică:


►    Entități esențiale: energie (electricitate, încălzire centralizată, petrol, gaze, hidrogen); transport (aerian, feroviar, naval, rutier); bancar; infrastructuri ale pieței financiare; sănătate; apă potabilă; apă uzată; administrație publică și spațiu. Infrastructura digitală și serviciile de gestionare a TIC au obligații și mai stricte.

►    Entități importante: servicii poștale și de curierat; gestionarea deșeurilor; fabricarea, producția și distribuția de produse chimice; producția, procesarea și distribuția alimentelor; fabricarea de dispozitive medicale; produse informatice, electronice și optice; echipamente electrice; mașini și echipamente; autovehicule, remorci și semiremorci, alte echipamente de transport; furnizori digitali de piețe online, motoare de căutare și rețele sociale.

Chiar dacă există praguri de dimensiune (NIS2 și OUG 155/2024 se aplică în principal întreprinderilor mijlocii și mari), o entitate mai mică poate fi totuși supusă acestor reguli dacă are un rol critic într-un sector specific. De asemenea, unele obligații se extind și la furnizorii acestor entități, întrucât NIS2 vizează și creșterea nivelului de securitate cibernetică în lanțurile de aprovizionare.

Ce trebuie făcut?

Dacă o entitate constată că intră sub incidența NIS2 și OUG 155/2024, aceasta trebuie să respecte toate obligațiile prevăzute pentru categoria sa. Printre măsurile impuse de OUG 155/2024 se numără:

•    Implementarea unor măsuri tehnice, operaționale și organizatorice adecvate și proporționale pentru gestionarea riscurilor de securitate și reducerea impactului incidentelor asupra sistemelor informatice, respectând cerințele specifice fiecărui sector.
•    Înregistrarea la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), autoritatea responsabilă cu aplicarea prevederilor OUG 155/2024.
•    Efectuarea de audituri periodice și comunicarea rezultatelor acestora către DNSC.
•    Instruirea conducerii în domeniul securității cibernetice și asigurarea faptului că persoana responsabilă cu deciziile privind securitatea cibernetică este independentă de șeful operațional IT.
•    Raportarea incidentelor cibernetice autorităților în termen de 6-24 ore, iar, în funcție de caz, informarea persoanelor afectate sau a partenerilor contractuali.

Sancțiuni

OUG 155/2024 stabilește un regim sever de sancțiuni pentru fiecare încălcare a obligațiilor impuse:

→    Firmele esențiale: amenzi de până la 10 milioane EUR sau 2% din cifra de afaceri globală anuală (se aplică valoarea mai mare).
→    Firmele importante: amenzi de până la 7 milioane EUR sau 1,4% din cifra de afaceri globală anuală (se aplică valoarea mai mare).
În plus, NIS2 și OUG 155/2024 introduc răspunderea personală a membrilor conducerii pentru nerespectarea obligațiilor.

Ce urmează?

OUG 155/2024 a stabilit un termen-limită pentru înregistrarea la DNSC care a expirat pe 30 ianuarie 2025. Totuși, în prezent, DNSC nu a emis încă normele de aplicare necesare pentru efectuarea înregistrării.

Conform unui comunicat de presă de pe site-ul DNSC, înregistrările se vor efectua pe baza normelor de aplicare pe care DNSC s-a angajat să le publice în primul trimestru al anului 2025. După publicarea acestora, entitățile vizate vor trebui să se înregistreze conform cerințelor și termenelor stabilite.

Neîndeplinirea obligațiilor de securitate cibernetică poate atrage nu doar amenzi pentru companie și conducere, ci și cereri de despăgubire din partea partenerilor contractuali, dacă aceștia suferă pierderi din cauza unui incident ce putea fi prevenit prin măsuri corespunzătoare.

Entitățile vizate ar trebui să ia măsuri cât mai curând posibil pentru a respecta aceste cerințe legale.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6 / 9221
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru grupul Roche va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...